Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan olası İstanbul depremi ile ilgili uyarı

Prof. Dr. Ahmet Ercan İstanbul depremiyle ilgili, 'Eli kulağında' şeklinde açıklama yapan Naci Görür'e isim vermeden tepki gösterdi. Ercan, medyayı da uyararak, "Haber değeri yok" dedi.

29 Nisan 2024 10:34

111

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan olası İstanbul depremi ile ilgili uyarı

211

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, olası İstanbul depremi ile ilgili ‘’Eli kulağında’’, ‘’Her an gerçekleşebilir’’ şeklindeki değerlendirmelere tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Prof. Dr. Ahmet Ercan, olası İstanbul depremine ilişkin yapılan yorumlar konusunda kamuoyunu uyardı.

311

Ahmet Ercan, bazı ajansların sürekli olarak “İstanbul’da ha bugün ha yarın deprem olacak” haberleri yaptığını belirterek, büyük İstanbul depremine yönelik beklentinin bilimsel tabanı olmadığını öne sürdü. Prof. Dr. Ercan bir adım daha ileri giderek büyük İstanbul depremine yönelik içeriklerin “haber değeri olmadığını” ifade ederek “Lütfen toplumu germeyin” çağrısı yaptı.

411

Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın sabaha karşı yaptığı paylaşım şöyle:

511

"Bazı ajanslar sürekli olarak İstanbul'da ha bugün ha yarın deprem olacak haberi yapıyorlar. Bunların hiçbirinin bilimsel tabanı, kanıtı, ayrıca haber niteliği yoktur. Lütfen toplumu germeyin. Yararı yok."

611

Aynı konuda bir başka paylaşım daha yapan Ercan, “Her gün deprem olacak demeye gerek yok” diyerek şöyle devam etti: "Halk ile yönetenlerin deprem bilinci var’’

711

''Ancak, halkçı, yetkin yönetim, halkın yaşam güvencesi için yatırım, halkın kendi evini güçlendirecek durumu var mı? Asıl soru bu? Batı’da buna toplumcu devlet deniyor. Söyleyemem; dilimiz tutuk."

811

Yer bilimci Naci Görür en son yaptığı açıklamasında ise şunları dile getirmişti: "İstanbul’da 7.2 maksimum 7.6 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Bu depremlerin birini Adalar’ın güneyindeki Adadalar Fayı üzerinde diğerini bu Adalar Fayı’yla birleşen Kumburgaz Fayı üzerinde bekliyoruz.’’

911

''Bu faylar ikisi birlikte kırılırsa 7.5’e kadar gidebilir ama Kumburgaz fayı 7.2 büyüklüğünde deprem üretebiliyor. Bu 2 fay da kilitli. Bu kilitli faylar günün birinde kırılacaktır. Tekirdağ fayında beklemiyoruz. Yani Silivri açıklarında Tekirdağ’a kadar kısımda… Dolasıyla tehlike bu.''

1011

''Zamana gelince bu konuda ciddi araştırmalar yapıldı. En fazla popüler olan veri; 1999’dan hemen sonra her an olmak kaydıyla 30 yıl içeresinde depremin olma olasılığı bugün revize edilmiş rakamla yüzde 47’dir. Bu anormal olasılıktır.''

1111

''Marmara kıyılarına yakın olan yerler en fazla deprem şiddetine maruz kalacaklardır. Bu ne kadardır? 9 şiddeti… Kıyılarda dolgu alanlarda ve alüvyon içlerinde olan çökel niteliği olan zeminlerde depremde ayakta kalman için sağlam olması lazım."