Spor yazarları, Avusturya - Türkiye karşılaşmasını değerlendirdi: Kendilerini turnuvanın şampiyonluk adayı olarak gören bir takımı eledik. Artık turnuvanın favorilerinden biri biziz demek ki!

Almanya’da düzenlenen 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası son 16 turunda Avusturya ile Türkiye karşı karşıya geldi. Leipzig Stadyumu’nda oynanan mücadeleyi Ay-yıldızlı takımımız 2-1 kazandı ve çeyrek finale adını yazdırdı

03 Temmuz 2024 07:00

121

SPOR YAZARLARI, AVUSTURYA - TÜRKİYE KARŞILAŞMASINI DEĞERLENDİRDİ: KENDİLERİNİ TURNUVANIN ŞAMPİYONLUK ADAYI OLARAK GÖREN BİR TAKIMI ELEDİK. ARTIK TURNUVANIN GİZLİ FAVORİLERİNDEN BİRİ BİZİZ DEMEK Kİ!

221

Oyun Avusturya’nın risk alması ile sahamıza yığıldı. Merih’in kariyer maçı oynadığı bu baskıyı gol yemeden atlatmayı başardık. Ferdi, Barış Alper, Merih, Mert Günok, Kaan Ayhan başta olmak üzere tüm oyuncularımız sahaya yüreklerini koyarak Milli Takımımızı çeyrek finale taşıdılar. Montella’nın öğrencileri uzun zamandır özlediğimiz yeni bir başarı hikayesi yazarak hepimizin gururu oldular. Hepsine ayrı ayrı teşekkürler. (Erman Özgür | Fanatik)

321

Almanya'ya da Avrupa Şampiyonası'na da Türkiye damgasını vuruyor! Sadece elde ettiği başarılarla da değil… Taraftarıyla, coşkusuyla, maç öncesi ve maç sonrası yaşadığı sevinçlerle. O kadar çok rahatsız oluyorlar ki burada. Her türlü olumsuz dezenformasyona rağmen bu çocuklar destan yazdı… Yazmaya da devam edecek… Bu gece duygularımı paylaşmak istedim. Maçın teknik ve taktik kısmıyla ilgilenmiyorum. İnanılmaz oynadık, gruplarda geride kalan üç maça göre o kadar iyi bir mücadele ortaya koyduk ki psikolojik savaşı kazandık… (Murat Özbostan | Sabah)

421

Bütün futbolcular ellerinden gelini yaptı. Teknik direktör Montella dün Kaan'ı da stopere çekerek 3'lü defans uygulattı. Üç stoperimiz de inanılmaz oynadılar. Doğal olarak iki de gol atan Merih Demiral sahanın yıldızıydı. Rakibin son saniyelerdeki kafa vuruşunu ise Mert Günok ile birlikte tüm Türkiye kurtardı. (Ömer Üründül | Sabah)

521

Dün turnuvanın bence en iyi sol beki Ferdi'yi takibe gelen Arsenal ekibinin, "50 milyon Euro verelim hemen alalım" raporu vermesi lazım. Sadece Merih, Mert Günok, Orkun, Ferdi değil bütün takım, bütün ekip yürekten koca bir alkışı hak etti. Helal olsun Bizim Çocuklar, yolun açık olsun Türkiye'm… Her golden sonra taraftarımızın dediği gibi, "BURASI TÜRKİYE, BURADAN ÇIKIŞ YOK." Bekle bizi Hollanda! (Fatih Doğan | Sabah)

621

Yine tarih yazdık. Çok zor oldu, kabir azabı gibi geçti, hele hele son 10 dakika öldük öldük dirildik. Hele hele son saniyede Mert'in mutlak gollük kafa vuruşunu çıkarması… Ama çeyrek finaldeyiz. Son 15 dakika hariç hiçbir zaman Avusturya gibi bir rakibe oyunu vermedik. Dün gecenin çok fazla başrol oyuncusu var… Hangisinden başlayayım? İki duran topta gol atan stoper Merih mi? Ya da son saniyede takımı ipten alan kaleci Mert mi? Ama bence dün gecenin kahramanı Kaan Ayhan… Fevkalade iyi oynadı. Öyle kritik anlarda öyle stratejik müdahaleler yaptı ki bence dün gecenin atan ve tutan oyuncularımızın başarısı dışında onun büyük payı var. Böylesine uluslararası bir turnuvada yaşanmış en büyük futbolcu performansıydı. (Ahmet Çakar | Sabah)

721

Mücadele etmemiz gerekiyordu. Ettik… Savunmamız hata yapmamalıydı, bir kere yaptık. Mert Günok'un günü olmalıydı. İki kere kurtardı. Golleri atan Merih maçın adamı oldu, Mert Günok da benim adamımdır. Montella'nın hakkını unutmayalım. Hakan Çalhanoğlu'nun olmadığı bir takımda akıl olabilir ama "Fikir" eksiktir. Kaan ile üçlediği, beklerle beşlediği defans hattının önüne, yüreklerini koyan Orkun İsmail ikilisini ekledi. Duvar dediğin böyle olur aslında. (Gürcan Bilgiç | Sabah)

821

Artık soğukkanlı olma zamanı. Ne var ki son dakikalarda oyun bizim kalemizin önünde geçiyor. Kaotik ama dağınık geliyorlar. Yüreğimiz ağzımızda. 90+5’te Mert müthiş kurtarışıyla “Leipzig panteri” oluyor. Ve Türkiye çeyrek finalde. Montella ve “Bizim Çocuklar” inanılmazı gerçekleştiriyor. Susun ve alkışlayın. (Gülengül Altınsay | Cumhuriyet)

921

Ralf Rangnick yönetiminde düne kadar 25 maça çıkmıştı Avusturya Milli Takımı. Bunların yüzde 60’ını, yani 15’ini galip bitirmişlerdi. Bu oranla Avrupa dördüncüsü konumundalar. Son bir yıl içinde Almanya ve Hollanda’yı yendiler, bize de malum hazırlık maçında 6 attılar. O yüzden de kendilerini şampiyonluk adayları arasında görüyorlar(dı). Ve zaten sık sık basın toplantılarında Rangnick’e bu soru soruluyordu. Kurt hoca da iddiasız değil, “Neden olmasın” minvalinde yanıtlıyordu bu sualleri. Yani dün kendilerini turnuvanın şampiyonluk adayı olarak gören bir takımı eledik Leipzig’de. Artık turnuvanın gizli favorilerinden biri biziz demek ki! (Uğur Meleke | Hürriyet)

1021

Milli Takımımız ancak son 5 dakikada rakip sahaya gitmeyi başarıyor. Çok yorgun ama konsantre, bir türlü geçmek bitmeyen her saniyede biz milletçek kalp krizi geçirerek (Mert’in inanılmaz kurtarışıyla), kükremiş sel gibi bendimizi çiğneyip aşıyoruz... (Ebru Kılıçoğlu | Cumhuriyet)

1121

Yağmurlu bir Leipzig gecesinde, sahada “inanmış” çocuklar, tribünde onlara inanmış zinde taraftarlarla motorları maviliklere sürdü Ay-Yıldız’lı takım. Final çeyrek, mutluluk tam! Ne diyelim. Bu millet, ülkenin şu sıkıntılı sürecinde sportif bağlamda yüzünü güldüren sizlere minnettardır. Herkese kutlu olsun. (Ercan Güven | Milliyet)

1221

Maçın tek “oynayamayan” çocuğu Kenan Yıldız’dı. Onunla ilgili istatistiklere bakmadan söyleyelim… Sahada adeta yoktu. Bu anlamda Kerem’i daha erken oyuna alabilir miydi Montella? Her neyse… Kenanımıza da geçmiş olsun. Gün gelir zaten soyadında taşıdığı Yıldız’ı maçı damgalayarak yazar, canı sağ olsun… Maçın ikinci yarısından notlar ve rakamlarla başınızı ağrıtmak istemiyorum. İlk yarının tamamen tersine etkili, baskılı değillerdi. Ama Avusturya’nın yağmuru da fırsat bilerek kornerler kazanıp işgal ettiği yarı sahamızda savunma savaşı nasıl olurmuş gösterdiler… (Attila Gökçe | Milliyet)

1321

Milli Takımımız maça adeta önde başladı. Henüz ilk dakikada köşe vuruşundan Leipzig arşidükü Merih Demiral ile bulduğumuz golle öne geçtik: 1-0. Gol öncesi Arda’nın kullanacağı korner öncesi tribünlerimizi ayağa kaldırması golün de habercisiydi. Doğal olarak rakip golden sonra baskı oluşturdu. Savunmamız beşli şekilde dizildi, etkiliydi. Önlerinde İsmail ve Orkun önemli işler yaptı. İkisi de yoğun fiziksel mücadeleler sebebiyle sarı kart görmek zorunda kaldı. Net fırsat vermeden ilk yarıyı tamamladık. (Senad Ok | Milliyet)

1421

Korneri de uzaklaştırdık ve sonunda o düdük geldi. Sanki hayatımda en çok duymak istediğim ses! Mert'in parmakları, Merih'in kafası Çeyrek Final'e taşıyor bizi! Cumartesi günü Hollanda karşısındayız. Onları da geçeceğiz. Sonra 2008'de ellerimizden kayıp giden yarı final, ondan sonra ver elini Berlin! Gegenpress falan bize sökmez! Haydi çocuklar haydi! Yenilmeyecek rakip yok! (Hasan Cemal | T24)

1521

Ragnick, turnuvada oynadığı ilk üç maçta merkezde kullandığı 1.87’lik Grilitch’i kesip yerine 1.70’lik Schimid’i kullandığı için merkeze oynadığımız yüksek toplar bize nefes bile aldırdı. Ragnick, ikinci yarıya başlarken Gregoritsch’i oyuna alıp çift santrfor ile bize tahminimizin çok ötesinde eşleşme sorunu yarattı. Buna karşılık savunmamız baskıya karşı koyamayıp daha da derine çekilince pozisyonlar vermeye başladık. Duran toptan gol de yedik ama çeyrek finali kucakladık. Merih Demiral kariyer maçını oynadı. İlk korner golü önüne düşen fırsattı ama ikincisi son zamanlarda izlediğim en yüksekten atılmış duran top golüydü. (Serkan Akcan | Fanatik)

1621

Avusturya 66’da Gregoritsch ile karşılık verdi: 2-1. Rakibimiz bu golden sonra baskısını artırdı. Biz ise takım olarak karşılayan taraftık. Bu anlarda da oyun disiplininden kopmayan, yüreğini ortaya koyan Millilerimiz, skoru korumayı başardı. Turnuvanın başlangıcından bu yana en iyi performansını ortaya koyan ‘Bizim Çocuklar’ Avusturya’yı 2-1 mağlup ederek, çeyrek finale çıktı. (Metin Karabaş | Fanatik)

1721

Portekiz maçından sonra Montella ile ‘’yetenekli’’ buldukları dışındakilere ağzına geleni söyleyip, etmediğini bırakmayanlar şimdi bayrağı en yukarda tutanlar olacaktır muhakkak. Gurur duyacaklar, alınlardan öpecekler yetmeyecek hâlâ ‘’en yetenekli’’yi, ‘’en iyi arayacaklar’’… Oysa en iyiler oynayan, oynamayan, giren ya da çıkanlar dahil bir takım olarak baştan beri karşılarındaydı... (Cem Dizdar | Fanatik)

1821

Leipzig’de tarihi bir gecede çeyrek final yolunda zorlu bir rakibi geçip yolumuza devam etmek istiyorduk. Bizim çocuklar sloganına yakışır bir başlangıçla golle başladık. İlk atağımız ve Merih Demiral’in fırsatçılığı inanılmaz bir psikolojik üstünlüğün de beraberinde getirdi. Çünkü Avusturya maçın favorisi ve gruplarından lider çıkmış bir ekip olarak hiç de böyle bir başlangıç beklemiyordu. Tabii ki erken gol sonrası yediğimiz baskıyı atlatmak kolay olmadı, orada da futbol şansı yanımızdaydı. (Tunç Kayacı | Fanatik)

1921

Dünya sinema tarihinin kült filmi Rocky Balboa'nın 2006 yılındaki bölümünde İtalyan aktör Sylvester Stallone; "Önemli olan ne kadar sert vurduğun değil, aldığın ağır darbelere rağmen yoluna devam edebilmendir. Ancak böyle kazanabilirsin!" diyordu. İşte bu söz Türkiye'nin Euro 2024 macerasının en iyi özeti. Yeri gelecek darbeler alacaksın, yeri gelecek üstüne çamur bulaşacak ama asla vazgeçmeyeceksin! (Burak Özdemir | Fanatik)

2021

Montella'nın dersini çok iyi çalıştığını ve Avusturya'nın oyun planlarını bozduğunu da söylemek lazım. Ismail ve Orkun'un ilk yarıda gördüğü sarı kart tek handikapımızdı. Avusturya'nın hocası Rangnick de ilk yarıda işlemeyen planlarını değiştirdi. İkinci yarıya iki değişiklikle başladı. Yine ilk 10 dakikadaki senaryoyu izledik. Avusturya'nın telaşlı baskısını dengeleyen Millilerimiz, Merih'le yine kornerden ikinci golü buldu. Sonra bir rehavet ve acemice savunma hatasıyla Avusturya'nın golü ve bocalama dönemi başladı. Avusturya'nın kurduğu baskıdan çıkarken, topları doğru kullanabilseydik yeniden farkı ikiye çıkartabilirdik. Ne yazık ki bu konuda heyecanlı ve telaşlıydık. Gecenin sonunda istediğimizi aldık. Önemli olan da buydu. (Engin Verel | Akşam)

2121

Çok tartışılan Merih Demiral ve Orkun Kökçü'nün performansı ise iki kere alkışı hak ediyordu. İkinci yarının başında Mert'in yaptığı kurtarış maçın en önemli pozisyonlarından biriydi. Merih'in ikinci golüyle turu perçinlediğimizi düşündük. Bu sırada Montella'nın sarı kartı olan İsmail'in yerine Salih hamlesi düşünce olarak doğruydu ama o Salih'in acemice ofsaytı bozmasıyla Avusturya farkı bire indirip umutlandı. Sonrasını eleştirmeyeceğim. Önemli olan kazanmaktı, kazandık. Daha iyi olacağız. (Kenan Karcı | Akşam)