Prof. Dr. Naci Görür'den belediye başkanlarına çağrı: Kentiniz deprem dirençli olsun istiyorsanız...

Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda belediye başkanlarına çağrıda bulundu. Prof. Dr. Görür, ''Kimi kentlerimiz deprem açısından çok tehlikeli, kimisi ise görece daha az tehlikeli ama hepsi de öyle veya böyle tehdit altında'' diyerek uyardı.

27 Mayıs 2024 15:42

16

Prof. Dr. Naci Görür'den belediye başkanlarına çağrı: Kentiniz deprem dirençli olsun istiyorsanız...

26

Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medyadan belediye başkanlarına yaptığı çağrıda, tüm kentlerin deprem açısından çok tehlikeli olduğunu aktardı. Hepsinin tehlikede olduğunun altını çizen Prof. Dr. Görür, ‘’Bu ülkemizin tektonik özelliklerinden dolayı böyle’’ dedi.

36

Prof. Dr. Naci Görür, belediye başkanlarına kentlerin dirençli olması için yapacakları işler konusunda çağrıda bulundu. Prof. Dr. Naci Görür’ün ifadeleri şu şekilde:

46

''Belediye başkanı olarak kentiniz deprem dirençli olsun istiyorsanız yapacağınız işler şunlar: Kentin ciddi bir mikro-bölgeleme çalışmasını yapmalı ve kentinizin mekân kullanımı, imarı, iskanı, ve tüm fiziksel gelişimini bu çalışmanın verilerine göre planlamalısınız. Kentinizi tehdit eden depremi üretecek fay sistemini bu çalışmaya göre analiz edip eğer bu sistem çalışırsa kente nasıl hasar vereceğini bilimsel olarak araştırmalısınız.

56

''Deprem sırasındaki hasar ve can kaybınızı kentinizin şu bileşenlerini analiz ederek bulabilirsiniz: Halk, altyapı, yapı stoku, ekosistem/çevre ve ekonomi. Bu analizler deprem gelmeden önce yapılmalı ve deprem gelirse bu bileşenlerin nasıl zarar göreceği bulunmalıdır.''

66

''Daha sonra da depremden önce zarar azaltıcı çalışmalar yapılmalıdır. Unutmayın bir kenti depreme hazırlamak ancak böyle olur. Yoksa sadece bina yenilemekle olmaz. O olsa olsa müteahhitlik projesi, rant projesi olur. Yerel yönetimlerin el değiştirdiği bu süreçte ilgililere önemle duyrulur. Sevgiyle.''