Hürriyet yazarı sıraladı: Göz ardı edilen beslenme hataları ve tavsiyeler…
17 Kasım 2024 09:55
18
Hürriyet yazarı sıraladı: Göz ardı edilen beslenme hataları ve tavsiyeler…
28
Hürriyet yazarı Dr. Buğra Adil Buyrukcu, genel beslenme hatalarının insan sağlığını etkileyen önemli faktörlerden biri olduğunu belirttiği yazısında okurları uyardı.
38
“Birçok hastalığın gelişmesinde ve yakalanma riskinin artmasında beslenme şeklimiz önemli bir rol oynar. Ancak bu konunun sadece sağlıklı besinler tüketmekle ilgili değil, sağlıklı bir sindirim sistemi ile de alakalı olduğunu bilmemiz şart” diyen Dr. Buyrukcu, özetle şunları sıraladı:
48
* Günümüz dünyasının aslında en önemli sorunlarından biri hızlı yeme alışkanlığıdır. Ancak bu alışkanlık, başta obezite, mide ve bağırsak hastalıkları olmak üzere yaşam kalitenizi düşüren sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.
58
* Besinlerin midemiz tarafından karşılanması ile beynin doyma merkezini uyarması yaklaşık olarak 20 dakika gibi bir süreyi içerir. Bu süre içinde iştahınız azalır, tokluk hissi oluşur ve siz yemenizi durdurursunuz. Ancak hızlı yemek tükettiğimiz zaman, beyin doyma merkezini uyarmakta gecikir ve beden kendini sindirim için yeteri kadar hazırlayamaz.
68
*Hızlı kilo verme motivasyonu beraberinde öğünleri azaltmayı, dengesiz beslenmeyi ve bilinçsiz diyetleri getirir. Elma, armut, ters piramit ve kum saati vücut tiplerinden hangisine sahip olduğunuzu bilmeniz, yapacağınız diyet konusunda size yol haritası çizer.
78
* En sık yapılan beslenme hatalarından biri de öğün atlamaktır. Yeterli ve dengeli bir beslenme tarzında öğün atlama seçeneği yer almamalıdır. 1 ve 3 aralığında öğün tüketimi sağlığınızı korurken, kalori kontrolü ve fit bir bedene sahip olmanıza da yardımcı olabilir. Önemli olan her öğünde çok fazla besin tüketmemektir.
88
*Geç saatte yemek yeme alışkanlığı. vücudumuz gece boyunca kendini yenilemek ve dinlendirmek için hazırlanırken, gece yediğiniz besinler nedeniyle uyanır ve yediklerinizi sindirmek için yeniden enerji harcamaya başlar. Bu durum melatonin salgılamayı azaltır, yeni hücre üretimi ile ölü hücre temizleme işlevinin yavaşlamasına neden olur.