Sık sık kâbus görenler dikkat: Bu hastalıkların habercisi olabilir

Araştırmaya göre daha fazla kâbus görmek, otoimmün hastalıkların erken bir belirtisi olabilir.

22 Mayıs 2024 16:41

16

Sık sık kâbus görenler dikkat: Bu hastalıkların habercisi olabilir

26

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi ve King's College London'daki araştırmacılar, bağışıklık sisteminin doku ve organlara saldırmasına neden olan bir hastalık olan lupuslu 676 kişiyle ve 400 klinisyenle anket yaptı. Bunun yanı sıra çeşitli kronik inflamatuar otoimmün bozukluklarla yaşayan 69 kişi ve 50 klinisyenle görüştü.

36

Bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine karşı saldırmasına neden olan bir hastalık olan lupus tanılı hastaların 5’te 3’ünün kâbuslar yüzünden uykularının bozulduğunu bildirdiklerini, 3’te birinin bunun hastalığın başlangıcından bir yıl önce ortaya çıktığını söylediğini dile getirdi. Araştırmacılar, dört hastadan birinin halüsinasyon gördüğünü bildirdiğini, ancak bunların %85'inde semptomun hastalığın başlangıcına kadar veya daha sonra ortaya çıktığını belirtti.

46

Araştırmacılar, 5 lupus hastasından 3’ünün ve romatolojiyle ilişkili diğer rahatsızlıkları olan 3’te birinin, halüsinasyonlar başlamadan hemen önce daha fazla kâbus gördüğünü bildirdi.

56

Araştırmacılar, hastaların rüyalarını sıklıkla "canlı ve üzücü" olarak tanımladıklarını, genellikle saldırıya uğramayı, tuzağa düşürülmeyi, ezilmeyi veya düşmeyi içerdiğini aktardı. Bir hasta kâbuslarını "korkunç, cinayet gibi, insanların derilerinin dökülmesi gibi" olarak tanımladı. Bunun "bunaldıklarında" meydana geldiğini düşündüklerini ve "beden ne kadar stres altındaysa rüya görmenin de o kadar canlı ve kötü olduğunu" eklediler.

66

Araştırmacılar, anket yaptıkları ve görüştükleri pek çok uzmanın, kâbusları ve halüsinasyonları hiçbir zaman hastalıkla ilişkili olarak değerlendirmediklerini ve çoğu uzmanın bunları ilerleyen erken belirtiler olarak tanımanın, hastalıkları tespit etmek için bir "erken uyarı sistemi" sağlayabileceği konusunda hemfikir olduğunu buldu.