Spor yazarları, Galatasaray - Fenerbahçe derbisini değerlendirdi: Fenerbahçe şampiyonluk partisini bozmakla kalmadı, ligde de hak ettiği saygınlığı herkese kabul ettirdi!

Süper Lig'in 37. hafta mücadelesinde Galatasaray ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Mücadele, 1-0'lık Fenerbahçe galibiyeti ile tamamlandı ve iki takımın şampiyonluk yarışı ligin son haftasına kaldı

20 Mayıs 2024 07:00

124

SPOR YAZARLARI, GALATASARAY - FENERBAHÇE DERBİSİNİ DEĞERLENDİRDİ: FENERBAHÇE, ŞAMPİYONLUK PARTİSİNİ BOZMAKLA KALMADI, LİGDE DE HAK ETTİĞİ SAYGINLIĞI HERKESE KABUL ETTİRDİ!

224

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Samsun’a çıkışının 105. yıldönümünde sevgiyle, saygıyla, özlemle anarak başlamak istiyorum bu satırlara. Bundan 1 asır önce hem çocuklara, hem gençlere birer bayram bırakma öngörüsüne sahip, bir gün sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin diyebilecek vizyonda bir öndere sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Dün iki rekortmen takım izledik Seyrantepe’de. İki takımın topladığı 96 ve 99 puan, iki ekibin de kulüp rekoru. Bu puanlar, bundan önceki 65 sezonun tamamında şampiyonluğa yetiyordu. Bu sezon iki takımdan birine o rekor puan şampiyonluk için yetmeyecek. İki rekortmen takımdan istediklerini sahaya daha fazla yansıtan taraf F.Bahçe’ydi. Maça önde baskıyla başladılar, 11’e 11 oynanan ilk 20 dakikada şutlarda 4-0, kornerlerde 2-0 öndelerdi. 10 kişi oynadıkları 70 dakika boyunca da mücadele iştahlarını kaybetmediler. Djiku atıldıktan sonra iki kişilik oynayan Fred başta olmak üzere büyük takım davranışı gösterdiler o 70 dakikada. Çok zor bir deplasmandan çok önemli bir galibiyet alarak son haftaya taşıdılar yarışı. (Uğur Meleke | Hürriyet)

324

Evinde tüm rakiplerine üstünlük kuran Okan Buruk’un takımı akan oyunda hiç pozisyon üretemedi. Fenerbahçe, tüm oyuncularıyla sahaya büyük bir karakter koyarken, Galatasaray’da dün iyi oynayan tek futbolcu dahi yoktu. İstikrar abidesi olarak tanıdığımız Lucas Torreira ve Fernando Muslera dahil hiçbir Galatasaraylı bekleneni veremedi. Galatasaray’ın gol ümidi Mauro İcardi hiç pozisyona giremezken; rakip ceza sahasında sadece 2 kez topla buluştu ve isabetli şut atmadan maçı tamamladı. Arjantinliyi hiç bu kadar kötü görmemiştik. Keza Dries Mertens de hiç etkili olamadı. (Güntekin Onay | Hürriyet)

424

Bu hesapta olmayan mağlubiyetin sebebi nedir bilemiyorum. Herhalde Galatasaraylı futbolcular ‘Mutlaka bu maçı kazanıp, şampiyonluğumuzu ilan edelim’ diye stres yaptılar. Kaç haftadır övgüler yağdırdığımız takım maalesef dün gece sahada yoktu. Bu da bir gerçek. Sol bekte Köhn ilk defa bu kadar etkisizdi. Hatta rakibin attığı golde asisti Köhn yaptı. Bir futbolcu nasıl böyle bir hata yapar, onu da bilemiyorum. Orta saha etkili olamayınca defans da arkasına çok adam kaçırdı. Fenerbahçe on kişiyle galibiyeti Galatasaray’dan daha çok istedi. Fizik olarak rakibinden daha diriydi. Sahada koşmayan, iyi mücadele etmeyen bir tek futbolcusu yoktu. İkili mücadelelerin çoğunu sarı- lacivertliler kazandı. Tempo olarak da ev sahibi takımın çok üstündeydiler. Futbolda böyle yenilgiler olabilir... Şampiyonluk şansı devam ediyor. Haftaya deplasmanda Konya maçı var. Galatasaray berabere bile kalsa, yine şampiyon olacak. (Osman Şenher | Milliyet)

524

Son hafta ak koyun kara koyun belli olacak. Dünkü maç daha kaliteli olabilir miydi? Şüphesiz. Ligin en değerli maçının bu kadar seyir zevki düşük geçmesinin sebebi biraz oyuncuların stresinden çokça hakemden. Neden manüel atandı sorusunu kimsenin sormadığı Hakem Arda Kardeşler böyle kritik bir maçı yönetmek için yetkin miydi? 100 kişiye sorduk en doğru cevabı aradık desek bir tane evet bulamayız. Daha 12. dakikada gösterdiği dört sarı kartla maçın kontrolünü, oyunu iyi tahlil ederek değil sürekli düdük çalarak sağlayacağını göstermiş oldu. Halbuki hakemlerin futboldan ve futbolcu psikolojisinden anlaması en temel şart. Barış-Osayi eşleşmesinde yaşanan sertlikten sonra iki oyuncu sarılmış, gülmüş geçerken, geçemeyen hakem ikisine de kart veriyorsa işte aradığımız o evet cevabını bulamıyoruz bir türlü. Futbolun artık iyi yöneticilerle, iyi hakemlere, bir de Ferdilere ihtiyacı var, Mert Hakanlara değil. (Burcu Kapu | Milliyet)

624

2. devre de yine Arda Kardeşler'in saçma sapan düdükleri ile başladı. G.Saray, ilk devreden farklı olarak Demirbay'ı daha çok savunma arkasına gönderme planı ile çıkmıştı. Demirbay 2 kez ceza alanına girdi ama topu kontrol edemedi. 64'de Fred 2. en net pozisyonda golü bulamadı. Aynı anda takımın en iyilerinden MHY yerini King'e bıraktı. 71'de Çağlar 10 kişilik Fener'i öne geçiren golü attı. G.Saray aynı Köhn ve Demirbay yerine Berkan - Aktürkoğlu değişikliğini yaptı. Buruk aslında Ziyech'i alacaktı ama 0-1 olunca Ziyech'i sahada tutup BAY'ı sol bek yaptı. G.Saray orta sahayı boşalttı ve 4-2-4 benzeri yapı ile merkezden vazgeçti. F.Bahçe'de de direnç arttı. Kardeşler, Nelsson ve Kaan'a sarı kartları es geçip durdu. 80'de Buruk Zaha'yı da sahaya sürüp tamamen çılgın bir hücum planına geçti. Kartal, çok iyi oynayan Batshu'yu Dzeko ile değiştirdi. Artık hücumda hava üstünlüğü de vardı. 84'de 4-1-5 gibi bir şeye döndü G.Saray. Kardeşler 90'da bile BAY'a 2. sarıyı gösteremedi. Kardeşler 96'da kırmızı kartı da yedi. Arda Kardeşler'e rağmen, 60 bin taraftara rağmen, Okan Buruk'a rağmen hatta yöneticiler tarafından yalnız bırakılmasına rağmen olağanüstü bir zafer kazandı Fenerbahçe. Partiyi bozmakla kalmadılar. Ligde de hak ettikleri saygınlığı herkese kabul ettirdiler. Keşke Süper Kupa'ya çıkılsaydı. İsmail Kartal ve her bir oyuncuyu tek tek kutluyorum. G.Saray şampiyon olacaktır. Ama bundan sonrası keçiboynuzu tadı. (Serdar Ali Çelikler | Habertürk)

724

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve yönetimi, seçime girecek olan yönetim kurulu listeleri Divan Kurulu'na verildiği günden beri lig bitmiş şampiyon olunmuş gibi tek gündemini seçime çevirdi. Kemerburgaz Tesisleri için yapılan tören, her uzatılan mikrofona lig bitmiş gibi yapılan açıklamalar, takım antrenmana çıkarken Erden Timur'un Başkan Dursun Özbek ile bazı konularda anlaşamadıkları için yönetimde olmadığını açıklaması çok amatörce ve dikkati saha dışına çeken hatalı işlerdi. Galatasaray, haftaya yine berabere kaldığı takdirde şampiyonluğunu ilan edeceği bir maça çıkacak Konya'da... Stres belki daha fazla olacak. Buraya kadar kendilerinin getirip, fişi de artık kendilerinin çekeceğinin bilincinde olan, sakinliğini koruyan, tedirgin oynamayan bir Galatasaray sahada olmalı. (Burak Özdemir | Fanatik)

824

Derbi tamamen iki takımın hakemi baskı altına alabilmek adına, gerginliği artırma pahasına futboldan çok hakem odaklı başladı. Hakemin bu gerginliği idare edebilecek kapasitesi olmayınca başı yanan Fenerbahçe ve Djiku oldu. İlk yarıda oyun planı Djiku’nun kırmızı kartı hariç tutan taraf olan Fenerbahçe hem Galatasaray’ın orta saha üstünlüğüne izin vermedi hem de özellikle Fred ile maçın en net fırsatını bulan taraf oldu. İlk yarı özelinde Galatasaray çok tedirgin olunca Fenerbahçe’nin eksik kalışını neredeyse hiç hissetmedik. Barış Alper’in hücumda zorlamaları, savunmada ise Nelsson’un doğru hamleleri dışında Galatasaray hiçbir oyuncusundan yüksek performans alamadı. İşin ilginç tarafı ise Okan Buruk’un ikinci yarıya bu kötü oyuna rağmen hamlesiz gelmiş olmasaydı. Hamlesiz Galatasaray devrenin başında da eksik rakibine karşı tempoyu artırmadan oynadı. Barış Alper, İcardi ve Ziyech adeta yürüyüş yaparken Fenerbahçeli oyuncular cengaver gibi oynadılar. (Erman Özgür | Fanatik)

924

Rakip harbiden Galatasaray savunması ve forvetlerine bekleriyle duman attırıyor, Sarı-Kırmızılılar seyrediyor. Nelsson da olmasa yandılar valla! Galatasaray’ın santrforu İcardi ile buluşturmayı bir türlü sağlayamadığı topu, konuk stoperi, Çağlar ile buluşturdu ve 1-0 öne geçti. Buyrun cenaze namazına! Fenerbahçe başardı, Galatasaray maalesef başaramadı. Asla unutulamayacak bir tarihi de, 10 kişi kalmasına rağmen Fenerbahçe yazdı. Bravo. Haftaya deplasmanda, ya Konya ya Hanya! (Oğuz Dizer | Fanatik)

1024

İkinci devre başlarken de hakemin burnunun dibinde bitiveren Mert Hakan dosta düşmana ne kadar büyük Fenerbahçeli olduğunu göstermeyi sürdürüp durdu! Oysa Fenerbahçe’nin sembol oyuncularından heykeli de dikilen Alex de Souza böylesi işlere tevessül etmediği gibi tenezzül de etmezdi. O da Fenerbahçeli’ydi değil mi? Bu arada 52. dakika civarlarında Fenerbahçe tribününden meşalaler yakıldı. Diyelim geniş kitleyi kontrol etmek zor ama sayısı belli deplasman takımının içeri meşale sokma yöntemini engellemek de mi mümkün değildi? İsmail Kartal, 65’te az önce sarı kart alan ‘Büyük Fenerbahçeli’yi Joshua King’le değiştirdi. Muhtemelen 9 kişi kalma sınırına yaklaşan takımı ‘Büyük Fenerbahçeli’den korumayı düşündü. Derken Mert Hakan’ın 4 kornerinin ardından Sebastian Szymanski’nin kullandığı ilk kornerde Çağlar Söyüncü ile golü buldular. Tuhafı son haftalarda gol yağdıran Galatasaray’ın karşı kaleye gidemeyişiydi. Öyle ya da böyle Fenerbahçe şampiyonluk şansını son haftaya taşıdı üstelik uzun zamandır yenemediği rakibini sahasında yenerek... Bu galibiyet şampiyonluk şansından öte Galatasaray’a sahasında kutlama yaptırmayan Fenerbahçe’nin başkanlık yarışında mevcut başkan Ali Koç’un elini hayli güçlendirdi diye düşünüyorum. Ve son soru... Onca polis maç sonu sahaya girip korumayı sağlayabiliyorsa bu uygulama neden Trabzon’da hayata geçirilmedi? (Cem Dizdar | Fanatik)

1124

Süper Lig’in en iyi kadrolarına sahip iki takımının futbol kalitesi yüksek maçını seyrediyoruz bu derbide… Güzel bir şaka değil mi? Zira maç, tahmin edileceği üzere gerçek beklentiyi karşılıyor: Bir it dalaşı. Üstelik en kalitesiz cinsinden. Zira henüz iki takım ısınırken, Mert Hakan’ın başlattığı gereksiz gerilim, ilk düdükle tüm sahaya yansıyor. İki takımın gereksiz itiş kakışına hakemin de oyunu sık sık kesmesi eklenince, pozisyonsuz, keyifsiz bir karşılaşma izliyoruz. İlk yarıdan anlatılacak tek hadise, 21. dakikada Djiku’nun ikinci yarıdan atılması. Ancak bu maçın genelinde Galatasaray’a bir avantaj sağlamıyor. Taktiğini tamamen Galatasaray’ın oyununu bozma üzerine kuran Fenerbahçe, bunu bazen oyunu gererek bazen faullerle ama çoğu zaman da iyi mücadele ile başarıyor. (Ebru Kılıçoğlu | Cumhuriyet)

1224

İddia ediyorum, Real Madrid gelse, M.City gelse 75 dakika Galatasaray'ın karşısında 10 kişi oynasa maçı kolay kolay kazanamazdı ama Fenerbahçe kazandı. Maçın en kötüsü, hakem Arda Kardeşler. Neredeyse doğru bir kararı yok. Kartlar yanlış, fauller yanlış ve en önemli yanlışı ise daha önceden sarı kartı olan Djiku'ya gösterdiği ikinci sarıdan gelen kırmızı kart. Bırakın sarı kart olmayı, pozisyonda faul bile yok. Müthiş bir hata ve maalesef bu tür pozisyonlara VAR hakeminin karışma yetkisi de yok. F.Bahçe, tarihi geceyi skandal bir yönetim gösteren Kardeşler'e rağmen kazandı. (Ahmet Çakar | Sabah)

1324

Galatasaray, bu maçı kazanacak hiçbir şey yapmadı… Hem de Fenerbahçe uzun süre 10 kişi oynamasına rağmen. Mert Hakan Yandaş seyirciyi tahrik edip, hakemi ve Galatasaraylıları bozayım derken kendi takımını bozdu. Ne zaman oyundan alındı, Fenerbahçe daha rahat oynamaya başladı. Mert Hakan'ın düşünce tarzı milattan önceki futbolun içinde kaldı. Rakip sahada oynuyorsan; ayağa top yapacaksın, rakibi hem yorup hem sinirlendireceksin. Galatasaray bunu engelleyecek bir şey yapamadı. Demek ki biraz fazla havaya girmişler. Fenerbahçe iyi mücadele etti, akıllı oynadı. Maçın hakemi çok kötü bir idare gösterdi. Daha maçın çok başında arkadan hareket yapan futbolcuya sarı kartını gösterse olaylar bu duruma gelmezdi. (Erman Toroğlu | Sabah)

1424

Galatasaray, sezonun en önemli maçında en kötü futbolunu oynadı. Buna Fenerbahçe de izin vermedi. Tüm sahada adam adama oynadılar... Önde baskı yaptı Fenerbahçe, Galatasaray'a alan bırakmadı. Sarı-lacivertli futbolcular 10 kişi kalınca, sarı-kırmızlıların oyun kurmasına izin vermedi. İnanılmaz bir oyun ve savunma yaptı Fenerbahçe. Galatasaraylı oyuncuların sanki gözlerine ışık tutulmuştu. Donup kaldılar çoğu pozisyonda. İki pas yapamadılar, organizyon sıfırdı.. İcardi, 97 dakika boyunca var mı yok mu belli değildi mesela. Diğeri de aynı durumdaydı.. Muslera boşa çıkıp gole daveteye çıkardı. Kanatları işlemedi, orta saha Fenerbahçe duvarına çarptı. Fenerbahçe altın değerinde bir zafer kazandı. Son hafta her şey olabilir. (Murat Özbostan | Sabah)

1524

Okan Buruk'un beraberliği önceleyeceğini yazdım, söyledim. Çünkü Okan hoca, Fenerbahçe maçlarında saldırmadı, hep savundu. 21'de Arda Kardeşler sezon geleneğini yerine getirdi, Fenerbahçe'yi 10 kişi bıraktı. Zaten Fenerbahçelilerin itirazı, 2 Nisan toplantısı, Süper Kupa protestosu bu yüzdendi. Galatasaray'ın şanssızlık yaşamasına bile izin vermeyen sistem, Fenerbahçe'yi eksik oynattı. Çağlar'ın golü bir yerde adaletin tecellisi. Fenerbahçe takım olarak kendini taraftara affettirdi. Fred'e bir parantez... Kadıköy'de onu da sahaya çıkarmamışlardı Galatasaray maçında. Anladınız mı hesapları, nakış nakış işlemeleri, verilmeyen -verilen kartları. İsmail Kartal'a, takımın üstünden elini çekmeyen Ali Koç'a, dimdik duran Fenerbahçe takımına ve RAMS Park'a gelip susmayanlara selam olsun. Şimdi anlatsınlar mayısların kimin olduğunu, nasıl olduğunu. (Gürcan Bilgiç | Sabah)

1624

Mert Hakan maç başlamadan gerilimin ateşini yaktı. G.Saray taraftarı, bu tuzağa düştü. Mert Hakan'ın korner atışları öncesi tribünden yabancı madde yağdı. Ben Galatasaray yönetiminin yerinde olsam bu maddeleri atanları tespit eder, kombineleri varsa iptal eder ve bir daha maçlara sokmam. Fenerbahçe'nin bu galibiyetini önce Mert Hakan'a, sonra da maç boyu İsmail Kartal ile birlikte oyunu ayakta izleyen oyunculara yazarım. F.Bahçe başta Livakovic olmak üzere çok sakin oynadılar, canlarını dişine takıp 10 kişi kaldıktan sonra akıllı savunma yapıp hücumlara da akıllı çıktılar. Galatasaray'da elle tutulacak bir kahraman vardı, o da Torreira'ydı. Okan Hoca, kenardan maçı okuyamadı. Ziyech, Kerem Demirbay, Köhn çok etkisizdi. İkinci yarıya hamle yapmadan başlayarak yenilgiye adeta davetiye çıkardı. G.Saray yönetimi, oyuncularının bu krizden çıkması için bir toplantı yapmalı ve zihinsel olarak onları tedavi etmeli. (Levent Tüzemen | Sabah)

1724

Ben Avrupa'nın önemli liglerinde İcardi'ye top vurdurmazlar dediğimde Galatasaraylılardan tepki alıyorum. Ama dün haklılığım iyice belgelendi. Çünkü ligimizin takımları çok yetersiz. İsmail Kartal'ın oyun planı, Djiku hariç doğruydu. Tahmin ettiğim gibi Ferdi, güçsüz Ziyech'i çok kolay durdurdu. Osayi de gücüyle güçlü Barış Alper'i durdurdu. Fred mükemmel performans ortaya koydu. Yürüyen İcardi karşısında da iki stoper çok rahat oynadılar. Çağlar bir de maçın golünü attı. TRT'deki son programımda Djiku orta sahada oynarsa kırmızı kart görür demiştim. Hoş, Arda Kardeşler'in ikinci sarısı yanlış bir karardı. Okan Buruk, Ziyech'e nasıl o kadar tahammül etti anlamak mümkün değil. Sonra yaptığı değişikliklerle adeta zar attı ama bu defa tutmadı. (Ömer Karahan | Sabah)

1824

Galatasaray'da Torreira ve Davinson Sanchez-Nelsson ikilisi dışında kulübeden gelenler dahil sözbirliği etmişçesine çok kötü futbol oynadılar. İstatistikler her şeyi anlatıyordu ilk yarıda. Buruk'un devre arasında takımına "Beyler futbol oynayalım" demesi gerekiyordu. O da sezonun en kötü kenar yönetimini sergiledi. Değişiklikleri geciktirdi, sonra da kim varsa sahaya yolladı. Eksik ve 10 kişi kalmış Fenerbahçe, son şansını kullandığı 90 dakikada verdiği mücadeleyle eksiklerine ve 70 dakika 10 kişi oynamasına rağmen kazanmayı bildi. Galatasaray için Konya'da "Mayıs futbolu" gerekli. Dün oynadıkları bir başka mevsimin ayazıydı. (Bülent Timurlenk | Sabah)

1924

Galatasaray bir sezon boyunca saha dışı algılarla, tehditlerle mücadele ederek bugünlere geldi. Fenerbahçe maçı sahadaki futbolcular için sezonluk emeğin karşılığı olacaktı. Ama ne o isteği gördük ne de hırsı! Rakibin maçın hemen başında 10 kişi kalmış. Sahaya ısınmaya çıktıklarında bile taraftarını tahrik etmek için her şeyi yapmış. Galatasaray takımının hırs yapmayı geçtim kaleyi bulan doğru düzgün şutu bile yok. Maçın son dakikasına kadar takımının yanında olan taraftarlarınızdan da mı utanmadınız? Ligin vasat takımlarını yenerek değil bu maçı kazanarak şampiyon olup, tarih yazılır. Okan Buruk ve oyuncuları net olarak sezonun en kötü futbolunu oynadı. Fenerbahçe hak ettiği bir galibiyet aldı. Bu ciddiyetsizliğin ve kötü oyunun hiçbir şekilde bir açıklaması, bahanesi olamaz. Şampiyon takım böyle oynamaz. Oynarsa da şampiyon olamaz. Galatasaray şampiyonluk kutlamasını Konya’ya bıraktı ama bu maçta finali yaşatmamak büyük ayıp olarak tarihe geçti. (Alper Mert | Korkusuz)

2024

'Adı’ dünya derbisi, ‘sanı’ soytarılık... Eğer bunlar sporcuysa ben de şimendiferim! Güya profesyoneller ama hemen hepsi sahaya tiyatral bir fedailik için çıkmış. Hiç birisinin derdi adam gibi futbol oynamak değil. Bütün amaçları birbirlerinin ayağına basarak sakatlamak, ya da temas olmadan hakemi kandırmak için kendilerini yere atmak; pozisyon icabı olmadan alınan saçma sapan sarı kartlar vs... Eksilen rakibinin kafasına yabancı madde atarak ceza almak için çırpınan akıllı(!) seyirci, sahada yetkilerinin ilk düdük ile başladığını bilmeyen(!), ya da kullanmaya cesaret edemeyen bir hakem ve bunları düzeltmeye çalışmak yerine ölü taklidi ile sezonu bitirmeye çalışan bir federasyon... İdare-i maslahatçılar! Kazanmaktan başka alternatifi olmayan bir takımın mental olarak bu kadar hazırlıksız sahaya çıkmasının bir sorumlusu olmalı. Sahada Mert Hakan adında bir adam düşünün ki ‘Truva Atı’ olsa ancak kendi takımını bu kadar sabote edebilir! Ama suç onda mı? Tabii ki hayır. (Fatih Söylemezoğlu | Sözcü)

2124

Fenerbahçe, sahasında hiç kaybetmeyen, puan vermeyen Galatasaray’ı Rams Park’ta devirerek şansını son haftaya taşımaya inanmıştı. Sarı Lacivertliler 10 kişi kalmasına rağmen müthiş oynuyor, Galatasaray’ı ceza alanına sokmuyor, orta sahada etkisiz kılıyordu. Sarı Kırmızılılar bu sezonki genel sakinliğini koruyor, maçın sonlarına doğru yıldızları ile maça ağırlığını koymayı planlıyordu. Ancak Fenerbahçe’nin bir duran topta bulduğu gol Rams Park’ta tam bir şok etkisi yaptı. Galatasaray’ın durağan oyununu kenardan izleyen Okan Buruk gerekli değişiklikleri golden sonra yaptı ancak psikolojik üstünlük Fenerbahçe’ye geçmişti. Dersine iyi çalışan İsmail Kartal oyuncu değişikliklerinde de doğru zamanlamayla yaptı. Ristimi bulan konuk ekip oyunu kontrol ediyor, Galatasaray’ın maç girmesine izin vermiyordu. Sonuç olarak stresi yüksek maçta gülen taraf Fenerbahçe oldu. (Bülent Tuncay | Karar)

2224

Duran toptan gelen golle öne geçen Fenerbahçe gerçekten bu maça çok iyi hazırlanmış ve kazanmak için ne gerekiyorsa sahaya yansıtmayı başardılar. İsmail Kartal belki de sezonun en iyi futbolunu bu maçta oynattı takımına. Livakoviç belki de Türkiye’deki en rahat maçını dün gece Rams Park’ta oynadı bana göre. Okan Buruk 80 dakika Köhn’e nasıl tahammül etti anlayamadım bütün atakları o bölgeden ve gol yedikten sonra değiştirebildi. Buruk son bölümde bütün tuşlara bastı ama artık çok geçti. Şampiyonluk için hala bir puan yetiyor olabilir ama bu sonuç ve oyun sezon sonunda yakışmadı. İsmail Kartal ve öğrencileri bu dalgalanmalar içinde müthiş bir oyun sergilediler, kutlarım. (Tunç Kayacı | Fanatik)

2324

Ligin en çok ilgi çeken, sabırsızlıkla beklenen maçlarıdır derbiler. Hele Galatasaray-Fenerbahçe maçları futbol bayramıdır yurdumuzda. Ne tesadüftür ki bu seneki derbi, Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı ile aynı güne denk geldi. Ancak hem sezon boyunca yaşananları düşününce hem de derbide olanları görünce, ne sahadaki “Gençlik” Atatürk’ün sevdiği “Gençlik” ne de futbol organizasyonumuz olması gerektiği gibi. Evet sahada futbol oynamaktan çok kendini atan, rakibi ve tribünü kışkırtmak isteyen futbolcular varken zorluk derecesi yüksek bir derbiyi yönetmek kolay değildir. Ama isimlerden bağımsız, sezon boyunca ve derbideki yönetememe durumu, kararlardaki çifte standart futbola olan ilgiyi her geçen gün azaltıyor. Maalesef taraflı tarafsız hepimizin fikir birliğinde olduğu zorluk derecesi yüksek böyle bir maçı yönetecek hakem bulamıyoruz. (Melih Gümüşbıçak | T24)

2424

Fenerbahçe yenilgisi sonrasında Galatasaray şampiyonluk yolunda ağır bir darbe aldı. Ancak yine de ümidini sürdürüyor. Zira Konyaspor'a karşı alacağı bir puan şampiyonluk anlamına geliyor. Burada iki düşünce geliyor aklıma. İlki; dün gördük ki şampiyon olsa bile Galatasaray'ın gelecek sezon için kadrosunda ciddi bir revizyon yapması yerinde olacaktır. Nedeni basit. Bu kadro Türkiye'de şampiyon olunması için değil, Avrupa'da başarılı olunması için oluşturuldu. Ancak bu kadroda yer alan temposuz, yaşlı ve yavaş birçok oyuncuyla Avrupa'da başarılı olmak çok mümkün değil. Galatasaray'ın hızlı biçimde genç bir proje takımına dönüşmesi gerekiyor. Ayrıca şunu da unutmamak lazım. Düşmüş meleklerden oluşan bir takım maçlarının büyük bir çoğunluğunu kazanabilir, ancak maçları kazanmak o takımı bir proje takımı yapmaz. Yapmıyor. İkinci düşünce. Konya'da ikinci bir yol kazasına uğramamak için Galatasaray'ın yeniden ön alan baskısına dayanan ana futboluna dönmesi gerekiyor. Bu da ilk 11'de revizyon gitmek demek. (Melih Şabanoğlu | T24)