Evdeki rutubeti önleyen doğal yöntemler

29 Ağustos 2019 16:07

110

İyi yalıtım yapılmayan evlerde dışarıdaki soğuk havanın evdeki sıcak havayla karşılaşması nedeniyle meydana gelen rutubet, önüne geçilmediğinde sağlığı tehdit eden önemli bir sorundur.

210

Mikroplar, zararlı bakteriler ve toz akarları nemli ortamlarda çok daha hızlı çoğalır. Rutubetli evlerde yaşamak küf alerjisinden solunum sorunlarına kadar pek çok rahatsızlığa sebep olabilir.

310

Rutubet özellikle uzun süre kapalı kalan ortamlarda çürük meyve benzeri keskin bir koku yapar. Dolap içleri bu kokudan en çok etkilenen yerlerdir. Kokunun dışında duvar köşelerinde ve pencere diplerinde küflenme olabilir. Özellikle yağmurlu havalarda duvarlar nemlenir, yer yer su damlaları şeklinde bu nem duvardan akabilir.

410

Bazen bir kat boyayla ortadan kalkan ve hissedilmeyen rutubet kokusu, eve taşınmanın ardından yavaş yavaş etkisini göstermeye başlar. Rutubeti kökten çözmenin tek yolu evin dış cephesine doğru bir yalıtım yapmaktır. Bunu yapmak çoğu zaman mümkün olmadığı için bir eve taşınmadan önce apartmanda yaşayan başka kişilerle rutubet hakkında konuşmak faydalı olabilir.

510

Kış aylarında daha çok hissedilen rutubet sorunu, odalarda fazla bitki varsa ve içeride çamaşır kurutuluyorsa daha da artar. Evdeki rutubeti dengelemenin en iyi yolu düzenli olarak havalandırmaktır. Eviniz bodrum kattaysa veya iyi havalanmıyorsa bazı doğal nem emicilerden faydalanabilirsiniz:

610

Kedi kumu, nemi hapsetme özelliğine sahiptir. Nemin fazla olduğu odalara bir kâse içinde ya da hava geçiren torbalarda kedi kumu koyabilirsiniz. Fincan boyutunda küçük kaplara koyduğunuz kedi kumunu dolap içlerindeki rutubeti önlemek için de kullanabilirsiniz.

710

Karbonat da kedi kumu gibi nem emici özelliğe sahiptir.

810

Son dönemlerde popüler olan kaya tuzu lambalarının bir özelliği de evdeki rutubeti önlemeye yardımcı olması.

910

Bunun yanında fiyatları 900-1500 TL arasında değişen profesyonel nem alıcı cihazlardan edinebilirsiniz.

1010

Rutubet için özel olarak geliştirilmiş ve küflenmeyi geciktiren, daire içlerine uygulanan anti-küf boya, sıva ve harç tipi kaplamaları deneyebilirsiniz.