Köşe yazarları Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast’ın tahliyesini nasıl değerlendirdi?

17 Kasım 2023 07:09

114

Köşe yazarları Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast’ın tahliyesini nasıl değerlendirdi?

214

Agos Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de gazete binasının önünde düzenlediği silahlı saldırıda öldüren Ogün Samast, şubat ayında nakledildiği Bolu F Tipi cezaevinden koşullu salıverilme kapsamında akşam saatlerinde tahliye edildi. Samast’ın tahliyesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Peki köşe yazarları Dink’in katili Samast’ın tahliyesini köşelerinde nasıl değerlendirdi?

314

Halk Tv yazarı Fikret Bila: Bir gazeteciyi önce keşif yaparak, planlı, örgütlü bir şekilde öldürmek terör eylemli değil de nedir? Gardiyanın boğazına bıçak dayayan ve bu nedenle ek ceza alan Samast’ın iyi hali nasıl olabilir ki? İşte bu soruların yanıtı yok! Bu nedenle vicdanları kanatıyor.

414

Karar yazarı Taha Akyol: Ogün Samast ise 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan ağır müebbet hapis cezasına çarptırılmış fakat, yaşının küçük olması sebebiyle 21 yıl 6 ay hapse indirilmişti. Denetimli serbestlikte erken tahliye talepleri de reddedilmişti. Fakat iki gün önce şartlı tahliye hükümleri ile tahliye edildi. İçimize sinmese de, kanun böyle… Bunda kanuna aykırılık yok. Adalet Bakanlığının açıklaması doğrudur. Dink’i saygıyla anıyorum, Raşel Hanım’ın ve kızlarının, bütün dostlarının acısını paylaşıyorum. “Karanlığın” tamamen sona ermesini bütün kalbimle diliyorum.

514

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek: Gazeteciler uyduruk gerekçelerle bu kadar kolay cezaevine konulurken Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin kararını alenen tanımazken, bir gazeteci katilinin 16 yılda aramıza dönmesini başka nasıl anlatabilirim ki?

614

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Ogün Samast tahliye edildi. Ermeni gazeteci Hrant Dink’i öldürmüştü. Gazetesinin önünde… Devletin bir Emniyet biriminde bayraklı fotoğraflar çektirmişti. Dava sürdü, sürdü, sürdüüüü, sonunda bir mahkumiyet geldi ve işte “İyi Hal”den dışarı çıktı… Şimdi ne yapsın Hrant Dink’in ailesi? “Bu ülkede bizim payımıza düşen adalet bu” diyerek bağrına taş mı bassın? “Bu ülke” diye sözler sonunda gelip “Ülkenin faturası”na ekleniyor, oysa bunları insanlar yapıyor. Adına Yargıç diyoruz, Güvenlik görevlisi diyoruz ya da siyasetçi, şu bu…

714

Cumhuriyet yazarı Zülal Kalkandelen: Son birkaç günde meydana gelen bu olayların hepsinin Yargıtay ile AYM arasında yaşanan skandal ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Çünkü iktidar, yapmak istediği anayasa değişiklikleri öncesinde, Anayasa Mahkemesi’ni yeniden yapılandırarak bir engel olmaktan çıkarmayı planlıyor. Bu krizler bilinçli olarak yaratılarak AYM’nin sorun haline dönüştüğüne, var olan yasaların ve anayasanın yetersiz olduğuna ve bunların değiştirilmesi gerektiğine dair algı güçlendiriliyor. Ogün Samast’ın bu ortamda salınması ise elbette Çakıcı’nın yazılı tehdidi gibi rastlantı değil. Planlanan anayasa değişiklikleri demek ki öylesine tepki çekecek ki Erdoğan bütün bu operasyonu yapabilmek için ittifaklara ve dışarıdan destek aldığı güçlere daha çok ihtiyaç duyuyor.

814

Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Toplumda adalete olan güven bu kadar sarsılmışken, Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın 2023 Temmuz ayında çıkarılan bir yasaya eklenen ‘gizli af’ maddesiyle erken tahliye edilmesi, vicdanları bir kez daha yaralamıştır. Ne desek boş, bu ülkenin hukuk sistemi tacizciye, tecavüzcüye, katile anlayışla davranır ama iş milletin iradesiyle seçilen Can Atalay’a gelince ne hikmetse şahin kesilir… “Milletin iradesi her şeyin üstündedir” nutuklarının atıldığı ama milletin iradesinin ceza evinde tutulduğu bir ülkede yaşamanın bedeli bu olsa gerek…

914

Karar yazarı Elif Çakır: 16 yıl, 10 ay önce gazeteci Hrant Dink’i, Şişli’de İstanbul’un en işlek caddelerinden olan Abide-i Hürriyet Caddesindeki gazetesinin önünde alçakça katleden tetikçi Ogün Samast önceki gün koşullu salıverme kapsamında tahliye edildi. Daha dün gibi acısı taptaze duruyor şuracıkta; Hrant Dink’in delik ayakkabı tabanıyla, bir gazete parçasının altında cansız yatan bedeni kışın en sert soğuğuna inatla kor bir ateş gibi düşmüştü bütün Türkiye’nin yüreğine. 16 yıl sonra bu kez tetikçisinin tahliyesi kor bir ateş gibi düştü yüreklerimize.

1014

Halk Tv yazarı İsmail Küçükkaya: Hrant Dink’i öldüren tetikçi Ogün Samast tahliye edildi. Onca tutuklu AYM ve AİHM kararlarına rağmen içerdeyken ve hukuk krizi diye tanımlanan bunca tartışma olanca hızıyla devam ederken… Vicdanı olanlar için çok ağır bir durum. En ufak insani duyarlılığı kalanlar için çok acı bir gelişme. Hassasiyeti devam eden bir toplum için çok zor bir kabulleniş. Adalete hala inananlar için inanılmaz bir çelişki ve derin bir şaşkınlık. İnancını nicedir zaten yitirenler için kocaman bir umutsuzluk.

1114

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan: Rakel Dink, katledilen eşi Hrant Dink’in cenaze töreninde şöyle demişti: “Yaşı kaç olursa olsun, 17 veya 27, katil kim olursa olsun, bir zamanlar bebek olduklarını biliyorum. Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz kardeşlerim.” Bu öyle alçak, öyle sinsi, öyle kurnaz, öyle hain, öyle çakal bir karanlıktır ki... Eline silah tutuşturduğu katili, “17 yaşındasın aslanım. 15 yıl yatar çıkarsın. Hadi git öldür” diye teşvik etti. Hepimizi öfkelendiren, çileden çıkaran, tahammül edemediğimiz tahliye olayı, Rakel Dink’in sözünü ettiği karanlığın yaptığı işte bu şerefsiz planın ürünüdür. Fakat işin iyi halden tahliye noktasına gelince... İşte orada söyleyecek söz bulamıyorum.

1214

Murat Yetkin: Gazeteci Hrant Dink’in katili Ogün Samast yarın bir gün sırayla değişik Türk büyüklerinin elini öpüp hayır duasını alsa şaşırmazsınız değil mi? Peki öbür gün milletvekili ya da vali olarak karşımıza çıksa? Ona da şaşırmaz çoğumuz, ama Anayasa Madde 76 izin vermiyor; şimdilik diye ekleyeyim. Anayasa izin verse siyaseten mümkün olabileceğinden, çoğumuzun kuşkusu yok.

1314

Yeni Akit yazarı Ali Karahasanoğlu: 22 yıl hapis cezasına çarptırılan kim var ise, hepsine uygulandığı şekli ile, Hrant Dink’in katili de 16 yıl yatıp çıkıyor. Aslında bu uygulamaların hepsi İslam hukukuna aykırı. Mesela, İslam hukukunda yaş indirimi yok.. Akil baliğ olma esası var. İslam hukukundaki akıl baliğ olma sistemi geçerli olsaydı, Ogün Samast’ın cezası 18 yaşından küçük iken suç işlediği için indirime tabi tutulmayacaktı. İslam Hukuku olsaydı, kasten bir cinayet işlendiği için, hatta taammüt sözkonusu olduğu için ölüm cezası verilecekti. İslam Hukukunu beğenmediniz.. “İdam cezası da ne, çağdışı bir ceza bu” dediniz.. “18 yaşını doldurmayanlar, çocuktur, çocuk” dediniz. Kanundaki ceza 18 yıl iken hakim 22 yıl vermiş, ardından da indirim sonucu, fail infaz sistemi gereği 16 yıl yatmış. Ben tasvip etmesem de, kabul etmesem de yaşanılan bu. Ama, “hepimiz Ermeni’yiz” diyerek, sokaklara dökülenler, İslam Hukuku’na “ortaçağ hukuku” diyenler, şimdi kıyameti kopartıyorlar? Niye ki. Sizin hukuk sisteminiz işte bu! Bu sistemi Ak Parti getirmedi ki.. Kadı ki, Hrant Dink cinayeti sebebi ile tek mahkum olan kişi Ogün Samast değil ki.. Hrant Dink’in katili ki var ise, çıkartılıyorsa, şu an cezaevinde olan Yasin Haya ile Erhan Tuncel’in de çıkarılması gerekmez mi? Gerekir. Çıkarılıyor mu? Hayır. Onlar cezaevinde kalmaya devam ediyorlar.. Çünkü yaşları 18’in altında değil.. Dahasını söyleyeyim, iktidarda Ak Parti olmasaydı, fatura tek başına Ogün Samast’a çıkarılacaktı. AK Parti iktidarda olduğu için, cinayetin arkasındaki isimler de alınıp, cezaevine konuldu.

1414

Fatih Altaylı: Samast benim vali Güler ile yaptığım bu konuşmadan saatler sonra Trabzon’a giderken yakalandı. Samast’ın yakalandıktan sonra bir karakolda polisler ile ellerinde Türk bayrağı ile çekilmiş fotoğrafı da medyaya yansıdı. Verilmek istenen mesaj “Samast yalnız değildir” idi. O fotoğrafın çekilmesinde başrolde olan iki polis müdürü daha sonra FETÖ”cülük iddiasıyla meslekten atıldılar. Önceki gece salıverilen Samast’ın daha yeni salıverilmiş olmasına şaşkınlığım işte bu yüzden. Çünkü eminim ki, bu cinayet geçen sene işlenmiş olsa katili asla öğrenemezdik. Katil asla yakalanamazdı. Türkiye bugün öyle bir halde ki, katillerin erken salıverilmesine üzülmüyor, hiç değilse 16 yıl içerde tutulmuş olmasına sevinecek hale geliyoruz. Mesela Sinan Ateş’in katilinden bir haber var mı? Hele hele azmettiricisinin kim olduğunu öğrenebildiniz mi?"