Seçim sonrası vergiler ne olacak?

Yerel seçimlerden sonra Türkiye ekonomisinde ne olup biteceği merakla bekleniyor. Ekonomi yönetimi enflasyonla mücadelede talebi azaltmaya yönelik tedbirlere yönelirken, KDV gibi dolaylı vergilerde yapılacak düzenlemelerden en çok dar gelirli kesimlerin etkilenmesi mümkün görünüyor. Gündeme gelebilecek düzenlemeleri Prof. Dr. Murat Batı değerlendirdi.

28 Mart 2024 12:58

19

Seçim sonrası vergiler ne olacak?

29

Yerel seçimler aylardır Türkiye’nin gündeminde ilk sırada geliyor. Birkaç gün sonra geride bırakacağımız seçimlerin ardından siyaset sahnesinde neler olacağı bilinmese de ekonomik açıdan yurttaşları zor günler bekliyor.

39

Medyascope'un derlediği habere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonist yeni vergi olmayacak” dedi ancak Katma Değer Vergisi (KDV) genel oranına tabi olmayan ürünlerle ilgili yapılabilecek düzenlemeler herkesi etkileyecek. Ekonomi yönetiminin verdiği mesajlara göre seçim sonrasında hangi vergilerin artırılacağı veya kapsamının değiştirileceğini vergi hukuku profesörü Murat Batı aktardı.

49

“KDV genel oranını değiştirmemek” neye yarayacak? Batı, Mehmet Şimşek’in ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katıldıkları bütün programlarda “KDV genel oranını değiştirmeyeceğiz” dediğini belirterek, KDV oranlarını açıkladı:

59

“Herkes yazdı çizdi ama satın aldığımız herhangi bir ürün, su, ekmek, kitap, kıyafet, telefon, internet hizmeti her şey KDV genel oranına tabidir. Bu oran bizde yüzde 20’dir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bir sayılı ve iki sayılı listede olan ürünlere farklı KDV oranı uyguluyor. Bir sayılı listede yer alan nohut, mercimek, et, tavuk, ekmek, tereyağı, pasta, şeker, yumurta, çay, kahve gibi temel gıda ürünleri yüzde 1 KDV oranına tabi. İki sayılı listede de lokanta, otel, konaklama hizmetleri, kıyafetler, ev tekstil ürünleri, opera, sinema, diş macunu, diş fırçası, kadın bezi, çocuk bezi gibi şeyler var. Bunlarda da KDV yüzde 10.”

69

“Hikaye burada başlıyor” diyen Batı, sözkonusu ürünlerin bir veya iki listeden çıkarılması halinde otomatikman yüzde 20 olan KDV genel oranına tabi olacağına dikkat çekti. Durumu örnekle açıklayan Batı, “Şeker bir sayılı listede ve yüzde 1 KDV’ye tabi. Şu ana kadar kilosunu 100 liraya satın alıyorsak, listenin dışına çıkarırsak otomatikman KDV oranı yüzde 20’ye çıkacak ve fiyatı da 118,83 kuruş olacak” diye konuştu.

79

Açıklamalar KDV liste güncellemesine işaret ediyor Batı, 14 Mayıs seçimlerini ardından göreve gelen Mehmet Şimşek yönetiminin, temmuz 2023’te yaptığı KDV düzenlemelerine değindi. İki sayılı listede yüzde 8 olarak uygulanan KDV’nin yüzde 10’a çıkarıldığını ve deterjan, dezenfektan ilaçları, temizlik ürünleri, kağıt havlu, tuvalet kağıdı, peçete gibi ürünlerin bu listeden çıkarıldığını hatırlatana Batı, “Şimşek’in ve Yılmaz’ın açıklamalarına göre yerel seçimden sonra da öncelikle KDV liste güncellemesi gelecek” dedi.

89

Batı 2024 bütçesinde 2 trilyon 498 milyar lira olan KDV gelirine dikkat çekerek “Bütçe verilerine baktığımız zaman çok ciddi bir beklenti de var. KDV’nin toplam tahsilat hedefi 2024’te bütün vergi gelirinin yüzde 30’una tekamül ediyor” diye konuştu. Özel Tüketim Vergisi’nden elde edilecek 1 trilyon 404 milyar lira ile birlikte, dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payının yüzde 52,7 olması bekleniyor.

99

Kaynak: https://medyascope.tv/2024/03/27/secimden-sonra-hangi-vergiler-artacak-yurttasi-ne-bekliyor/