Kahve hakkında 10 ilginç bilgi

Kahve, yalnızca bir içecek olmanın ötesinde, tarihe şekil veren, kültürler arasında köprüler kuran ve milyonlarca insanın günlük hayatının vazgeçilmez bir parçası haline gelen bir ritüel olmuştur. Peki, kahve hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

05 Ekim 2024 10:00

112

Kahve hakkında 10 ilginç bilgi

212

Kahve, dünyanın dört bir yanında insanların sabah rutinlerinin olmazsa olmazı haline gelmiş durumda. Ancak her gün keyifle tükettiğimiz bu içeceğin ardında pek çok ilginç ve şaşırtıcı hikaye gizli. Kahve hakkında bilinmeyen birçok gerçeği keşfetmeye hazır mısınız?

312

1. KAHVE ÇEKİRDEKLERİ ASLINDA BİR MEYVENİN TOHUMUDUR: Kahve çekirdekleri, kahve bitkisinin kiraza benzeyen meyvelerinin içinde bulunan tohumlardır. Afrika, Asya, Güney Amerika ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde yetişir. Tropikal iklimlerde yetişen ve kahve kirazı adı verilen bu meyve, iki kahve çekirdeği içerir. Bu çekirdekler kavrularak kahveye dönüşür.

412

2.KAHVE ÇEKİRDEKLERİ TOPLANDIKLARINDA YEŞİLDİR: Olgun kahve çekirdekleri, ilk toplandıklarında yeşil renklidirler. Çimenli ve topraksı bir aroma taşıyan çekirdekler, fındık veya tahılları andıran bir kokuya sahiptir. Kahve çekirdekleri, kavurma işlemi sonrasında daha koyu renkli ve yumuşak hale gelirler.

512

3. BREZİLYA, DÜNYANIN EN BÜYÜK KAHVE ÜRETİCİSİDİR : Kahve yetiştirmek için mükemmel iklim ve toprak koşullarına sahip olan Brezilya, dünyadaki kahve üretiminin yaklaşık üçte birini sağlamaktadır. Arabica, Robusta ve Liberica gibi çeşitli kahve türlerinin yetiştirildiği bu ülke, kahve üretimi için adeta bir cennettir.

612

4. DÜNYANIN İLK KAHVEHANESİ TÜRKİYE'DE AÇILDI: Dünyanın bilinen ilk kahvehanesi, 1475 yılında İstanbul'da açılmıştır. Bu kahvehane, . Kiva Han adıyla bilinir ve entelektüellerin, yazarların buluşma noktası olarak ün kazanmıştır. O tarihten beri kahvehaneler, sosyal etkileşim merkezleri olarak büyük bir öneme sahiptir.

712

5. BEETHOVEN KAHVEYE TAKINTILIYDI: Ünlü besteci Beethoven, kahveye duyduğu derin sevgiyle tanınır. Bir fincan kahve hazırlamak için tam 60 kahve çekirdeği kullanır ve bu çekirdekleri özenle tek tek sayarak demlerdi.

812

6. DÜNYANIN EN PAHALI KAHVESİ KOPİ LUWAK'TIR: Kopi Luwak, Asya misk kedisinin dışkısından üretilen ve "kedi kakası kahvesi" olarak adlandırılan bir kahve çeşididir. Fincan başına 35 ila 100 dolar arasında satılan bu nadir kahvenin kilosu, 600 dolardan fazla bir fiyata ulaşabilmektedir.

912

7. EN ÇOK KAHVE TÜKETEN ÜLKE FİNLANDİYA'DIR: Uluslararası Kahve Örgütü'ne göre, kişi başına en fazla kahve tüketimi olan Finlandiya'da, ortalama bir Finli yılda 27,5 kilo kahve tüketmektedir. . Finlandiya'yı kahve tüketiminde Norveç, İzlanda ve Danimarka izlemektedir.

1012

8. "KAHVE" KELİMESİNİN KÖKENİ VE ANLAMI: Kahve kelimesi, Arapça "qahwah" kelimesinden türetilmiştir. Başlangıçta bir tür şarap anlamına gelen bu kelime, zamanla kahve içeceğini ifade etmeye başlamıştır. Osmanlılar tarafından "kahve" terimi kullanılmaya başlandıktan sonra, bu kelime Hollanda dilinde "koffie" olarak benimsenmiş ve son olarak, İngilizceye "coffee" şeklinde geçmiştir.

1112

9. AÇIK KAVRULMUŞ KAHVELER DAHA FAZLA KAFEİN İÇERİR: Açık kavrulmuş kahve çekirdekleri, koyu kavrulmuş olanlara kıyasla daha kısa bir süre kavrulduğu için daha fazla kafein bulundurur.

1212

10. KAFEİNSİZ KAHVEDE BİLE KAFEİN BULUNUR: Kahve çekirdeklerinden kafeini tamamen çıkarmak mümkün değildir. Ancak kafeinsiz kahvede, normal kahveye göre çok daha az kafein mevcuttur. FDA'ya göre, bir fincan kafeinsiz kahve 2 ila 15 miligram kafein içerirken, standart bir fincan kahve 80 ila 100 miligram kafein bulundurmaktadır.