Kolon kanserini işaret eden 5 semptom nedir?

Gençlerde kolon kanseri vakaları 2011 yılından bu yana yılda yüzde 2 oranında arttı. Alanında uzman bir doktor ise dikkat edilmesi gereken ortak belirti ve semptomları şu şekilde sıraladı:

19 Nisan 2024 17:54

18

Kolon kanserini işaret eden 5 semptom nedir?

28

Kolorektal kanser gençler arasında artıyor ancak erken teşhis tam iyileşme şansını artırıyor. Bu da, yorgunluktan karın ağrısına kadar uzanan semptomları bilmenin ve özellikle de birden fazla semptomunuz varsa test yaptırmanızın çok önemli olduğu anlamına geliyor. Çoğu kolon ve rektum kanseri, organların iç yüzeyinde polip adı verilen küçük büyümeler olarak başlar. Genellikle zararsızdırlar ancak bazen kansere dönüşebilirler.

38

Mayo Clinic'e göre erken aşamalarda bulunanlar genellikle tamamen ortadan kaldırılabilir. Kanser taramasına başlamak için önerilen yaş 45'tir, ancak genetik yatkınlığı, ailede hastalık öyküsü veya diğer kolorektal risk faktörleri olanların daha genç yaşta test yaptırmaları önerilebilir. Sözcü’de yer alan habere göre Gastroenteroloji uzmanı Dr. James Cleary de "Eğer bir semptomunuz varsa kolonoskopi yaptırmayı düşünmelisiniz, ancak istatistiksel olarak konuşursak bunlardan iki tanesine sahipseniz riskiniz daha yüksektir ve gerçekten gidip kolonoskopi yaptırmalısınız" dedi.

48

Kolon kanserini işaret eden 5 semptom nedir?

58

BAĞIRSAK HAREKETLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER | Dr. Cleary, bağırsak alışkanlıklarındaki değişikliklerin de kolorektal kanserin potansiyel bir belirtisi olabileceğini, ancak bunun çeşitli şekillerde ortaya çıkabileceğini söyledi. Örneğin, tümör rektumun aşağısındaysa, bu durum dışkıda daralmaya neden olabilir çünkü dışkının vücudu terk etmek için sıkışması gerekir. Kolorektal kanser hastalarında tuvalete daha sık gitme, kalem inceliğinde dışkılama ve dışkıda kan gibi değişikliklerin sık görülüyor.

68

İSTENMEYEN KİLO KAYBI | Dr. Cleary, kasıtsız kilo kaybının kolon kanseri de dahil olmak üzere her türlü kanserin belirtisi olabileceğini söyledi. Bu çok geç evre kolon kanseri olan hastalarda da görülebilir. İnsanlar istemsizce kilo kaybı yaşıyorsa, doktorlarına görünmeleri ve neler olduğunu anlamaları gerekiyor. Çünkü bu yüksek riskli bir özellik anlamına geliyor.

78

KARIN AĞRISI | Geçmeyen karın ağrısı, ağrılar veya kramplar da kişinin kolon kanseri olduğunun bir göstergesi olabilir. Dr. Cleary, "İlginç bir şekilde, kronik karın ağrınız varsa, bunu doktorunuzla konuşmaya değer" dedi.

88

TÜKENMİŞLİK | Kendinizi sürekli çok yorgun hissetmek de dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. Bowel Cancer UK'e göre bunun nedeni vücutta sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin bulunmaması olabilir.