Fotoğrafın ustası Ara Güler 91 yaşında

Yaşar Kemal’in, “Onun fotoğrafları büyük bir Anadolu destanıdır” dediği Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük foto muhabiri Ara Güler bugün yaşasaydı 91 yaşında olacaktı.

16 Ağustos 2019 15:10

116

“Ben foto muhabiriyim, fotoğrafçı değilim. Kati surette sanatçı da değilim” diyen Güler, fotoğrafın her zaman bir hikâyesi olduğunu ve hakikati yansıttığını savundu. Bertrand Russell, Nazım Hikmet, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Salvador Dali ve Picasso gibi yüzlerce ünlü ismi fotoğraflayan Güler, 17 Ekim 2018’de aramızdan ayrıldı.

216

Sosyolog Ali Akay’ın deyişiyle “Fotoğraflarıyla İstanbul’un ruhuna dokunmuş büyücü” Güler bugün yaşasaydı 91 yaşında olacaktı. İşte Güler’in İstanbul temalı bazı fotoğrafları ve hayatı:

316

Ara Güler, 1928 yılında İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde doğdu. Çocukken sinemadan çok etkilenen Güler, 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu.

416

Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı.Muhsin Ertuğrul'un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. Amacı rejisör veya oyun yazarı olmaktı.

516

1950'de Yeni İstanbul gazetesinde çalışmaya başladı. Bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı.

616

Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam ediyordu. Ancak gazeteci olmaya karar verdi. 1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961'de Birleşik Krallık'ta yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı.

716

Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu.

816

Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden bahsedildi.

916

ABD'de, Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açtı.

1016

Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.

1116

1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitap haline getirildi. 1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan, Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. Bu kitap 1987de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı. 1989'da Hil Yayınları Ara Güler'in Sinemacıları kitabını okurlarla buluşturdu.

1216

Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992'de Fransa'da Edition Arthaud, ABD ve Birleşik Krallık'ta Thomas and Hudson, Singapur'da Archipelago Press tarafından Turkish Style başlığıyla, Fransa'da ise Albin Michel yayınevi tarafından Demeures Ottomanes de Turquie adıyla yayınlandı.

1316

Dünya Şirketler Grubu 1994'te Eski İstanbul Anıları, 1995'te Yitirilmiş Renkler kitabını yayınladı. Ana Yayıncılık ise 1994'te Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun ve 1995'te Yüzlerinde Yeryüzü adlı kitapları basıldı.

1416

Ara Güler'in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeşitli müzelerde sergilenmektedir.

1516

Ara Güler kendisini: "Ben de gazeteciyim. Fotoğrafçı değilim. Fotoğrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur. Fotoğrafçı bomba patlar kaçar. Ama gazeteci peşinden gider olayı yakalamaya çalışır. Ben de bu yaşa kadar ona göre çalıştım" şeklinde tanımlıyor.

1616

Gazeteci Nezih Tavlaş'ın, fotoğrafın efsane ismi Ara Güler'in hayatını anlattığı Foto Muhabiri adlı 343 sayfalık kitapta Ara Güler'in doğduğu günden bugüne kadar tanık olduğu olaylar kronolojik bir sırayla anlatılırken bir yandan da Türkiye'nin 80 yıllık tarihi yer alıyor.