Öfkeyi azaltmanın yolu ne?

ABD'de Ohio Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, öfke üzerine 154 çalışmayı analiz etti ve "dışa vurmanın" yardımı olduğuna dair çok az kanıt bulabildi. Hatta kimi durumlarda, öfkeyi arttırdığı görüldü.

27 Nisan 2024 12:26

114

Öfkeyi azaltmanın yolu ne?

214

Araştırmanın kıdemli yazarı ve iletişim bilimci Brad Bushman şöyle diyor: "Öfkeliyseniz, bunu atmanız gerektiği mitinin yanlış olduğunu göstermemiz önemli. Öfkeyi boşaltmak güzel bir fikir gibi görünüyor ancak bunun faydası olduğuna dair en ufak bir bilimsel kanıt bulunmuyor."

314

Çalışma ayrıca, birçok insanın da fiziksel dışavurum ile öfkeyi dışa atmayı denediğini, bu durumun sağlık yararları sunabilse de, o anda ruh halini düzeltmeyebileceğini öne sürüyor.

414

İncelenen çalışmalar toplamda 10,189 katılımcıyı içeriyor ve katılımcılar farklı yaş, cinsiyet, kültür ve etnik kökenleri temsil ediyor. Araştırmacılar, bulguların, öfkeyi dizginlemenin anahtarı olarak fizyolojik uyarılma seviyesini azaltmak olduğunu gösterdiğini söylüyor, bu hem öfkenin kendisinden, hem de onu güçlendirebilecek diğer fiziksel aktivitelerden kaynaklanabilir.

514

Öfkeyi azaltmanın yolu nedir? Bushman, "öfkeyi azaltmak için uyarılma seviyelerini azaltan aktivitelerle ilgilenmek daha iyidir" diyor ve ekliyor: "Her ne kadar popüler inanç aksini gösterse de, koşuya çıkmak bile etkili bir strateji değil, çünkü uyarılma seviyelerini artırır ve ters teper."

614

Araştırmanın ilham kaynağı "öfke odaları" Araştırma ilk yazarı ve Virginia Commonwealth Üniversitesi'nde iletişim bilimci olan Sophie Kjærvik, "araştırma kısmen insanların öfkeyi salıvermek umuduyla nesneleri parçaladıkları 'öfke odaları'nın popülaritesinden ilham alınarak yapıldı" açıklamasını yapıyor ve şöyle devam ediyor:

714

"Öfkeyi ifade etme teorisinin tamamen çürütmek istedim. Uyarılma seviyesini düşürmenin ve bunun fizyolojik yönünün gerçekten önemli olduğunu göstermek istedik."

814

Öfkeyi yatıştırmanın alternatif yolu Araştırmalar, bunun işe yarayabileceğini söylüyor, ancak inceleme, öfkeyi yatıştırmanın alternatif bir yoluna da önemli bir ışık tutuyor. Dahası, standart bilişsel davranışçı terapilerin her beyin tipi için etkili olmadığını da gösteriyor. Çalışma, boks, bisiklet, koşu, derin nefes alma, meditasyon ve yogaya kadar hem uyarılmayı artıran hem de uyarılma azaltıcı aktiviteleri inceledi.

914

Sakinleştirici aktivitelerin, uygulanan metot ve katılımcı demografiği gibi tüm diğer değişkenlere rağmen laboratuvarda da, sahada da öfkeyi azalttığını buldular. İşe yarayan uyarılma azaltıcı aktiviteler arasında yavaş akış yogası, kendindelik, aşamalı kas gevşetme, diyaframdan nefes almak ve mola verme yer alıyor.

1014

"Dışa vurmak yerine, sakinleşerek öfkeyi bitirin" Araştırmacılar, öfkeyi dışa vurmak yerine, sakinleşerek onu bitirmeyi öneriyorlar. Stresi azalttığı zaten kanıtlamış olan sakinleştirici taktikler, öfkeyi fizyolojik "yakıtından" da mahrum bırakabilir. Kjærvik bunu şöyle açıklıyor:

1114

"Bugünün toplumunda hepimiz çok fazla stresle başa çıkmak zorundayız ve bununla başa çıkmanın yollarına da ihtiyaç duyuyoruz. Strese karşı işe yarayan stratejilerin aslında öfke için de işe yaradığını sergilemenin faydası var."

1214

Öfkelenince koşu yapmaktan uzak durun! İnceleme, çoğu uyarılma artırıcı aktivitenin öfkeyi azaltmadığını ve hatta kimilerinin artırdığını buldu, bunlar içerisinde bunu yapması en olası olan ise koşu! Oynamayı da içeren top sporları ve diğer fiziksel aktiviteler fizyolojik uyarılmayı azalttı, bu da efor sarf etmek eğlence için olduğunda, öfkeyi azaltmaya daha yararlı olabileceğini gösteriyor.

1314

Bushman, "Uyarılma seviyesini artıran kimi fiziksel aktiviteler kalbiniz için iyi olabilir, ancak kesinlikle öfkeyi azaltmanın en iyi yolu değiller" diyor ve şunu ekliyor: "Bu gerçekten bir mücadele çünkü öfkeli insanlar bunu dışa vurmak ister, ancak araştırmamız, bu dışa vurmanın bize hissettirdiği iyi duygunun aslında saldırganlığı pekiştirdiğini gösteriyor."

1414

"10'a kadar saymayı deneyin" Söz konusu bulguları kesinleştirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak şimdilik araştırmacılar, sakinleştirici tekniklerin -sadece bir ara vermek veya 10'a kadar saymak bile olsa- öfkeyi yatıştırma konusunda en iyi seçenek olduğunu söylüyor. Kaynak: ScienceAlert haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi