IPSOS Araştırma: "Türkiye, Filistin'den göç kabul etmemeli" diyenler artıyor

IPSOS, Gündeme Dair araştırmasından verileri derledi. Araştırma şirketi haftada 18 yaş üstü Türkiye temsili 400 kişiyle görüştü. İsrail-Hamas savaşına yönelik sorular ise 800 kişiye kasım ve aralık aylarında soruldu. Vatandaşlara; Toplum, İsrail ile Hamas arasındaki savaş hakkında ne kadar bilgili? Türkiye’nin bu süreçte yürüttüğü politikayı destekliyor mu? Türkiye’nin de bu savaşa dahil olma ihtimali konusunda endişeli mi? Bu savaş bölgedeki diğer ülkelere yayılır mı? Dünya ülkelerinin savaşı önlemek için yeterli çabayı gösterdiklerini düşünüyor musunuz? Türkiye Filistin’den göçmen kabul etmeli mi? Sizce Türkiye bu savaştan ekonomik açıdan nasıl etkilenir? sorularını yöneltti.

08 Ocak 2024 16:49

15

Rusya-Ukrayna savaşı tüm şiddeti ile devam ederken 7 Ekim’de Gazze’de bu sefer İsrail ve Hamas arasında başlayan çatışmalar coğrafyadaki kaosa yeni katmanlar ekledi. Türkiye’de vatandaşlar İsrail ve Hamas arasındaki savaşı çok yakından izliyor, her dört kişiden üçü savaşa dair bilgili olduğunu ifade ediyor. Yaklaşık 1 ay ara ile iki kez yapılan  araştırmada bu oranda bir gerileme tespit edilmezken savaşa ilgi tazeliğini korumaya devam ediyor.

25

Çatışmalar başladıktan 1 ay sonra yapılan ilk araştırmada Türkiye’nin bu süreçte yönettiği politikaya destek verenlerin oranı yüzde 40. Aralık ayı ortalarında bu oranda bir azalma veya artma olmadı. Fakat Türkiye'nin savaşa doğrudan dahil olmasına dair endişe hakim.

35

Araştırmaya katılanların yarıdan fazlası kasımda endişeliydi, aralıkta da durum değişmedi. Ancak vatandaşlara göre savaşın diğer ülkelere yayılma ihtimali giderek zayıflıyor.

45

Araştırmaya katılan vatandaşların büyük çoğunluğu, diğer ülkelerin çatışmaları önlemek için yeterli önlem almadıklarını düşünüyor. Bu şekilde düşünenlerin oranı kasımda yüzde 76, aralıkta ise yüzde 72 oldu.

55

Ancak vatandaşlar alınması gereken önlemin Türkiye'ye Filistin’den göçmen kabul etmek olmaması gerektiğini düşünüyor. "Filistin’den göçmen almamalıyız" diyenlerin oranı iki ayda yüzde 54’ten yüzde 59’a yükseldi. Çatışmaların uzaması ve henüz bir ekonomik ambargoya yol açmaması sonucunda bu savaşın ekonomi üzerinden olumsuz etkisi olacağını düşünenlerin oranı geriledi, "Ekonomiye herhangi bir etkisi olmayacak" görüşünde olanların oranı yüzde 4 arttı.