Günde 20 saat uyuyor, tekneleri batırıyor; mors Freya Norveç'te gündemde

Freya adlı genç bir dişi mors, bir haftadır sosyal medyada ve İskandinav medyasında kendisine yer buluyor. Başkent Oslo’da birkaç tane tekneyi batıran 600 kg ağırlığındaki deniz memelisi, Norveç gündeminde. Adını İskandinav güzellik tanrıçasından alan Freya, yazın bir kısmını Norveç'te geçirmeye devam edecek.

26 Temmuz 2022 14:19

16

Günde 20 saat uyuyor, tekneleri batırıyor; mors Freya Norveç'te gündemde | Freya, ilk olarak Norveç'te sahil köyü olan Kragero'daki turistik teknelerine tırmanarak ün kazandı ve 17 Temmuz'dan beri başkentin sularında aynı şeyi yapıyor.

26

Normalde Kuzey Kutbu'nun daha kuzeydeki enlemlerinde yaşayan memelinin varlığı, yerli halk arasında merak uyandırdı ve basında manşetlere taşındı.

36

Verdens Gang adlı gazete, web sitesinde morsun hareketlerini canlı olarak yayınladı. Freya, daha önce bir ördeği kovalarken ve bir kuğuya saldırırken, çoğu zaman teknelerde uyuklarken kayda geçti. Bir morsun günde 20 saate kadar uyuyabildiği yazıldı.

46

Norveç’te balıkçılık ile ilgili bir yetkili olan Rolf Harald Jensen, Freya’nın ağırlığı altında bükülen bir şişme botun yanında dururken, “Maddi hasara yazık ama vahşi hayvanları korumamız gerek” dedi. 

56

Diğer taraftan, Norveçli yetkililer, Freya'nın halk için tehlike oluşturabileceğinden endişe ederek onu  taşımayı hatta ötenazi yapmayı düşündükleri, ancak hayvanın zararsız olduğu anlaşıldığında, Freya’yı rahat bırakma kararı alındığı öğrenildi.

66

Norveç Balıkçılık Müdürlüğü, "Freya besleniyor, dinleniyor ve iyi durumda görünüyor. Ancak, insanlara onunla olan mesafelerini korumalarını tavsiye ediyoruz. Freya yakınlarında yüzmemenizi veya kanoya binmemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Güvenli bir mesafeyi koruduğunuz sürece, bir mors normalde insanlar için bir tehlike oluşturmaz. Ancak insanlar tarafından rahatsız edilirse kendini tehdit altında hissedebilir ve saldırabilir” açıklamasını yaptı. Öte yandan, yumuşakçalar, karidesler, yengeçler ve küçük balıklar gibi omurgasızlarla beslenen morsların koruma altındaki türler arasında yer aldığı biliniyor. Kaynak: Ntv