Köpeğinizin mutlu olduğuna dair 6 işaret

Dr. Kate Anderson, "Mutlu köpeklerin vücut dili çok rahat olmalı" dedi. Dr. Kristi Flynn ise, yüz ifadelerine işaret etti.

06 Mayıs 2024 13:01

111

Köpeğinizin mutlu olduğuna dair 6 işaret

211

Uzmanların aktardığına göre, köpeğinizin mutlu olup olmadığını anlayabilmek için takip edilmesi gerekenler şu şekilde...

311

TEMEL İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI: Cornell Üniversitesi Duffield Hayvan Davranışı Enstitüsü'nden veteriner davranış uzmanı Dr. Kate Anderson, "Mutluluğu düşündüğümde, bir köpeğin tüm ihtiyaçlarının karşılandığı aklıma geliyor" dedi. Anderson, hayvan refahının beş temel maddesine işaret etti: Açlık ve susuzluktan korunma; rahatsızlıktan kurtulma; acıdan, yaralanmadan ve hastalıktan arınmışlık; normal davranış sergileme özgürlüğü; korku ve sıkıntıdan uzak bir yaşam. Anderson, günümüzde köpeklerin mutluluğuna dair anlayışımızın bunun gibi basit kriterlerin ötesine geçtiğini belirtti. Ancak Anderson'a göre, temel ihtiyaçlarının karşılanması doğru yönde atılmış bir adım.

411

RAHAT BİR VÜCUT DİLİ: Dr. Kate Anderson, "Mutlu köpeklerin vücut dili çok rahat olmalı" dedi ve bu vücut dilini şöyle niteledi: "Kulakları geriye çekilmemelidir. Gözlerinin beyazını görmemelisiniz. Kuyrukları, cinslerine bağlı olarak vücutlarına 90 derece gibi normal bir açıyla ya da sadece rahat bir şekilde durmalıdır."

511

Minnesota Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden veteriner hekim Dr. Kristi Flynn ise, "Köpeklerin bahçede güneşin altında uzandığını, rahat bir şekilde yan yattıklarını düşünebiliriz. Bu bana göre mutlu ya da halinden memnun bir köpeğin işareti" dedi. Anderson, köpeğinizin hareketleri 'gevşek ve rahat gibi görünüyorsa' muhtemelen oldukça mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

611

GEVŞEMİŞ BİR YÜZ İFADESİ: Flynn, köpeklerin ve insanların benzer yüz kaslarına sahip olduğunu, dolayısıyla belirli yüz ifadelerinin kendilerini mutlu hissedip hissetmediklerini gösterebileceğini söyledi. Fylnn, "Yani eğer köpeğinizin yüzünde sakin ve rahat bir ifade fark ederseniz, onun iyi bir ruh halinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

711

RUTİN BELİRLEME: Anderson, tıpkı yeni yürümeye başlayan çocuklar gibi köpeklerin de tahmin edilebilir şeylerden hoşlandığını söyledi. "Yenilik ve heyecandan hoşlanmadıkları için değil ama dünyanın sürekli değişmesini istemiyorlar" diye açıkladı. Anderson'a göre köpekler için yılın en zor zamanları, insanların programlarının değiştiği zamanlar. Bunlar arasında, tatiller ve yolculuklar yer alabilir. Anderson'a göre, evcil hayvanınızla mümkün olduğunca bir rutine bağlı kalmak ve değişiklik olması gerektiğinde yeni bir rutin oluşturmak oldukça önemli.

811

EGZERSİZ VE EĞİTİMLER: Anderson'a göre, köpekler için fiziksel olarak hareket etmek, bir bulmaca oyuncağıyla ilgilenmek veya bir eğitim dersine katılmak, fiziksel egzersiz kadar önemli. Flynn ise, eğitimin köpeğinizin zihnini yaşı ne olursa sağlam tutabileceğini de belirtti. Flynn, "Bu onlara gerçekten neşe getirebilir ve evcil hayvanınızla bağ kurmanın ve bu ilişkiyi gerçekten güçlendirmenin harika bir yoludur" şeklinde açıkladı.

911

KORUYAN VE SAVUNAN SAHİPLER: Flynn, köpeğinizin rahatlığını ve rahatsızlıklarını etrafınızdaki insanlara söyleminin önemli olduğunu dile getirdi. Flynn, şunları söyledi:

1011

"Her köpeğin kendine ait bir kişiliği vardır. Bazıları sosyal, bazıları ise içe dönük olabilir. Utangaç bir köpeğe sahipseniz, insanlara evcil hayvanınızın tercihlerini bildirerek onları savunmanız önemlidir. Örneğin, yabancılardan köpeğinizi sevmemelerini isteyebilir veya arkadaşlarınız evinize gelidğinde köpeğinizi yalnız bırakmalarını söyleyebilirsiniz."

1111

Flynn, köpeğinizin sınırlarına saygı duymanın öneminin altını çizdi. Kaynak: Duvar