Köşe yazarları 14 Mayıs seçimlerini böyle değerlendirdi: Seçim ikinci tura kalsa bile sonucu bellidir

Yazarlar, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili sonuçlarını köşelerine taşıdı

15 Mayıs 2023 07:27

116

KÖŞE YAZARLARI 14 MAYIS SEÇİMLERİNİ BÖYLE DEĞERLENDİRDİ

216

Mehmet Ocaktan - Karar: Milletvekili seçimlerinde de Cumhur İttifakı başarılı bir performans ortaya koymuş bulunuyor. AK Parti ve MHP’nin oy oranı yüzde 50’ler civarında. Bu sonuçlardan da anlıyoruz ki AK Parti ve MHP toplumun hassas noktalarını daha iyi analiz etmiş, muhalefet ise Millet İttifakı ise toplumun hassas noktalarıyla buluşma konusunda aynı başarıyı sağlayamamış.

316

Orhan Bursalı - Cumhuriyet: Tüm ülkeyi, seçmenin en az yarısını, tüm devlet imkânlarını haksız ve hukuksuz kullanarak yanıltmanın kıskacı altına alan bir yarı diktatör ama tam otoriter yönetimin yarattığı bir kargaşa içinde bu yazıyı yazıyorum. İkinci tura kalırsa, ülke için iyi olmaz.

416

Abdulkadir Selvi - Hürriyet: Bu seçimlerin tek kaybedeni oldu, o da Kemal Kılıçdaroğlu. Kemal Bey hem cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetti hem de 6 parti ile ittifak yapmasına ve ortak milletvekili listesine rağmen CHP’nin aldığı oyların gerisine düştü.

516

Mustafa Karaalioğlu - Karar: Meclis’teki sandayle tablosu Erdoğan için artı, Kılıçdaroğlu için eksi faktör olacak, bunu da ekleyelim. Bir not da Oğan için. Başarılı sayılmalıdır. Aldığı oylarla ikinci tur için kilit isim olması da bunu gösteriyor. MHP’nin beklentilerin aksine aldığı yüzde 10’u aşması da başarıdır.

616

Tuncay Mollaveisoğlu - Cumhuriyet: Bu seçim halkın değişim istediğinin ispatı oldu. Seçim sonucunu geciktirerek ya da bir yol bulup seçimi ikinci tura bırakarak değişim dalgasının önü kesilmek isteniyor.

716

Aydın Ünal - Yeni Şafak: Seçim ikinci tura kalsa bile sonucu bellidir. Erdoğan 13. Cumhurbaşkanı olmuştur. Çok konuşacağız bu seçimi. Hem iktidar, hem muhalefet üzerinde çok etkisi olacak bu seçimin. Operasyon çocuklarının üzerinde çok etkisi olacak.

816

Yavuz Donat - Sabah: Soğan... Patates... Domates... Fasulye... Elbette önemlidir. Geçmişte de siyaset malzemesi yapılmıştır. Demokrat Parti döneminde... Demirel'li, Özal'lı yıllarda. Sebzeli, meyveli muhalefetin alıcısı vardır... Meydanlarda alkış da getirir. Ama... Sadece soğan-patates, bir seçim stratejisi değildir. Dün görüldüğü gibi.

916

Ali Karahasanoğlu - Yeni Akit: Önceki seçimde, HDP’nin barajı geçmesi için CHP’den giden emanet oyları dikkate alırsak, CHP+HDP oyları 2018’de ne kadarsa, 2023’deki CHP+HDP (Yeşil Sol) oyları da, hemen hemen aynı. Azı var, çoğu yok.. O zaman soru şu: Saadet Partisi’nin bu ittifaka katkısı olan oy nerde? Gelecek Partisi’ni destekleyen, kendilerine göre milyonların oyları nerede? Deva Partisi’nin oyları nerede?

1016

Hilal Kaplan - Sabah: Mevcut durumda net olan bir başka gerçek de Cumhur İttifakı'nın Meclis'te ezici çoğunluğu elde ettiğiydi. AK Parti 267, MHP de 51 civarında milletvekili çıkardı. CHP ise 169, İyi Parti de 44 milletvekilinde kaldı. Ayrıca MHP, anket şirketlerine en büyük golü atan parti olarak Meclis aritmetiğinde üçüncü sıraya yükseldi.

1116

Fehmi Koru: Tarihin kaydettiği en büyük depremlerden birinin yaşandığı ve kalabalık bir seçmen grubunun çadır kentlerde yaşamak zorunda kaldığı bir bölgede bile, en çok oyu alan parti olabildi Erdoğan’ın partisi… Halkın yarıya yakınının desteğini alabilmek günümüz Türkiye’sinde hiç kolay değildi.

1216

Yasin Aktay - Yeni Şafak: İkinci tura kalacak olsa bile, bu haliyle, Erdoğan 21 yıllık AK Parti liderliğinde girdiği her seçimi kazandığı gibi son seçimi de kazanmış görünüyor. Karşısındaki aday da şimdiye kadar Erdoğan’a karşı girdiği bütün seçimleri kaybetme tecrübesini tekrarlamış oluyor.

1316

Köşe yazarları 14 Mayıs seçimlerini böyle değerlendirdi: Seçim ikinci tura kalsa bile sonucu bellidir

1416

Köşe yazarları 14 Mayıs seçimlerini böyle değerlendirdi: Seçim ikinci tura kalsa bile sonucu bellidir

1516

Köşe yazarları 14 Mayıs seçimlerini böyle değerlendirdi: Seçim ikinci tura kalsa bile sonucu bellidir

1616

Köşe yazarları 14 Mayıs seçimlerini böyle değerlendirdi: Seçim ikinci tura kalsa bile sonucu bellidir