Kalori saymak çözüm değil: Diyetteyken yapılan 8 hata

Kilo vermek için diyet yapanlar aldıkları kalori miktarına çok dikkat ederken göz ardı ettikleri noktalar bu süreci olumsuz etkiliyor. Kilo vermeyi zorlaştıran bazı etkenler şöyle:

26 Ağustos 2019 12:43

19

Kilo vermek için diyet yapanlar aldıkları kalori miktarına çok dikkat ederken göz ardı ettikleri noktalar bu süreci olumsuz etkiliyor. Kilo vermeyi zorlaştıran bazı etkenler şöyle:

29

Yeterince uyumamak: Yapılan araştırmalara göre günde 5 saatten daha az uyuyanların bel bölgesinde yağ birikimi diğerlerine göre 2,5 kat daha fazla oluyor. 8 saatten fazla uykunun da olumlu etkileri görülmezken, uzmanlar 6-7 saat uykunun kilo kontrolü için ideal olduğunu söylüyor.

39

Diyet kola içmek: Şekerli kola içmeyi bırakıp diyet kolaya geçmek kalori alımını azaltıyor fakat diyet kolaların sağlık açısından pek çok yan etkisi var. Öte yandan Texas Üniversitesi’nde yapılan şaşırtıcı bir araştırma diyet kola tüketenlerin hiç kola tüketmeyenlere göre çok daha fazla kilo aldığını ortaya koydu. 475 yetişkinin 10 yıl boyunca izlendiği çalışmada diyet kola içenlerin bel çevresinde kola içmeyenlere göre yüzde 70 genişleme görüldü. Diyet kolanın etkilerini denek fareler üzerinde gözlemleyen bilim insanları bunun nedeninin yapay tatlandırıcı olan aspartamın kan şekerini karaciğerin baş edemeyeceği seviyelere yükseltmesi; sonuç olarak da fazla glikozun yağ olarak depolanması olduğunu söylüyor.

49

Büyük gruplarla birlikte yemek: Yapılan araştırmalar başkalarıyla yemek yendiğinde tek başına geçirilen öğünlere kıyasla yüzde 44 daha fazla besin tüketildiğini ortaya koydu. Yemek 1 kişiyle paylaşıldığında tüketim yüzde 33 artarken 6-8 kişilik gruplarla yemek yenildiğinde bu oran yüzde 69-70, hatta yüzde 96’lara kadar yükseliyor. Bunun nedeni büyük gruplarla yemek masasında daha uzun vakit geçirilmesi ya da yeme miktarına dikkat edilmemesi olabilir.

59

Uyumadan önce telefonla uğraşmak: Telefon ve televizyon gibi cihazlardan yayılan ışıklar beynin melatonin salgılamasını baskılıyor. Uyku hormonu olarak bilinen melatoninde meydana gelen düzensizlikler uyku sorunlarına yol açıyor. Araştırmalar yatak odasında bu cihazları bulunduranların aşırı kilo olma ihtimallerinin diğerlerine kıyasla 1.47 kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

69

Uyurken oda sıcaklığının çok yüksek olması: Cell Press’te yayımlanan bir araştırma uyurken oda sıcaklığının biraz serin olmasının kilo kontrolüne olumlu etkilerini ortaya koydu. Japonya’da yapılan araştırma 6 hafta boyunca 16-17 derecede uyuyanlarda kayda değer bir kilo kaybı görüldü.

79

Yemek programları izlemek: Araştırmalar yemek programlarının (tarif programlarından yemek yarışmalarına) iştahı arttırdığını ve fazla yemeye yönelttiğini gösterdi.

89

Öğle yemeğini ofis masasında yemek: Çalışırken vakit kaybetmemek için öğle yemeğini ofis masanızda yiyerek ‘geçiştirmek’ yediklerinize dikkat etmemenize ve yüzde 50’ye kadar daha fazla yemek yemenize neden olabilir.

99

‘Yağsız’, ‘yağı azaltılmış’ etiketli ürünleri tüketmek: Yağı azaltılmış ürünler kalori olarak düşük görünse de tadını ‘güzelleştirmek’ için eklenen basit karbonhidratlar çok çabuk sindiriliyor ve kan şekerini hızlıca yükseltiyor. Bu da çabuk acıkmaya ve daha fazla yemek yemeye neden oluyor.