Göz sağlığından bağışıklığa: Balkabağının faydaları ve tüketim yöntemleri

Balkabağı, turuncu rengi ve tatlı tadıyla sonbahar ve kış aylarında sofraların vazgeçilmezi haline gelirken, sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekiyor. İşte balkabağının sağlığımıza katkı sağlayan inanılmaz özellikleri ve en iyi şekilde nasıl tüketilmesi gerektiği…

15 Kasım 2024 12:48

19

Göz sağlığından bağışıklığa: Balkabağının faydaları ve tüketim yöntemleri

29

Balkabağı, turuncu rengi ve tatlı tadıyla sonbahar ve kış aylarında sofraların vazgeçilmezi haline gelirken, sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekiyor. İşte balkabağının sağlığımıza katkı sağlayan inanılmaz özellikleri ve en iyi şekilde nasıl tüketilmesi gerektiği…

39

Hürriyet'in haberine göre; balkabağı, rengini veren beta-karoten açısından oldukça zengin bir kaynaktır. Beslenme uzmanı Rob Hobson, “Vücut beta-karoteni, hücre üretimini ve onarımını destekleyerek sağlıklı bir cilt için gerekli olan A vitaminine dönüştürür. 80 gramlık tipik bir balkabağı porsiyonu önerilen günlük A vitamini alımının yaklaşık yüzde 42'sini sağlıyor” diyor.

49

Balkabağının etinde bulunan potasyum ve lif, kan basıncını ve kolesterolü düzenleyerek kalp sağlığını iyileştirir. Hobson, “Kabak çekirdeği kalbi daha da güçlendirir. Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlarla doludurlar ve ‘iyi’ yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol seviyelerini artırmaya ve ‘kötü’ düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olurlar” diyerek, balkabağının kalp sağlığı üzerindeki etkisini vurguluyor. Ayrıca, balkabağı ve tohumları fitosteroller bakımından zengin olup LDL kolesterol seviyelerini düşürmede etkilidir.

59

Balkabağındaki beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi bileşikler, göz fonksiyonlarını destekler. Bu bileşikler, retinayı ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korur ve yaşa bağlı maküler dejenerasyon riskini azaltır.

69

Balkabağı, bağırsak sağlığını destekleyen ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eden lif kaynağıdır. Hobson, “Et ve tohumlar ayrıca prebiyotik lif içerir ve sağlıklı bağırsak bakterilerini destekler” diyerek, balkabağının sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekiyor.

79

Balkabağı çekirdeği, triptofan adlı bir amino asit içerir. Bu madde, serotonin üretimine yardımcı olur ve ‘uyku hormonu’ olarak bilinen serotonin, uyku kalitesini artırmada önemli bir rol oynar. Hobson, “Çekirdekleri ayrıca rahatlama ve daha iyi uyku için gerekli bir mineral olan magnezyum içeriyor. Sağlıklı magnezyum seviyeleri, daha iyi uyku kalitesi, daha uzun uyku süresi ve daha düşük yorgunluk seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir” diyerek, balkabağının uyku üzerindeki etkilerini anlatıyor.

89

Balkabağı, bağışıklık sistemine yardımcı olan vitaminler ve antioksidanlar içerir. Hobson, “Özellikle A vitamini, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini ve işlevini destekler. Ayrıca, solunum ve bağırsak astarları gibi cilt ve mukozal bariyerlerin bütünlüğünü koruyarak patojenlere karşı ilk savunma görevi görür” diyor.

99

Balkabağını Nasıl Tüketmelisiniz? Balkabağını aşırı pişirmek, besin kaybına neden olabilir. Hobson, “Balkabağını aşırı pişirmekten kaçınmak en iyisidir. Ancak kavurma yöntemi, besinlerin çoğunu, özellikle de beta-karoten ve C vitaminini korur” diyor. Balkabağını parçalara ayırıp zeytinyağı ile karıştırarak, 180°C’de yumuşayana kadar kavurmak, hem lezzetini artırır hem de besin değerini korur. Alternatif olarak, kavrulmuş balkabağını püre haline getirip çorba veya fırın yemeklerinde kullanabilirsiniz.