İnsanlar neden kimse yokken bile izlendiklerini hissediyor?

İnsanların kimse yokken bile birinin onu izlediğinden şüphelenmesinin altında zararlı medyaya maruz kalmak ve psikolojik sorunlar yatabiliyor.

09 Mayıs 2024 13:03

18

İnsanlar neden kimse yokken bile izlendiklerini hissediyor?

28

Klinik ve adli psikolog Leslie Dobson'a göre, birinin izleniyormuş gibi hissetmesinin birkaç nedeni var. Bu nedenler, korkutucu kitaplara, filmlere veya haberlere maruz kalmak da dahil olmak üzere geniş bir yelpazeye yayılmaktadır; stresli veya travmatik bir olayın ardından aşırı ihtiyatlılık ve ciddi zihinsel sağlık koşulları bu nedenler arasında.

38

Dobson konu hakkında, "Daha aşırı durumlarda, kişi genellikle altta yatan zihinsel sağlık durumu veya fiziksel beyin rahatsızlığıyla ilişkili olarak paranoya ve hipervijilans yaşayabilir" dedi.

48

İnsanlar bu hisse duyarlıdır | Bilişsel Sinir Bilimleri alanında doktora yapan Harriet Dempsey-Jones tarafından yazılan bir makaleye göre, insan beyninin yalnızca bakışları işlemeye adanmış bir sinir ağına sahip olduğu öne sürülmektedir.

58

Aşırı tetikte olma hissi | Frontiers in Psychology dergisinde 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre, travmatik olaylar yaşamış kişiler için aşırı tetikte olmak, tehlikeden kaçınarak gelecekte stres yaşamamızı engellemeyi amaçlayan bir savunma mekanizması haline geliyor.

68

Habertürk’ün aktardığı habere göre California merkezli klinik psikiyatrist Dr. Alice Feller, yaptığı açıklamada insanların izlendiğini hissetmesinin alışılmadık bir durum olmadığını söyledi.

78

Paronoya boyutuna dikkat edilmeli | Sorun, birisi sürekli olarak izlendiğini hissettiğinde veya uzun süre izlenme konusunda paranoyaklaştığınızda ortaya çıkar. Örneğin, şizofreninin belirtileri arasında aşırı tetikte olma ve paranoya yer alır; bunlar arasında birisinin sizi izlediği yanılsaması da bulunabilir.

88

Araştırmalar, şizofreni hastalarında paranoyanın, beynin amigdalayı da içeren ve savaş ya da kaç tepkisi gibi duygusal ve hayatta kalmaya dayalı davranışsal tepkilerimizi kontrol eden bir kısmı olan limbik sistemdeki anormal aktiviteyle ilişkili olduğunu ileri sürüyor.