Oyuncak Müzesi'nden Çikolata Müzesi'ne; hafta sonu çocuklarınızla gezebileceğiniz 10 müze

Çocuklarla birlikte müze gezmenin çocuklara kazandırdığı birçok şey var; müze gezmek çocuklara değişimin ve gelişimin kaçınılmaz olduğu bilincini katıyor. Çocuklarda gözlem yeteneği geliştiği gibi yaratıcılık ve beğeni duygusu da gelişiyor. Çocuklarda kültürel değerlere sahip çıkma ve koruma bilinci oluşuyor. İşte, hafta sonu çocuklarınızla gezebileceğiniz 10 müze:

01 Nisan 2023 09:51

111

Oyuncak Müzesi'nden Çikolata Müzesi'ne; hafta sonu çocuklarınızla gezebileceğiniz 10 müze

211

1. RAHMİ KOÇ MÜZESİ: 1994 yılında ziyarete açılan Rahmi Koç Müzesi, İstanbul’daki şüphesiz en büyük ve farklı müzelerden bir tanesi. Haliç’in Hasköy semtinde yer alan müze, Mustafa V. Koç Binası / Tarihi Lengerhane Binası, Tarihi Hasköy Tersanesi ve Açık Hava Sergileme Alanı ile hem açık hem de kapalı sergi alanlarına sahip 3 farklı bölümden oluşuyor. Klasik ve ilk otomobiller, ilk tramvaylar, tekneler, eski uçaklar, denizaltı gibi gerçek ve eşsiz endüstri ürünlerinden; Atatürk’ün eşyaları, bilimsel aletler, eski dükkânlar, minyatür evler gibi tarihin sayısız güzelliklerini sergiliyor. Üstelik denizaltı, nostaljik tren uçak içi turları ve 19. yüzyılın mekanlarını gerçeğe uygun canlandıran “yaşayan geçmiş” bölümü ile de geçmişe doğru unutulmaz bir yolculuk vadederken; bilimsel buluş ve aletlere ayrılan alanlarında ufkunuzu genişletiyor. Büyük, sayısız ve ilgi çekici sergi ve etkinlik alanları olması nedeniyle Rahmi Koç Müzesi’ne bir tam gününüzü ayırmanızı ve erkenden gelmenizi tavsiye ediyoruz. Bunun bir sebebi de, müzenin sergi bölümleri dışında çocuklar için ayrılmış etkinlik ve atölyelerin yer alması. Onlar atölyede hem eğlenir hem de öğrenirken, siz de denizin kıyısındaki kafe ve restoranlarda dinlenebilir, günün tadını çıkarabilirsiniz.

311

2. OYUNCAK MÜZESİ: İstanbul Oyuncak Müzesi 23 Nisan 2005 yılında şair/yazar Sunay Akın tarafından kurulmuştur. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği müze Göztepe semtindeki tarihi bir köşkte yer almaktadır. Sunay Akın’ın 1990 yılından başlayarak pek çok ülkedeki koleksiyonerlerden, antikacılardan ve açık arttırmalardan kitaplarının ve de gösterilerinin telifleriyle satın aldığı oyuncak tarihinin en değerli eserleriyle kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi, uygarlık tarihini daha eğlenceli, daha akılda kalıcı bir öğrenme yöntemi ile ziyaretçilere sunmaktadır.

411

3. ARKEOLOJİ MÜZESİ: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul'un Sultanahmet semtinde, Gülhane Parkı'ndan Topkapı Sarayı'na çıkan Osman Hamdi Bey yokuşunda yer almaktadır. İsminin çoğul olarak kullanılmasının nedeni, idaresi altında Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ayrı müzeyi bulundurmasıdır. Tarihin farklı dönemlerine izler bırakmış uygarlıklardan kalan çeşitli eserlere ev sahipliği yapan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, dünyada müze binası olarak tasarlanan ve kullanılan ilk on müze arasında yer alır. Ayrıca Türkiye'nin de müze olarak düzenlenmiş ilk kurumudur. Sahip olduğu çarpıcı koleksiyonların yanı sıra müze binalarının mimarisi ve bahçesi ile de tarihsel ve doğal öneme sahiptir.

511

4. HAVACILIK MÜZESİ: Uçaklar ve uçak motorları, silahları, pilot aksesuarları gibi her türlü havacılık malzemesini sergileyen müzede sabit eserlerin yanı sıra yıl boyu değişen sergiler de yapılmaktadır.

611

5. MİNİATÜRK: Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş eserlerin 1/25 ölçekli maketlerinin yer aldığı Miniatürk’te, 59 eser İstanbul’dan, 55 eser Anadolu’dan 12 eser ise bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından olmak üzere126 maket eser sergilenmektedir. Maket yapımında sanayide kullanılan poliüretan bazlı, açık hava şartlarına uygun malzeme kullanıldı. Maketler yerlerine yerleştirilmeden önce, Miniatürk Test Alanında bekletilerek açık hava şartlarına uygunluğu bir kez daha test edildi. Ayasofya’dan Selimiye’ye, Rumeli Hisarı’ndan Galata Kulesi’ne, Safranbolu Evleri’nden Sümeli Manastırı’na, Kubbet-üs Sahra’dan Nemrut Dağı Kalıntıları’na dek pek çok kültür ve medeniyetin izlerinin bir araya geldiği parkta, bugün artık yerlerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi gibi eserler de yeniden canlandırıldı.

711

6. İLLÜZYON MÜZESİ: Yetişkinler ve çocuklar için eğlence dolu bir deneyim vadeden İllüzyon Müzesi, ilk olarak 2015 yılında Zagreb’te açıldıktan sonra görmüş olduğu yoğun ilgiye bağlı olarak dünyanın farklı şehirlerinde açılmaya başladı. New York, Berlin ve Atina gibi şehirlerin de içinde bulunduğu bu listede 2019 yılına gelindiğinde 16. lokasyon olarak İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki müze de yer aldı. Sonrasında ise şehrin Anadolu Yakası’nda ikinci bir İllüzyon Müzesi daha açıldı. Müzeler açıldığı günden beri özellikle de sosyal medyada oldukça popüler hale geldi.

811

7. SANTRALİSTANBUL ENERJİ MÜZESİ: Silahtarağa Elektrik Santralı’nın 1913’te ve 1921’de inşa edilen ilk makine daireleri, güçlendirilip korunarak Santralistanbul Enerji Müzesi’ne dönüştürüldü. Bu dönüşümün ilk adımı, elektrik üretiminin durduğu 1983’ten sonra çalışmadığı için paslanmaya başlayan türbin-jeneratör gruplarının ve diğer makinelerin uzman ekipler tarafından temizlenmesi ve özel bir koruyucuyla kaplanarak paslanmanın durdurulması oldu. Daha sonra, 1 numaralı türbin-jeneratör grubu, 1931’de çalışmaya başladığı tarihteki görünümüne ulaştırılarak korundu. 3 numaralı türbin-jeneratör grubu üretim durduğunda içi açık olarak bırakılmıştı; bu grup da açık şekliyle korundu.Santral İstanbul müzesi sergi alanı ve Enerji Müzesi olmak üzere iki bölümden oluşuyor.

911

8. DENİZ MÜZESİ: Türk denizcilik tarihinin geçmişten günümüze intikal eden nesneleri ve belgeleri üzerinde deniz tarihimizi aydınlatacak bilimsel araştırmaları müze-üniversite işbirliği ile yapmak, tarihi niteliklerini ortaya çıkarmak ve bu konudaki bilimsel sonuçları yayımlamak, sahip olduğumuz bu değerlerin gelecek nesillere aktaracak bilimsel müzecilik anlayışına uygun olarak sergilenmelerini ve depolanmalarını sağlamak amacıyla kuruldu.

1011

9. KLASİK OTOMOBİL MÜZESİ: Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi; binası, dekorasyonu ve barındırdığı eşsiz güzellikteki koleksiyonu ile her yaştaki ziyaretçilerine unutulması imkansız anlar yaşatmaktadır. Otomobiller, motosikletler, kamyonlar, itfaiye araçları, savaş araçları, türbinlerden oluşan müze koleksiyonlarını barındıran müzede şu an için 50 araç sergilenmektedir.

1111

10. ÇİKOLATA MÜZESİ: İstanbul’da çocuklarla gezilecek müzelerden biri olan Pelit Çikolata Müzesi’nde çikolata şelalelerinin arasında dolaşmak, çikolata kokusunu solumak hem büyükler hem çocuklar için çok keyifli oluyor. Bu kocaman çikolata rüyasının içerisinde çocuklar için çikolata ve pasta yapımı atölyeleri de düzenleniyor. Müze 5 bölümden oluşuyor. Giriş bölümünde sizi çikolatanın en şımarık görüntüsü olan çikolata şelalesi, gerçek boyutlu çikolata ev, Nuh’un Gemisi ve çikolatanın tarihini anlatan tablolar karşılıyor.