Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) nedir, başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?

Okulların açılmasıyla birlikte Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesi gündeme geldi. Okula giden çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için e-Devlet üzerinden ödeme yapılacak. Peki, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) nedir, başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?

12 Eylül 2022 15:42

111

SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK (SED) NEDİR, BAŞVURU NASIL YAPILIR, ŞARTLAR NELER?

211

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocukların temel ihtiyaçlarının ve okul masraflarının karşılanması amacıyla ihtiyaç sahibi ailelere Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmeti sunuyor. Haberlerin ardından Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. | Kaynak: Haber Global

311

Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) nedir?: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre çocukların okul masrafları ve ihtiyaçlarının giderilmesi için başvuru şartlarını karşılayabilen ailelere destek ödemesi yapılacak. Sosyal ve Ekonomi Destek hizmeti kapsamına giren destek ödemelerinin yapılacağı Bakan Derya Yanık tarafından açıklandı. 

411

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık yaptığı açıklamada, “SED’den yararlanan çocuklarımız için ailelerin hesaplarına Ağustos 2022 ödemesi olarak toplam 328.311.460 TL yatırdık" dedi. Yanık, bu yardımdan faydalanan toplam 140 bin civarı aile olduğunu ve ortalama yardım miktarının 2 Bin 337 TL olduğunu belirtti.

511

E-Devlet üzerinden yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde düzenli geliri bulunmayan ailelerin çocukları ekonomi destek hizmetinden yararlandırılmaktadır. Sosyal ve ekonomi destek hizmeti için yapılan başvurulara yapılan araştırma inceleme ve değerlendirme sonucunda karar verilmektedir." 

611

Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmetinden yararlanabilmek için koşullar: -Haklarında bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar.

711

-Ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.

811

-Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle, sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna veya eğitimlerine devam eden veya bir iş ve meslek sahibi olamayıp desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olan gençler.

911

-Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları. Talepler, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirilmekte ve inceleme sonucu uygun görülenler desteklenmektedir.

1011

Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) başvuru nasıl yapılır?:

1111

İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen, dilekçeyle ve e -devlet üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılabilir. -Dilekçe -T.C. Kimlik Numarası beyanı, -Gerektiğinde alınacak sağlık raporu, öğrenci belgesi -İş-kur ve meslek kurslarına başvurduğuna dair belgeler istenilir. Meslek başka bilgi ve belgeleri elde edebilmek amacıyla başka araştırmalarda da bulunabilir. | Kaynak: Haber Global