Kefirle yapılabilecek 5 sağlıklı ve lezzetli tarif

Adı “Keyif veren” anlamındaki kefir, tam bir şifa kaynağı olması ile evlerden eksik edilmemesi gereken bir içecek. Diyetisyen Fatma Özsel Özcan, kefiri sade olarak tüketmekte zorlanan ya da sıcak havalarda farklı ve sağlıklı içecek arayanlar için kefir ile hazırlanan 5 pratik tarif verdi.

30 Mayıs 2019 14:59

18

Adı “Keyif veren” anlamındaki kefir, tam bir şifa kaynağı olması ile evlerden eksik edilmemesi gereken bir içecek. Diyetisyen Fatma Özsel Özcan, kefiri sade olarak tüketmekte zorlanan ya da sıcak havalarda farklı ve sağlıklı içecek arayanlar için kefir ile hazırlanan 5 pratik tarif verdi.

28

Ayrana benzeyen, fermente bir ürün olan ve Rusça’da “Keyif veren” anlamına gelen kefirin bilinen birçok faydası var. Kolesterolü düşüren, kalp, böbrek taşı, mantar, ülser, sedef ve egzama gibi rahatsızlıkları gideren, bağışıklık sistemini güçlendiren kefirin özellikle Kafkas bölgesinde çok tüketildiğini belirten Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Arş. Gör. Diyetisyen Fatma Özsel Özcan, “Tam bir şifa kaynağı” dedi.

38

Özcan, probiyotik organizmaların asit, oksijen ve sıcaklık gibi çevresel stres faktörlerine karşı son derece duyarlı olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle kefirin faydalarından daha çok yararlanmak için ısıl işlem gerektiren tariflerde kullanılmamalı” uyarısında bulundu. Özcan, kefiri sade olarak tüketmekte zorlanan ya da farklılık arayanlar için 5 lezzetli tarif de verdi:

48

ÇİLEKLİ NANELİ KEFİR SMOOTHİE | Malzemeler: 200 ml ev yapımı kefir -7 – 8 adet çilek (yaban mersini veya ahududu) -1 yemek kaşığı süzme yoğurt -Üzeri için öğütülmüş keten tohumu -1 tatlı kaşığı bal *Hazırlanışı: Çilekleri, balı ve süzme yoğurdu çırpıp kefiri karışıma ekledikten sonra üzerine öğütülmüş keten tohumu ekleyebilirsiniz

58

SALATALIKLI KEFİR | Malzemeler: 300 ml ev yapımı kefir -1 adet salatalık- Yarım şişe maden suyu - Üzerine taze nane -Kaya tuzu- Pul biber Hazırlanışı: Salatalıkları rendeledikten sonra maden suyu, tuz, pul biber ve kefiri karıştırabilirsiniz.

68

MUZLU, KAKAOLU CHİA KEFİR PUDDİNG | Malzemeler: 1 adet olgun muz -1 çay kaşığı kakao -1 su bardağı (250 ml) kefir -3 yemek kaşığı Chia Hazırlanışı: Muz, kakao ve kefiri karıştırdıktan sonra kapaklı bir kaba alıp içerisine 3 yemek kaşığı Chia tohumu ekleyebilirsiniz. Tamamen karıştıktan sonra 3-5 saat buzdolabında beklemeli.

78

KAHVALTILIK KEFİR | Malzemeler: 1 su bardağı kefir -4 yemek kaşığı şekersiz yulaf gevreği - Elma -Tarçın -Kuş üzümü- Ceviz -1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı -1 çay kaşığı vanilya Hazırlanışı: Kefir, elma, ceviz, hindistan cevizi yağı ve vanilyayı çırptıktan sonra yulaf gevreği ile karıştırıp elma, kuş üzümü ve tarçınla süsleyebilirsiniz.

88

ÇÖREKOTLU ZERDEÇALLI KEFİR | Malzemeler: Yarım su bardağı tercihen keçi sütünden hazırlanmış kefir -Yarım çay kaşığı havanda ezilmiş çörek otu - 1.5 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zerdeçal -Yarım çay kaşığı karabiber -Kaya tuzu