Uzmanlar, cinsel isteksizliğin arkasında ruhsal nedenlerin yanında fizyolojik sorunlar da olabileceğini vurguladı.
20 Ağustos 2019 12:00
112
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bir kişinin cinsel yaşamını bir zorlama olmadan, mutlu ve zarar görmeden sürdürebilmesi anlamına gelen cinsel sağlık, Türkiye’de toplumsal tabular nedeniyle çiftler arasında yeterince konuşulmuyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altın, cinsel isteksizliğin psikolojik ve fizyolojik nedenlerini anlattı.
212
Özellikle kadınlarda psikolojik sebeplerin dışında demir eksikliği, B12 ve D vitamini yetersizliklerinin cinsel isteksizliğe yol açabileceğini söyleyen Dr. Altın “Demir eksikliği kadınları aşktan soğutuyor” ifadelerini kullandı. Altın cinsel isteksizliğin nedenlerini şöyle sıraladı:
312
Gündelik yaşamın koşuşturmaları, iş stresleri, aile içi ilişkilerde olan gerginlikler, maddi sorunlar, çocuklarla ortaya çıkan ani krizler, kavgalar derken çiftler cinsellikten giderek uzaklaşmaya başlıyor. Toplumsal tabular da devreye girince cinsellik gibi önemli bir konuda yaşanan sorunlar hasıraltı edilmeye başlanıp görmezden geliniyor. Bir camdaki ufak bir çatlak nasıl ki yavaş yavaş giderek büyüyor ve en sonunda camı çatlatıyorsa, cinsel yaşamda biriken sorunlar da evlilikte giderek büyüyen bir çatlağa dönüşüyor.
412
Erkeklerden farklı olarak kadınlarda cinsellikle ilgili yaşanılan sorunların kaynağında; ruhsal veya tıbbi rahatsızlıklar olabileceği gibi kişinin yaşamı içerisinde karşılaştığı cinsel veya kişiler arası sorunlar olabilir. Birçok vakada ise bu sorunların çoğunlukla birlikte bulunduğunu görmekteyiz.
512
Öte yandan, partnerin gerekli kişisel hijyeni göstermemesi, kötü vücut ve ağız kokuları olması kadınların –özellikle daha titiz kadınların- cinsel uyarılmalarını olumsuz etkiler. Bu durumu bazen eşi ile konuşamaz veya eşinden bu konuda gerekli desteği göremez. İlerleyen dönemlerde kadında cinsel anlamda isteksizlik gelişmeye başlayabilir.
612
Sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşantı için her iki cinste de fiziksel sağlık olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Son yıllarda hareketsiz yaşam tarzı özellikleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda özellikle Fe (demir) eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini başta olmak üzere diğer vitamin eksiklikleri sıklıkla görülmektedir.
712
İstatistiklere göre tüm Dünya'da kadınların yüzde 35’inde Fe eksikliği anemisi görülmektedir. Bu durum özellikle kadınlarda yoğun halsizlik, isteksizlik ve enerji kaybına neden olurken, cinsel yaşam da bundan etkilenecektir.
812
Tiroit fonksiyon bozukluları, diyabet gibi endokrinolojik rahatsızlıklar cinsel isteği azaltabilir.
912
Cinsel isteksizlik, tansiyon ilaçları, bazı antidepresanlar veya doğum kontrol ilaçlarının yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.
1012
Dr. Murat Altın, Hipoaktif Cinsel İstek Bozukluğu’nun (HCİB) kadınlarda en sık görülen ruhsal rahatsızlıklardan biri olduğunu ifade etti. Altın, “Çalışmalarda sıklığı konusunda değişik veriler olmasına karşın toplumda görülme sıklığı yüzde 9-12 civarındadır. Kadınlarda yüzde 20-40 gibi yüksek bir oranda görülen majör depresyon günlük klinikte en sık gördüğümüz cinsel isteksizlik nedenlerinden biridir” dedi.
1112
“Majör depresyonun bulgularından biri cinsel isteksizlik olmasının yanı sıra tedavisinde kullanılan antidepresan ilaçlarının bazılarının yan etkileri, bu durumu daha sıkıntılı bir hale sokabilir. Yine kadınlarda görülen vajinismus rahatsızlığında iyi bir terapi ve tedavi süreci ile çözülmez ise ilerleyen dönemlerde cinsel isteksizliğe neden olabilir.”
1212
Dr. Altın, bu sorunu yaşayan çiftlerin karşılıklı iletişimden çekinmemelerini ve eğitim almış ruh sağlığı profesyonellerinden destek almaları gerektiğini vurguladı.