Kepek, buğday, çavdar değil: En sağlıklı ekmek buymuş!

Türkiye'de çoğunlukla kepek, çavdar ya da tam buğday ekmeği tüketiliyor olsa da, yapılan araştırmalar en sağlıklı ekmek çeşidinin bambaşka olduğunu ortaya koydu.

14 Ekim 2024 12:56

16

Kepek, Buğday, çavdar değil: En sağlıklı ekmek buymuş!

26

Ekmeklerin büyük bölümü, içerdikleri basit karbonhidratlar nedeniyle kan şekerini yükseltmekte, hızla kilo alınmasına ve nihayetinde obezite gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Doktorlar, kilo vermek isteyen danışanlarına ilk aşamada ekmek tüketimini sınırlamalarını tavsiye etse de, ekmeği tamamen bırakamayanlar için oldukça sağlıklı alternatifler bulunmakta.

36

Beyaz ekmeğin kesinlikle yasaklandığı süreçte birçok insan daha sağlıklı olduğu bilinen kepek, çavdar ve tam buğday ekmeğine yöneliyor. Bu ekmeklerin hangisinin daha sağlıklı olduğu değişiklik gösterse de, Vladivostok Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, insan sağlığına en faydalı ekmeğin bambaşka olduğunu gözler önüne serdi.

46

BUĞDAY UNUNDAN YAPILMIŞ EKŞİ MAYALI EKMEK TÜKETİN Ekmeği kabartmak için maya ve bakterilere dayanan ve insülin direncinin artışını baskılayan bir fermantasyon süreciyle hazırlanan ekşi mayalı ekmekler, tüm ekmek türleri arasında sağlığa en faydalısı olarak biliniyor.

56

İçerdiği prebiyotikler nedeniyle diğer ekmek türlerine göre çok daha kolay sindirilebilen bu tür, beyaz un, kepek unu ya da tam buğday unu kullanılarak hazırlanabiliyor. Doktorlara göre tam buğday unu kullanılarak hazırlanan ekşi mayalı ekmekler, alternatiflerine göre çok daha fazla lif ve demir içermekte.

66

Yalnızca bir dilim ekşi mayalı tam buğday ekmeğinde 4 gram protein, 0 gram yağ ve 20 gram karbonhidrat bulunduğunu belirten uzmanlar, özellikle kış aylarında uygulanacak diyetlerde bu ürünün sık sık kullanılabileceğine dikkat çekti.