MasterChef Alican, herediter anjioödem hastası olduğunu açıkladı; "Fazla bilinmiyor ama çok tehlikeli bir rahatsızlık"

MasterChef All Star yarışmacısı Alican Sabunsoy, doğuştan bir hastalığa sahip olduğunu ve zaman zaman atak geçirdiğini açıkladı.

25 Ağustos 2023 11:43

18

MasterChef Alican, herediter anjioödem hastası olduğunu açıkladı; "Fazla bilinmiyor ama çok tehlikeli bir rahatsızlık"

28

TV8 ekranlarında yayınlanan yemek yarışması MasterChef, bu sene All Star konseptiyle izleyicilerle buluşmaya devam ediyor. MasterChef All Star'a yedek kadrodan dahil olan Alican Sabunsoy, geçtiğimiz akşam yayınlanan bölümde hastalığından bahsetti. MasterChef 2019 sezonunda yarışan ve ikincilik unvanını alan yarışmacı, hastalığının doğuştan olduğunu ve zaman zaman atak geçirdiğini söyledi.

38

Alican Sabunsoy, "Çok talihsizlikler yaşadım burada" diyerek söze girdi. Şef Mehmet Yalçınkaya, "Neler onlar mesela?" diye sordu.

48

Alican açıklamalarına şu ifadelerle devam etti: "Şefim çok fazla rahatsızlandım. Bunu çok dile getirmek istemiyorum. Bu benim motivasyonumu fazlasıyla düşürüyor. Kan hastalığım var. Kalıtsal bir hastalık. Bununla ilgili çok zamansız atak geçirebiliyorum. Onunla alakalı şiddetli ağrılarım oluyor. O da beni düşürüyor. Beynim gidiyor."

58

'SIKINTI YOK, AYAKTA KALMAYA DEVAM' Bu konuda bir bilgisi olmadığını söyleyen Mehmet Şef'in yanıtı üzerine Sabunsoy, "Çok dile getirmek istemiyorum. Bu bahane değil zaten. Çünkü yıllardır psikologlar, 'Mesleğin çok stresli. Bunu bırak' diyorlar. Bırakamayız bu saatten sonra. Benimde üst üste rahatsızlıklarım olunca... Bu hastalık doğduğumdan beri var. Ama sıkıntı yok, ayakta kalmaya devam" dedi.

68

Şef Somer Sivrioğlu da Alican Sabunsoy'un geçmişte yarıştığı 2019'un finaliyle ilgili, "Biraz daha geriye gideceğim. 2019 finalinde de biraz rahatsızdın. Yine aynı hastalıktan mı?" diye sordu. Alican, "Evet. Stres olunca direkt atak geçiriyorum. Stres yapmamaya çalışıyorum. Hastalığımın adı herediter anjioödem. Fazla bilinmiyor ama çok tehlikeli bir rahatsızlık. Ailemde yok sadece bende var" ifadelerini kullandı.

78

HEREDİTER ANJİÖDEM NEDİR? Kandaki “C1 inhibitör” miktarının azlığı ya da işlevinin bozulmasıyla ortaya çıkan "Herediter anjioödem" asimetrik olarak yerleşim gösteren, ürtiker (kurdeşen) olmaksızın deride ve iç organlarda şişlik (ödem) ile seyredebilen bir hastalıktır. Kaşıntının yerine ağrı ve gerginlik hissi ön plandadır. Hastalığın en belirgin belirtileri şöyle sıralanabilir; Vücudun değişik bölgelerinde şişlik (yüz, dudaklar, ağız, boğaz, el, kol, bacak ve genital). Karın ağrısı (kramp tarzında olabilir) Bulantı ve kusma Nefes almada zorluk (nefes borusu tıkandığında)

88

MasterChef 2023 All Star yarışmasının 24 Ağustos 2023 Perşembe günü TV8 ekranlarında yayınlanan son bölümünde kırmızı ve mavi takımlar arasında haftanın üçüncü dokunulmazlık oyunu oynandı. Azerbaycan'da çekilen bölümde dokunulmazlık oyunu kazananı Mavi Takım oldu. Daha sonra yapılan bireysel dokunulmazlık oyununda ise Esra Tokelli kazandı. Esra eleme adayı olarak Barış Demir'in ismini verdi. Daha sonra yapılan oylama ile altıncı eleme adayı ise Eray Aksungur oldu.