NASA, zamanı 4,25 milyar yıl geriye aldı; Ay'ın kutupları hakkında ilginç keşif

Bilim insanları, asteroit çarpışmalarının Ay kutuplarının 300 km yer değiştirmesine neden olduğunu ortaya koydu.

21 Eylül 2022 08:19

111

NASA, ZAMANI 4,25 MİLYAR YIL GERİYE ALDI; AY'IN KUTUPLARI HAKKINDA İLGİNÇ KEŞİF | Kaynak: Duvar

211

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nden (NASA) bilim insanları, asteroit çarpışmalarının Ay kutuplarının 300 km yer değiştirmesine neden olduğunu ortaya çıkardı. Zamanı 4,5 milyar yıl geri alan araştırmacılar, Ay kutuplarındaki donmuş su hakkında yeni bilgilere ulaştıklarını açıkladı.

311

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ndeki bir ekip, Ay yüzeyinden binlerce krateri 'silmek' için bilgisayar simülasyonları kullandı ve zamanı 4,25 milyar yıl öncesine geri döndürdü.

411

Sonuçlar, asteroit etkilerinin kutupların konumlarının enlemde 10 derece kaymasıyla veya yaklaşık 300 km hareket etmesiyle sonuçlandığını ortaya koydu.

511

Araştırmacılar yeni bulguların, keşfedilen donmuş su nedeniyle daha değerli bölgeler olarak kabul edilen kutuplar hakkında daha fazla bilgi sağlayacağını söyledi.

611

Araştırmayı yöneten Vishnu Viswanathan, "Ay'ın krater geçmişine dayanarak şunu diyebiliriz ki, koşullar kutuplardaki suyun istikrarlı koşullara sahip olmasına yetecek kadar ılımlı görünüyor” diye konuştu.

711

NTV'nin Planetary Science Journal adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya dayandırdığı haberine göre; çalışmanın yazarları çap uzunlukları 20 km bin 200 km arasında değişen yaklaşık 5.200 kraterle çalıştı. Araştırmacılar, kraterlerin yer çekimi ivmelerini bulmak için kraterlerin koordinatlarını ve genişliğini alacak bilgisayar modelleri tasarladı.

811

Ardından,uzmanlar yer çekimi ivmelerini ortadan kaldıran simülasyonlar yürüttüler ve esasen saati 4,25 milyar yıl öncesine geri döndürdüler.

911

Diğer taraftan çalışma, NASA'nın Artemis 1 mega-roketinin bu hafta kriyojenik bir testle karşı karşıya olduğu olduğu bir zamanda geldi. İki fırlatma girişimi de başarısız olan NASA, en erken 17 Ekim'e kadar tekrar roketi fırlatma girişiminde bulunmayacak.

1011

Buna ek olarak, NASA son zamanlarda Çin'i ay yüzeyinin güney kutbu bölgesine yakın potansiyel iniş alanlarında iki ülke arasında örtüşmenin ortaya çıkmasının ardından Ay görevlerinde 'açık ve şeffaf' olmaya çağırdı.

1111

NASA’dan yapılan açıklamada, “Planlarımızı elimizden geldiğince dünyayla paylaşmaya devam edeceğiz ve diğer ulusların da planlarını bizimle paylaşacağını umuyoruz. Artemis Anlaşmaları ve Dış Uzay Antlaşması'nın ilkelerine göre şeffaflığı ve uzayın barışçıl keşfini teşvik ediyoruz” denildi. | Kaynak: Duvar