Stres hormonu olan kortizolu düşürmek için 7 öneri

Kortizol, adrenal bezlerinden salgılanan bir steroid hormon olarak biliniyor. Vücudun stres yanıtında önemli bir rol oynar ve genellikle “stres hormonu” olarak adlandırılıyor. Peki, kortizol nasıl düşürülür?

25 Mayıs 2024 10:57

18

Stres hormonu olan kortizolu düşürmek için 7 öneri

28

1. Sağlıklı gıdalar: Kortizol metabolizmanızı ve sindirim sisteminizi etkiler, sağlıklı besinler tercih ederek vücudunuza yardımcı olabilirsiniz. Kan şekerini yükselten fast food gibi yüksek glisemik indeksli yiyecekler ile artan kortizol seviyeleri arasında bir bağlantı bulunuyor. Yüksek kalorili yiyecekler de kortizolde ani bir artışa neden oluyor. Ancak çok az kalori tüketmek de kortizolü bozabiliyor. Yani uzmanlar, dengeli bir beslenmeyi öneriyor.

38

2. Hareketli bir hayat: Kortizol seviyelerini düşürmek için fiziksel aktivite çok ama çok önemli.

48

3. Yazı yazmak: Kortizol seviyelerinizi düşürmek için mutlaka duygularınızı bir yere yazın. Yazdıkça rahatladığınızı fark edeceksiniz.

58

4. Meditasyon yapmak: Araştırmalar, farkındalık meditasyonunun kortizol düzeylerini düşürmek için etkili bir araç olduğunu öne sürüyor. Hatta meditasyon zihinsel bozukluklara ve inflamatuar hastalıklar veya diyabet gibi somatik hastalıklara da iyi gelebiliyor.

68

5. İnsanlarla konuşmak: Araştırmalar bunun, kortizol de dahil olmak üzere refah ve sağlığa yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bir çalışmada katılımcılardan topluluk önünde konuşma yapmaları istendi. O sırada yanlarında sevdikleri biri bulunan kişilerin, konuşmayı yapmadan önce kortizol seviyelerinin diğerlerine göre daha düşük olduğu ortaya çıktı.

78

6. Mutlaka uyumak: Yeterli ve kaliteli uyku, kortizol seviyelerinin sağlıklı bir şekilde düzenlenmesini destekler. Kaliteli uyku, stres seviyelerini düşürür ve vücudun günlük kortizol döngüsünü korur.

88

7. Sanatla ilgilenmek: Bir çalışmada katılımcıların bir kısmı rahatlatıcı klasik müzik, diğer kısmı dalgalanan suyun sesini dinlediler, bazıları ise hiçbir şey dinlemediler. Stresli bir görevi yerine getirdikten sonra, müzik dinleyen katılımcıların kortizol seviyelerinde, diğerlerine göre daha hızlı bir düşüş görüldü. Kaynak: Everyday Health