Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

27 Mayıs 2024 09:25

15

Şeref Oğuz - Ekonomim: Şimdi bir yandan ihbarcılara ödül yöntemi diğer yandan bilişim teknolojileriyle donanmış Maliye’nin vergi kaçak radarlarını devreye almışlığı var. Bunun anlamı şudur; belki de rakibin muhbir, belki Maliye’nin elektronik dedektifi, muhasebat kayıtlarını fark etmiş ve seni denetlemeye gelecek…

25

İbrahim Kahveci: Bir fısıltı… 2.3. evlere daha çok vergi gelecekmiş. Bunu temelden destekliyorum ama şartları çok önemli. Çünkü burada asıl amaç konutu servet olarak kullanmaktan geliyor. Evladına vs bir ikinci, üçüncü konutunu alanlara değil mesela 10-15 konutu olanlara asıl bakmak lazım. Bir de konutun toplam değerine. Mesela ortalama konut fiyatı 3,5 milyon lira ise emlak vergisi artan oranı hem konut sayısı hem de konut değeri üzerinden birleşerek yürütülmeli. Denilebilir ki 3 konut ve 3 konut değerinin üzerine ek vergi başlatılabilir.

35

Barış Soydan 10Haber: Merkez Bankası, rezervlerini pozitife çıkarabilmek için döviz alıyor. Ancak rezervlerini güçlendirme çabasının enflasyonla mücadeleye sekte vurmaması için de dövizde yükselişe yol açacak kadar alımdan da kaçınıyor.

45

Murat Muratoğlu - Sözcü: Sudan'dan iki milyon yumurta... Ciddi olarak neremle güleceğimi biriniz söylerseniz ben başlarım siz devamını getirirsiniz. Üzüm lan üzüm... Bu işte bir iş var iki gözüm... Türkiye, Fransa'nın ardından dünyanın ikinci büyük üzüm ekim alanına sahip... Miktar olarak üzüm üretimi bakımından dünya dördüncüsü... Binin üzerinde üzüm çeşidimiz var. Ne yapıyoruz?

55

Naki Bakır - Dünya: Son yıllarda hızla artan konut talebine rağmen, özellikle pandemiden bu yana piyasada oluşan fiyat balonu ve son bir yılda aşırı yükselen kredi faizleri yüzünden baskılanan talep nedeniyle konut piyasası en durgun dönemlerinden birini yaşarken, gayrimenkul piyasasına yönelik yeni vergi düzenlemeleri iddiası sektörde farklı tepkilere ve genel olarak tedirginliğe yol açtı. Önümüzdeki ay TBMM gündemine geleceği iddia edilen yasa teklifi kapsamında tüm gayrimenkul satışlarında zorunlu ekspertiz raporu ile resmi işlemlerin gerçek satış bedeli üzerinden yapılmasının sağlanacağı, 5 yıldan daha uzun bir süre elde tutulduktan sonra satılan konutlardan da değer artış vergisi ve birden fazla evi olanlardan katlamalı emlak vergisi alınacağı yönündeki haberler hem yatırım amaçlı hem de oturmak için ev alma planı yapan potansiyel alıcıları endişelendirdi. Bu düzenlemelerin getireceği ek maliyetler satış fiyatlarına ekleneceği için fiyatların yükseleceği yaygın görüş.