Hastalıklara karşı koruyan P vitamini: Faydaları neler, hangi besinlerde bulunur?

Çoğu bitkide bulunan flavonoidler, P vitamini olarak adlandırılıyor. İşte antioksidan, antiviral, antiinflamatuar, antitümör ve antialerjik etkiler gösteren P vitamininin faydaları…

27 Nisan 2024 16:19

18

Hastalıklara karşı koruyan P vitamini: Faydaları neler, hangi besinlerde bulunur?

28

P vitamini, nam-ı diğer rutin bitkisel besinlerde doğal olarak bulunan bir flavonoid olarak biliniyor. Bu sayede vücutta güçlü bir antioksidan etkisi yaratıyor. Flavonoidler sebze ve meyvelere renk veren, antioksidan, antiviral, antiinflamatuar, antitümör, antialerjik etkiler gösteren, sindirim sistemi hastalıkları, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve kansere karşı koruyucu görev üstleniyor.

38

P Vitamini Nelerde Bulunur? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İrem Aksoy, Dyt. Aksoy, ''Genellikle Portakal, Limon ve Üzüm gibi tüm turunçgillerde bulunur. Kolesterol ve kilo yönetiminde fayda sağlarlar. Soğan, Lahana, Marul, Domates, Elma, Üzüm ve Zeytinyağı ise zengin P vitamini barındırır. Kalp hastalıklarının semptomlarının yönetilmesine katkı sağlarlar. Ayrıca çay, kahve, kakao kalp krizi veya felç geçirme riskini azaltmaya katkı sağlayabilir” diyor.

48

Yapılan bazı çalışmalarda flavonoidlerin hastalıklara yol açan stresi önlemek için potansiyel ilaçlar olarak kullanılabileceği de vurgulamış. Sonuç olarak, beslenme planınıza daha fazla flavonoid içerikli besinleri dâhil etmeniz, vücudunuzu toksinlerden arındırmaya, daha sağlıklı kalmanıza ve bazı kronik hastalıklara karşı potansiyel riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

58

P Vitaminin faydaları neler? 1. Kan sirkülasyonuna yardımcı olur. Rutin, damarların esnekliğinin korumasında ve güçlenmesinde fayda sağlayan bir vitamin olarak değerlendiriliyor. Özellikle yapılan bazı araştırmalar, P vitaminin hemoroid (basur) üzerinde olumlu etkileri olabileceğini gösteriyor.

68

2. Kan pıhtılaşmasını önleyebilir. Yapılan araştırmalar P vitamininin kanın pıhtılaşmasını önleyip, kalp krizi, inme gibi sağlık problemlerinin önlenmesinde etkisi olabileceğini göstermektedir.

78

3. Diğer vitaminlerle sinerjik etki kurup, sağlık üzerine olumlu etkiler sağlayabilir. P vitamini, E vitamini ile cilt sağlığının korunmasını ekstra destekleyebilmektedir. P vitamini, E vitamini ve C vitamini ile etkileşime geçip, kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolün düşürülmesinde fayda sağlayabiliyor. E vitamini içeren besinlere örnek olarak badem, fındık, ceviz, zeytinyağı, avokadoyu gösterebilliriz. C vitamini içeren besinler arasında ise limon, greyfurt, mandalina, portakal, yaban mersini, kuşburnu, yeşil biber ve kiviyi örnek verebiliriz. P vitamini yani rutin içeren besinler, quercetin (kuersetin) isimli antioksidanı içeren (örneğin kırmızı elma, yeşil yapraklılar, soğan, lahana gibi) besinlerle birlikte tüketildiğinde, vücutta glikoz konsantrasyonunu azaltıcı ve insülin hormonu salınımını arttırıcı etki gösterebilmektedir. Böylece P vitamini kan şekerinin dengelenmesinde rol oynayabilir.

88

P vitamini eksikliği belirtileri: P vitamini eksikliği, vücutta C vitamini eksikliğine benzer etkiler yaratıyor. Çok sık görülmese de P vitamini eksikliğiniz varsa yorgunluk, huzursuzluk, damarlarda ve eklemlerde şişme ve ani kramplar yaşayabilirsiniz. P vitamininin besinler yoluyla alınması herhangi bir yan etkiye neden olmamaktadır. P vitamini takviyesi yani rutinin tablet olarak 12 haftadan daha uzun süre alınması veya yüksek dozda alınması baş ağrısı, ciltte kızarıklık, sinirlilik gibi yan etkilere neden olabilir. Kaynak: Brandlifemag, 90fit