Köşe yazarlarının gündemi 14 Mayıs seçimleri: Gördük ki milletimizin yarısına yakınının mutfaktaki yangından daha önemli dertleri varmış

Yazarlar, 14 Mayıs günü gerçekleştirilen seçimlerden çıkan sonuçları köşelerine taşıdı...

16 Mayıs 2023 07:07

116

KÖŞE YAZARLARININ GÜNDEMİ 14 MAYIS SEÇİMLERİ

216

Deniz Zeyrek - Sözcü: Gördük ki milletimizin yarısına yakınının mutfaktaki yangından daha önemli dertleri varmış. İşsizlik, parasızlık, hayat pahalılığı halkımız için düşündüğümüz kadar önemli değilmiş. Depremzedelerimiz iktidarın yaptıklarından ve yapma sözü verdiği şeylerden memnunmuş. Kadınlarımızın önemli bir bölümü ikinci sınıf insanlar gibi görülmeyi bir sorun olarak görmüyormuş. Demokrasi, hukuk, adalet ise kimsenin umrumda değilmiş.

316

Mustafa Balbay - Cumhuriyet: İlk tur bitti. Geride kaldı. Önümüzde ikinci tur var. Kilometre sıfırlandı. O ruhla bakmak gerekiyor. Bütün mesele şu: Ne olursa olsun, yeniden başlayabilmek! Millet İttifakı bileşenleri içinde, Kılıçdaroğlu’na omuz veren öteki partilerde bu ruh var. İmamoğlu-Yavaş yeniden kolları sıvamalı... Mücadeleye güç verecek herkesi sahneye çıkarmalı...

416

Taha Akyol - Karar: İkinci turu da kazandığında Erdoğan, son beş yılın yarattığı bu ekonomik tabloyu devralmış olacak. Ucuz dış kaynak bulmadan bunun altından kalkmak çok zordur, toplumsal maliyeti daha ağır olur.

516

Hilal Kaplan - Sabah: Ünlüsünden az ünlüsüne tüm sanat camiasını biat ettirdiniz. Sosyal medyada on milyonlarca bot hesap destek verdi diye seçimi garantiledik sandınız. Yine seçimin sosyal medyada değil, sandıkta kazanıldığını inkâr etmeyi sürdürecek misiniz? Size yalan söylediler. Uyandırmaya çalıştık ama uyku numarasına devam ettiniz. 12 gün daha devam ederiz diyorsanız, iyi uykular.

616

Ahmet Hakan - Hürriyet: Muhalefet seçmeni, büyük bir karamsarlık içinde. Destekledikleri partilerin kifayetsizlikleriyle hesaplaşmak yerine “Bu milletten bir şey olmaz” havasına girmiş durumdalar. Karamsarlık, umutsuzluk, motivasyon eksikliği falan. Tatil planları, şimdiden devreye girmiş durumda.

716

Rahmi Turan - Sözcü: Ekonomiden hukuka, eğitimden sağlığa kadar akıl almaz sıkıntıların yaşandığı bir ortamda iktidarın aldığı sonuçlar gerçekten çok şaşırtıcı! Halkın korkunç yoksulluğa rağmen Cumhur İttifakı'nın 320 milletvekiline ulaşarak Meclis'te çoğunluğu elde etmesi, akıl yoluyla izah edilecek bir durum değildir.

816

Okan Müderrisoğlu - Sabah: Kemal Kılıçdaroğlu-Ekrem İmamoğlu ikileminin bir gerçek olduğu, kişisel ikbal planlarının seçimler nedeniyle baskılandığı anlaşılıyor. Sinan Oğan'ın ise aldığı yüzde 5,2'lik oyu iyi etüt etmesi, Türk siyasetinin geleceğinde bir faktör mü, aktör mü olacağına karar vermesi gerekiyor.

916

İbrahim Kiras - Karar: Erdoğan önceki günkü seçimde rakibinden dört puan fazla oy aldığı için daha avantajlı görülebilir. Ancak bu yüzde 51’in mevcut cumhurbaşkanının işbaşında kalmasına razı olmadığı gerçeği Kılıçdaroğlu’nun aynı yüzde 51’in tamamını kendi ismine razı edemediği gerçeği kadar açık. Dolayısıyla Millet İttifakı adayının ikinci tura daha avantajlı girmesi mümkün.

1016

Abdulkadir Selvi - Hürriyet: 28 Mayıs yeni bir seçim. Kim ikinci tura yeni bir seçim ruhuyla hazırlanırsa, kim ikinci turda seçmeni ikna ederse o kazanır. O nedenle Erdoğan’ın da Kılıçdaroğlu’nun da 28 Mayıs’a yeni bir seçim diye hazırlanması gerekiyor. Çünkü milletimiz de ikinci tura yeni bir seçim olarak bakacak.

1116

İhsan Çaralan - Evrensel: YSK’nin verilerine göre, 320 dolayında milletvekili kazanarak Mecliste çoğunluğu alan Cumhur İttifakı, önceki dönemlerde olduğu gibi muhalefetten gelecek her öneriyi doğru mu yanlış mı demeden reddedecek bir çoğunluğu elde etmiş bulunuyor. Dolayısıyla, arkasına “Meclis çoğunluğunu biz aldık” rüzgarına karşın ikinci tur Erdoğan için cepte sayılmaz.

1216

Şükran Soner - Cumhuriyet: Kesin yenileme gelirse iki hafta gibi kısa bir zaman diliminde bile köprülerin altından daha çok sular akmayacak mı? Sandıktan insanca nefes alınabilecek bir sonucun çıkması iradesi ile yola çıkmış olanlar yeter ki enseyi karartmasınlar...

1316

Burhanettin Duran - Sabah: Erdoğan'ın yeni zaferi sadece kendisinin önceki seçim başarılarıyla yarışıyor. Bir partinin aynı liderle kesintisiz 26 yıllık demokratik iktidara ulaşması ne Türkiye ne de dünya tarihinde olmayan bir ilk vesselam.

1416

Köşe yazarlarının gündemi 14 Mayıs seçimleri: Gördük ki milletimizin yarısına yakınının mutfaktaki yangından daha önemli dertleri varmış

1516

Sedat Ergin - Hürriyet: Sonuçta bu seçimin işaret ettiği önde gelen yönelişlerinden birinin, milliyetçi seçmen tabanının zemin kazanması olduğunu belirtebiliriz. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı seçiminde İYİ Parti tabanından Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelmediği anlaşılan belli bir miktar milliyetçi seçmeni de bu denkleme dahil edebiliriz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura gidildiğinde de nihai sonucun belirlenmesinde milliyetçi seçmen kitlesinin önemli bir rol oynaması muhtemeldir.

1616

Mehmet Tezkan - HalkTV: Demek ki Babacan’ın da, Davutoğlu’nun da tabanı yokmuş. AKP’den kimseyi peşlerinden sürükleyememişler. Şişirilmiş balonmuşlar. Kağıttan kaplanmışlar… Kendilerini iyi pazarlamışlar!...