‘‘Gerçek yaşınızdan daha büyük gösteriyorsanız bunda genetik miras kadar sağlık sorunlarınız ve yaşam tarzınız da etkilidir’’ diyen Prof. Dr. Derya Uludüz, biyolojik yaşı artıran bazı faktörlere dikkat çekti. Sözcü’den Nazan Doğaner Halıcı imzalı habere göre, Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, biyolojik yaşı artıran nedenleri şöyle sıraladı:
311
Kötü beslenme ¬| Yediğimiz yiyeceklerin beynimizin yapısı ve sağlığı üzerinde büyük etkisi var. Çünkü beyin, vücudun kalorisinin yaklaşık yüzde 20'sini kullanan, konsantrasyonu koruyabilmek için bol miktarda enerji harcayan bir organ. Bu nedenle beyni besleyecek ‘kaliteli' bir yakıt kullanmak gerekiyor. Özetle sağlıklı bir beyin, sağlıklı bir vücut demek ve biyolojik gençleşmenin ana sırrı burada.
411
Kronik hastalıklar | Yüksek tansiyon, diyabet, damar sertliği, demans (bunama) gibi bir kronik hastalığınızın olması vücutta yaşlanma sürecini hızlandırır. Bu hastalıklar mutlaka kontrol altına alınmalıdır.
511
Obezite | Aşırı kilo, inflamasyonu (iltihaplanma) ve ardından aterosklerozu (damar sertliği) tetikleyeceğinden vücutta oksidasyon yani paslanmanın zeminini hazırlar ve kronik hastalıklara neden olarak biyolojik yaşı olumsuz etkiler.
611
Beyin jimnastiği yapmamak ¬| Bulmaca, el işi yapmak, kitap okumak, yeni bir öğrenmek gibi hobiler beyin hücrelerini harekete geçirerek yenilenmelerini sağlar ve insanı zinde tutar. Bunları yapmamak sizi yaşlandırır.
711
Hareketsizlik ¬| Biyolojik yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, egzersiz ile biyolojik yaşın düşmesi arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkarmıştır. 2020 yılında yapılan bir araştırma, tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi aerobik egzersiz yapan kişilerin, hareketsiz olan kişilere göre neredeyse 5,5 yıl daha genç olduğunu ortaya koydu.
811
Stresli yaşam ¬| Fiziksel ve psikolojik stresin her ikisi de biyolojik yaşı artırır. Hayatınızda bu tür stres faktörleriniz varsa, bu stresi azaltmak veya ortadan kaldırmak için mutlaka destek almak gerekir.
911
Sigara ve alkol kullanımı | Sigara ve alkol damarların bilinen en güçlü toksinleridir. Araştırmalar sigara içenlerin ortalama 7-8 yıl daha erken yaşlandığını, kontrolsüz alkol tüketiminin bunu daha da hızlandırdığını göstermektedir.
1011
Kalitesiz ve az uyku | Kötü uyku kalitesinin sağlığınız ve yaşam süreniz üzerinde olumsuz bir etkisi var ve biyolojik yaşınızı da artırdığı biliniyor. Yetişkinler için her gece 7-9 saat uyku en ideal olan süredir.
1111
Su içmemek | Tüm vücut sağlığınız için yaz-kış susuz kalmamalısınız. Kronik olarak vücut susuz kaldığında, organlar ve hatta vücudun en büyük organı olan deride kırışıklık başlar ve erken yaşlanma belirtileri verir.