Ölü popo sendromu, obezite gibi çağımızın hastalıklarından biri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle masa başında çalışanları ve bilgisayar başından kalkmak bilmeyenleri vuran bu hastalık peşi sıra birçok hastalığa neden oluyor.
15 Haziran 2022 22:23
17
Ölü popo sendromu, obezite gibi çağımızın hastalıklarından biri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle masa başında çalışanları ve bilgisayar başından kalkmak bilmeyenleri vuran bu hastalık peşi sıra birçok hastalığa neden oluyor.
27
Kulağa başta garip gelse de ölü popo sendromu; kalçanın yapısını değiştiriyor. Uzun süre oturmanın sonucu ortaya çıkan ölü popo sendromu ile birlikte başka hastalıklar da ortaya çıkıyor.
37
Metabolizma, 30 dakikalık bir oturma süresinin ardından yüzde 50 oranında daha yavaş çalışmaya başlar. Bu nedenle fazla oturmak yağlanmaya ve kilo artışına sebep olmaktadır. Uzmanlar, uzun süre oturmanın kan akışını yavaşlattığını, kalça amnezine sebep olduğunu, kas ve kemik rahatsızlıklarına yol açtığını belirterek gün içinde bol bol hareket etmek gerektiğinin altını çiziyor.
47
ÖLÜ POPO SENDROMU NEDİR? Çünkü uzun saatler boyunca oturmak gluteus medius adlı kas bölgesinin tahrip olmasına ortam hazırlıyor. Tahrip olan kas bölgesi nedeniyle de uzmanlara göre kalçanız “uyuyakalmaya” başlıyor. Bu durumun negatif etkilerinden korunabilmek için yapmanız gerekenler aslında çok basit. Her saat başı en azından 10 dakikalığına ayağı kalkıp yürümek ve hareket etmek kaslarınızı canlandırmaya yetiyor.
57
Bunu önlemek için saat aralıklarıyla koltuğunuzdan kalkıp kısa süreli yürüyüşler yapabilir, sık sık egzersizler uygulayabilirsiniz.
67
Ölü popo sendromundan kaçınmak için eğer, masa başı bir işiniz varsa ya da günün çoğunu oturarak geçiriyorsanız sık sık mola vermeyi ve yerinizden kalkmayı alışkanlık haline getirmeniz şart. İşe güce dalmışken mola vermeyi unutuyorsanız telefonunuza saat başı hatırlatmalar kurarak kalkmak için harekete geçebilirsiniz.
77
Evin ya da ofisin içinde kısa bir tur atabilir, basit birkaç esneme hareketi ile kaslarınızı rahatlatabilirsiniz. Öte yandan, masa başında kısır ‘hareketsizlik’ döngüsünden kurtulmak için alışkanlıklarınızı değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, sandalye yerine pilates topunun üzerinde oturabilir, zaman zaman ayakta çalışabilir, pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz.