Sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olacak 5 yiyecek

23 Nisan 2024 13:54

18

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLER DİKKAT: İŞTE YARDIMCI OLAN 5 YİYECEK

28

HealthShots'a konuşan Solunum ve Uyku Tıbbı uzmanı Dr. Akshay Budhraja, bu gıdaların tütün ve nikotin yoksunluğu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ve insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olabileceğini söylüyor.

38

SİGARA İÇME İSTEĞİNİZİ KONTROL ALTINA ALMANIZI SAĞLAYACAK 5 YİYECEK

48

1. C Vitamini Açısından Zengin Besinler Portakal, çilek ve dolmalık biber gibi C vitamini açısından zengin yiyecekler nikotin isteğini azaltmaya yardımcı olabilir. C vitamininin vücudun nikotini emme ve sistemden daha verimli bir şekilde atma yeteneğini arttırdığı bilinmektedir. Aslında C vitamini, sigara nedeniyle zayıflamış olabilecek bağışıklık sistemini güçlendirir ve sigarayı bırakma sürecinde genel sağlığı destekler. Ek olarak, D vitamini ve B12 vitamini ile paketlenmiş gıdalar da sigara içenler için iyidir, çünkü sigaranın besinlerin emilimini azaltarak eksikliğe neden olduğu bilinmektedir.

58

2. Süt ürünleri Süt, krema, tereyağı, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, kazein adı verilen ve nikotin isteğini azalttığı tespit edilen bir bileşik içerir. Dr Budhraja'ya göre, "Süt ve süt ürünlerinin sigara içmenin tadını değiştirdiği biliniyor ve bu da eğer kişi isterse sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir."

68

3. Yeşil çay Yeşil çay sigaradan uzak durmada en etkili içeceklerden biridir. Antioksidanlar açısından zengindir ve epigallokateşin galat (EGCG) adı verilen bir bileşik içerir. Bu bileşiğin, güçlü sigara içme isteği, huzursuzluk, uyku sorunları vb. gibi nikotin isteğini ve yoksunluk belirtilerini azalttığı gösterilmiştir. Gün boyunca yeşil çay içmek, sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir. iştah açıcıdır ve sakinleştirici bir etki sağlar, bu da onu sigaraya uzanmaya mükemmel bir alternatif haline getirir.

78

4. Sakız çiğnemek Dr Budhraja, "Sakız çiğnemek, iştahınızı dağıtır ve ağzınızı meşgul ederek sigara içme isteğini azaltır" diyor. Gereksiz kalorilerden kaçınmak ve ağız sağlığını korumak için şekersiz sakızları tercih edin. Sakız çiğneme eylemi aynı zamanda tükürük üretimini de uyarır, bu da toksinlerin vücuttan atılmasına ve sigara içme isteğinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

88

5. Meyve ve sebzeler Meyve ve sebzeleri atıştırmak, genel sağlığı desteklemek için gerekli vitaminleri, mineralleri ve lifi sağlarken iştahınızı da tatmin etmeye yardımcı olabilir. Havuç ve kereviz gibi çıtır sebzeler, sigara içmeye bağlı oral saplantının giderilmesinde özellikle yararlı olabilir. Ayrıca meyveler, sigarada bulunan zararlı katkı maddeleri olmadan doğal tatlılık sunar ve bu da onları iştahı tatmin etmek için daha sağlıklı bir alternatif haline getirir. (KAYNAK:EL ELE DERGİSİ)