Spor yazarları, Konyaspor - Fenerbahçe maçını değerlendirdi: Şampiyonluk ümidi en iyimserler için bile bitti, işkenceye gerek yoktu

Süper Lig'in 35. haftasında Tümosan Konyaspor ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Mücadele 0-0 eşitlikle sona erdi. Spor yazarları bu karşılaşmayı değerlendirdi

07 Mayıs 2024 07:00

116

SPOR YAZARLARI KONYASPOR - FENERBAHÇE MAÇINI DEĞERLENDİRDİ: ŞAMPİYONLUK ÜMİDİ EN İYİMSERLER İÇİN BİLE BİTTİ, İŞKENCEYE GEREK YOKTU

216

Kadro kalitesi bir Sivas olmasa da 5-4-1 dizilip kalabalık savunup kontra kovalayan görüntüsüyle Konyaspor, tahmin edilmesi kolay bir planla sahadaydı. İsmail Hoca ise Fred’i ön liberoya çekip, Mert Hakan ve Szymanski’den iki 8 numara beklentisiyle maça çıktı. Hücumda kilit paslarıyla meşhur Fred geriye gömülüp, Konya ise merkezde adam adama oynayınca, ilk yarı hücuma yerleşemeyen, durağan bir Fenerbahçe izledik. Sezonun ilk yarısı ve ikinci yarısı arasında Fenerbahçe’de değişen çok konu var. Bunlardan biri de stoperleri ileri çıkartıp oyunu daraltmaktan tedirginlik duyması. (Burcu Kapu | Milliyet)

316

Değişikliklerden sonra Cengiz ve Szymanski dışında daha efektif bir Fenerbahçe vardı sahada. Ancak moral yoktu. Belli ki, ezeli rakibe rekorları, averajı, malı-mülkü kaptırdığından beri yerlerdeydi o. Fenerbahçe golsüzlüğünün teknik açıklaması, Konyaspor kalecisi Slovik’in sağlam refleksleri ve kanat ortalarının Batshuayi yerine son dokunuşta yaşadığı sıkıntı süren Dzeko’ya denk gelmesi şeklindeydi. İşin psikolojik boyutunu ise İsmail Kartal’a, Ali Koç’a sormak lazım. On dakika kala “patron çıldırdı” ve son değişiklik hakkını kullanarak Tadic’i çıkarıp Serdar Dursun’u aldı; üç santrafor yaptı takımı İsmail Kartal. Hem de formunun dibine inmiş Szymanski orada öyle dururken. Orkestraya 24 kemancı koyarak “çok sesli müzik” yaptığını sanan arabeskçi fantezisi gibi! Şimdi Galatasaray bir yenilecek, bir de Fenerbahçe’ye yenilecek! Kartal’ın matematiği böyle. (Ercan Güven | Milliyet)

416

Fenerbahçe’nin bugün itibariyle lig hedefinden de kopmasında birçok faktör rol oynadı, bu etkenler içinde en üste ben Fenerbahçe başkanının ve teknik adamının dar vizyonunu koyarım. Arabistan’daki Süper Kupa için dahi uçağa U19 takımını almak, Urfa’daki maça çıkmamak, Olympiakos ilk ayağında asları dinlendirmek feci kararlardı. O aşamalara gelen futbolcuların emeğine saygısızlıktı. Büyük takım tüm cephelerde tüm kupaları kazanmaya oynar çünkü. Kupa seçmez. Ancak neredeyse onlar kadar büyük bir vizyonsuzluk da devre arası transferindeki hamlelerdi: Fred’e ve Tadic’e alternatif olabilecek Lincoln’ün gönderilmesi, ligin en iyi yerli santrforlarından Umut Nayır’ın ikna edilemeyip Serdar Dursun’un alınması bence yanlış kararlar. Tüm bu vizyonsuz kararların bedelini ödüyor Fenerbahçe bence. (Uğur Meleke | Hürriyet)

516

Karşılaşmanın en önemli pozisyonu Ahmet Oğuz ile Ferdi arasında yaşandı. Burada Ahmet Oğuz’un Ferdi’ye arkadan müdahalesini değerlendirirken; neresi ile nereye yaptığı, sağlığını tehlikeye sokup sokmadığı, acımasızlık ve gaddarlık olup olmadığına bakmamız gerekiyor. Bu paralelde VAR’ın asla karışamayacağı, hakem Bahattin Şimşek’in değerlendireceği bir pozisyon. Şimşek takdir hakkını sarı karttan yana kullandı ama bu pozisyonda kırmızı da verse hakem kararı olacaktı ve sarı kartta olduğu gibi kırmızıda da VAR yine karışamazdı. (Fırat Aydınus | Hürriyet)

616

İsmail Hoca'nın kurgusunda ezber yine bozulmadı. Bu kalabalığa ilk yarı tek santrfor ile saldırdı, sonrasında Batshuayi ile dengeyi sağladı. Topa ve pozisyonlara hakim olmalarına rağmen, tabelayı değiştiremiyorlardı. Ve Dzeko belki de gole en çok yaklaştığı maçtaydı. Vurdu kaleciye, vuramadı auta. Tam ona göre pozisyonlarda kaçtı bunlar üstelik. Tadic'in maç başındaki karşı karşıyasını da ekleyebiliriz buna. Takımı, "Şampiyon yapsın" diye gelenler "Kırık diş" oldular en kritik 90 dakikada. Böyle maçların taktiğinin içinde, "Ekstra" performanslar gerekir. (Gürcan Bilgiç | Sabah)

716

Fenerbahçe, ligin ilk yarısında takdir belgesi alacak kadar her dersten yüksek not alan ama sezonun ikinci bölümünde dersleri asan, sınavlarda boş kağıt veren öğrenci gibi. Kendisini yarışta tutan matematik dışında bu oyunda kazanmayı gerektiren dersler de var. Kimya, fizik ve psikoloji gibi… Ligde en farklı galibiyetini aldığı Konyaspor deplasmanında, Sivas deplasmanının getirdiği travmanın takımın kimyasına etki ettiği ilk dakikadan belliydi. Fizik ise önce İsmail Yüksek ile anlatılmalı. (Bülent Timurlenk | Sabah)

816

Şu hatalı bu hatalı diyemiyoruz. Dzeko ile İcardi'nin farkı şu; Galatasaraylı oyuncu yakaladı mı atıyor… Ne Dzeko kadar mücadele ediyor ne de onun kadar koşuyor ama yakaladı mı atıyor. Dzeko ise çok kaçırıyor. Dün bazı kafa şutları var ki bu kafalara Avrupa'da en iyi vuran santrforlardan ama golü yapamadı. Sonuçta; F.Bahçe için %99 oranla bir yıl daha heba oldu. Kolay değil, 10 senedir şampiyonluk yok. Bugünden itibaren Fenerbahçe'de çok taş yerinden oynar. Hatta Ali Koç bile... (Ahmet Çakar | Sabah)

916

Konya, altın değerinde bir puan aldı. Fenerbahçe de buna yardım etti. Dün gece için şunu söyleyebiliriz. Fenerbahçe intihar etti. Kendi ipini kendi çekti. Hiçbir bahanesi yok. Bakınız Galatasaray ve Fenerbahçe kendi iç sahalarında oynadığı maçlarda hakemlerden yara alamazlar. Ne olursa olsun hakemler takdir haklarını Fenerbahçe ve Galatasaray'ın lehlerine kullanırlar. Deplasman için bir şey diyemem. Lig bu sezon bu hale geldiyse Fenerbahçe iç sahada kaybettiği puanlara baksın. Birisi herkesi yenerken diğeri bir yenilgi, 3 beraberlik aldı. Böyle gergin maçta hakem büyük hata yapmadan 90 dakikayı bitirdi. Kısaca Fenerbahçe'nin oyun planı şu; saldım çayıra, Mevlam kayıra… Ama dün akşam Mevlam kayırmadı Fenerbahçe'yi… (Erman Toroğlu | Sabah)

1016

Fenerbahçe yıldızlar topluluğu ancak sağlam bir oyun planı yok. Birçok maçı yıldızları ile kazandı ama yıldızlar da bir yere kadar getirdi. Yüksek maç sayısı sonrası yaşı yüksek Dzeko- Tadic’te yaşanan düşüş, ardı arkası kesilmeyen sakatlıklar, Cengiz Ünder gibi hayal kırıklıkları Fenerbahçe için yeni bir hayal kırıklığının kapısını araladı. 90 puan toplamak, Konferans Ligi’nde çeyrek final oynamak önemli bir sıçrama ama kimi istediyse alınmasına rağmen B planının olmaması, oluşturulamaması da açık bir biçimde İsmail Kartal’a yazar. Bu saatten sonra Fenerbahçe için şampiyonluk mucizelere kaldı diyebiliriz. (Bülent Tuncay | Karar)

1116

Psikolojisi, puan önemi açısından takımlar açısından çok zor maçtı. Fenerbahçe de, Konyaspor da futbol olarak ortaya çok bir şey koyamadı. Bir kör dövüşü mücadelesi olarak geçti ilk yarı. İkinci yarıda Fenerbahçe daha iyiydi. Konyaspor savunma ağırlıklı ama ara sıra çıkmaya da çalışarak oynadı. Düşme potasında olan ev sahibi için şampiyonluk yarışındaki Fenerbahçe’den bir puan almak çok önemliydi tabii ki. Fenerbahçeli oyuncularının aklı hala sanırım bir gün önceki Galatasaray’ın farklı galibiyetindeydi. Sezon sonu olmasına rağmen Galatasaraylı oyuncuların yüksek mücadele hırsı, konsantrasyonları, kondisyonları belli ki sarı-lacivertlilerin moralini altüst etmiş. (Argun Darıcı | Korkusuz)

1216

Teknik ekibin ve sağlık ekibinin zayıflığını sezon boyunca söyledik. Uyaranlar düşman, yeteneksizler baş tacı ilan edildi. İrfan'ın çıkması ile önde top tutacak bir kişi de eksildi. Cengiz'in hala isteyeni varsa sezon sonu satılması 'zararın neresinden dönsen kardır' olur. Dzeko, neden ligin 2. yarısında sadece 4 gol atabildiğini kanıtlarcasına 2 iyi pozisyonu harcadı. 67'de 'yazık bu Fred'e' dedim kendi kendime. 70'te Dzeko inanılmaz bir kafa golü daha kaçırdı. Bir sürü kornerden yine gol gelmedi. Defalarca söylenen bir başka eksi daha. 76'da bu kez Batshu net golü kaçırdı. Tadic - Serdar Dursun değişikliği artık yüksek oynamaya yönelikti. Ama kalitesiz korner ve duran toplar yine eşitliği bozacak duran top golünü engelledi. Dzeko'nun 3 net - Batshu'nun 1 ve ilk devrede Tadic ile MHY'nin kaçırdığı goller ile skor bulunamadı. 90'da Konyaspor maç boyunca bulduğu tek pozisyonda golü buldu ama N'Dao ofsayttaydı. Yine de kaybedilen 2 puan ile zaten bana göre Alanya maçında giden 2 puanla yitirilen şampiyonluk ümidi en iyimserler için bile bitti. Nietzsche, "ümit çekilen acıyı artırır" demiş. İşkenceye gerek yoktu. (Serdar Ali Çelikler | Habertürk)

1316

Sahada hiçbir varlık göstermeyen, sadece kapanan Konyaspor 90’da gol attı ama VAR’dan ofsayta takıldı. Ve 0-0 biten maç, Fenerbahçe için de her şeyin bittiğinin özetiydi. Artık SarıLacivertlilerin hiçbir umudu kalmadı... Şimdiden tebrikler Galatasaray... Fenerbahçe için yine hüsran bir sezon. Güle güle İsmail Kartal... O kadar çok hata yaptın ki anlatmakla bitmez... Ve artık başkan Ali Koç’un da yeniden aday olma ihtimali kalmamıştır! 4 kupaya aday olan takım hiçbir şey kazanamadan sezonu tamamlıyor. (Hilmi Türkay | Cumhuriyet)

1416

Yani başlangıç planını bu kez zorunlu olarak revize etmek zorunda kaldı. Yine de Dzeko’ya top indirme inadını sürdürdülerse de Dzeko kaleci Jakup Slovik’e takılıp durdu. Devamında Tadiç ile Serdar Dursun yer değiştirince oynanacak oyun da belli oldu; kenarlardan üç uzuna top gönder! O andan sonra plan değil tamamen tesadüf devreye girecekti Fenerbahçe için, girmedi. Dolayısıyla matematiksel olarak Fenerbahçe’nin iddiası sürüyorsa da epeydir oynayamadığı ortada bir takım olarak bunca transfere rağmen çok ciddi sorun ve tartışmaların onları beklediğini tahmin etmek zor olması gerek... İlk başlığın da İsmail Kartal tercihi olacağı muhakkak...(Cem Dizdar | Fanatik)

1516

Fenerbahçe’nin bırakın şampiyonluğunu, yıldızlarını, averajını bitirtenlerin yeni hedefi geçmişte alınan 6-0’lık skor. Şimdi artık kart sınırındaki futbolculara gözler dikildi. Hedef Seyrantepe’de rakibe Süper Kupa, şampiyonlukla birlikte tarihi skoru yakalatmak. Dün hocaları bile, durup dururken “Ben de kart sınırındayım” diye işareti verdi. Baştan kurulmuş bir ligde artık hedef kart sınırındakilerinin ceza almalarını sağlamak! Bakalım Kayserispor maçında neler olacak. Uyanık kal Fenerbahçe... (Mehmet Ali Sabuncu | Fanatik)

1616

Fenerbahçeli futbolcular haftalardır hem saha içinde mücadele ediyor hem de ‘psikolojik savaş’ veriyor. Açıkçası dün geceye kadar iyi de geldiler. Şampiyonluk özlemini sonlandırmak isterken Konya’da bir ‘iş kazası’ yaşandı. Fenerbahçe’nin matematiksel olarak şampiyonluk şansı devam etse de umudun tükendiğini artık çocuklar dahi biliyor. ‘Bir başka bahara’ söylemi ise Fenerbahçelileri çileden çıkarıyor. Başkan Ali Koç’un sezon başındaki ‘4 Kupa’ söylemi inandırıcılığını haftalar önce yitirmişti. (Melih Gümüşbıçak | T24)