Fenerbahçe son dakikalarda VAR müdahalesiyle penaltı kazandı, hakem kararı monitöre gitmeden uyguladı; tartışma yaratan pozisyonda kural kitabı ne diyor?

(İLHAN ÇELİK T24 ÖZEL) Fenerbahçe - Pendikspor maçının 85. dakikasında Fenerbahçe, VAR'dan gelen uyarıyla penaltı kazandı. İncelemenin ardından Doğrudan Var İncelemesi (VOR) uygulamasıyla penaltı noktasını gösteren Kadir Sağlam’ın pozisyonu monitörde incelememesi tartışma yarattı. Peki kural kitabı, bu pozisyonla ilgili ne diyor?

10 Mart 2024 22:01

114

"Fenerbahçe son dakikalarda VAR müdahalesiyle penaltı kazandı, hakem kararı monitöre gitmeden uyguladı; tartışma yaratan pozisyonda kural kitabı ne diyor?"

214

Fenerbahçe - Pendikspor maçının 85. dakikasında Fenerbahçe, VAR'dan gelen uyarıyla penaltı kazandı. İncelemenin ardından Doğrudan Var İncelemesi (VOR) uygulamasıyla penaltı noktasını gösteren Kadir Sağlam’ın pozisyonu monitörde incelememesi tartışma yarattı. Peki kural kitabı, bu pozisyonla ilgili ne diyor?

314

Fenerbahçe ve Pendikspor, Süper Lig’in 29. haftasında karşı karşıya geldi. Fenerbahçe maçı 4-1 kazanarak lider Galatasaray'ı takibini sürdürdü.

414

Fenerbahçe son dakikalarda VAR müdahalesiyle penaltı kazandı, hakem kararı monitöre gitmeden uyguladı; tartışma yaratan pozisyonda kural kitabı ne diyor?

514

Fenerbahçe son dakikalarda VAR müdahalesiyle penaltı kazandı, hakem kararı monitöre gitmeden uyguladı; tartışma yaratan pozisyonda kural kitabı ne diyor?

614

İşte kural kitabının, Fenerbahçe-Pendikspor karşılaşmasındaki söz konusu VAR uygulamasıyla ilgili maddeleri:

714

İnceleme • Hakem aşağıdaki durumlarda potansiyel bir ‘açık ve bariz hata’ veya ‘gözden kaçan ciddi olay’ için “inceleme” başlatabilir: • VAR (ya da başka bir maç görevlisi) ‘inceleme’ tavsiyesinde bulunduğunda • hakem önemli bir olayın ‘gözden kaçtığını’ düşündüğünde • Oyun zaten durmuş ise, hakem oyunun tekrar başlamasını geciktirir • Oyun henüz durdurulmadıysa, top tarafsız bir bölgeye/duruma girdiğinde hakem oyunu durdurur (bu genellikle iki takımın da hücum yapmadığı sırada olur) ve ‘TV işaretini’ gösterir • VAR, hakeme TV görüntülerinde nelerin göründüğünü anlatır ve hakem daha sonra

814

• ‘TV işaretini’ gösterir (zaten göstermediyse) ve kararını vermeden önce hakem inceleme alanına giderek görüntüleri izler – “sahada inceleme” (OFR). Diğer maç görevlileri, çok istisnai durumlarda hakem tarafından kendilerinden talep edilmedikçe, kamera görüntülerini incelemeyecektir.

914

veya • Kendi algısına ve VAR'dan gelen bilgiye ve uygunsa diğer maç görevlilerinden aldığı bilgilere dayalı olarak, nihai kararı verirDoğrudan VAR İncelemesi (VOR)

1014

• Her iki inceleme sürecinin de sonunda hakem "TV işareti" yapmalıdır ve hemen ardından nihai kararını vermelidir • Faullü müdahalenin şiddeti, ofsaytta müdahale, elle oynama yorumları gibi subjektif kararlar için "sahada inceleme"(OFR) uygundur • İhlalin veya oyuncunun konumu (ofsayt), temas noktası (elle oynama /faul), ihlal yeri (ceza alanının içi veya dışı), topun oyun alanının dışına çıkması gibi yoruma açık olmayacak �iili(factual) durumlara ilişkin kararların alınmasında ‘Doğrudan VAR İncelemesi (VOR)’ uygun olmakla beraber, oyuncuların/maçın yönetimine veya kararın satışına yardımcı olacaksa, "sahada inceleme”(OFR) yöntemi de kullanılabilir (örneğin oyunun sonlarına doğru maçın sonucunu etkileyecek önemli kararlar)

1114

• Hakem pozisyonun farklı kamera açıları/oynatma hızları ile gösterilmesini isteyebilir ancak genel olarak yavaş çekim yalnızca bir oyuncunun/ihlalin konumu, �iziksel ihlaller ve elle oynama durumunda temas noktası, topun oyun dışına çıkması (gol/gol değil durumu dahil) gibi durumlar için kullanılır.

1214

Normal hız bir ihlalin "şiddetini" veya elle oynama ihlali olup olmadığını kontrol etmek için kullanılmalıdır • Goller, penaltı/penaltı değil durumları ve bariz gol atma şansının engellenmesi için verilen (BGŞ) kırmızı kartlar ile ilgili kararların/ olayların, doğrudan doğruya karara/olaya yol açan oyun aşamasının başladığı noktadan itibaren incelenmesi gerekli olabilir; bu durum pozisyon öncesinde hücum yapan takımın topu açık oyunda nasıl kazandığını da içerebilir.

1314

Nihai Karar • İnceleme süreci tamamlandığında hakem "TV işareti" yapmalıdır ve ardından nihai kararını vermelidir • Hakem daha sonra, uygun herhangi bir disiplin cezasını(gerekliyse) uygulayacak /değiştirecek/iptal edecek ve Oyun Kuralları çerçevesinde oyunu tekrar başlatacaktır

1414