Krediyle konut alacakları ilgilendiriyor: Faizler daha da artar mı; sektör uzmanı açıkladı

19 Nisan 2024 12:43

14

KONUT KREDİ FAİZİ ARTAR MI? Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satış sayısı martta geçen yılı aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında yüzde yüzde 47,9 düşme yaşandı.

24

Milliyet'te yer alan habere göre, Şu anda Türkiye genelinde ortalama bir konut fiyatı 3 milyon TL civarında. Bu İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde çok daha yüksek. Vatandaş 1 milyon TL’yi peşinat olarak kullanıp 2 milyon TL kredi çekmek istese 120 ay vadede bunun geri ödemesi 8-9 milyonu buluyor. Yani kredi kullanan bir kişi ortalama 3 milyon TL üzerinden değerlendirildiğinde 2 ev parası da faiz ödemiş oluyor.

34

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Bugün bankalarda faiz oranları yüzde 3 seviyesinde. Faiz oranlarını ortalama olarak yüzde 3.25 olarak söyleyebiliriz. 120 ay vadede 2 milyon TL’lik bir kredi için aylık taksit tutarının 66 bin 430 TL olduğunu söyleyebiliriz. Toplam geri ödeme tutarı 7 milyon 971 bin TL olur. Faizin de yıllık maliyeti yüzde 46 seviyesine yaklaşıyor. Faiz oranları bu dönemde oldukça yükselmeye devam etti." dedi.

44

Kredi faizleri yükselir mi? Kredi faiz oranlarında genel olarak zirve seviyede olduğumuz değerlendiriliyor. Konut kredilerinin ben daha da artacağını düşünmüyorum. Faiz arttığı takdirde nakit paranın gücü artıyor. Vatandaş bu dönemde mümkün olduğu kadar bu parayı mevduatta kullanıp kiralık bir dairede oturmayı tercih ediyor. Kiralık daire bulanamadığı süreçte kiralık daire fiyatlarında artış piyasayı etkiliyor diyebiliriz. (KAYNAK: MİLLİYET)