Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

20 Mayıs 2024 09:26

15

Şeref Oğuz - Ekonomim: Denize düşen yılana sarılır misali… Elbette ki bu yüksek faiz bankanın suçu değil. Suçlu arama faslı çoktan geride kaldı. Şimdi ise derdimiz; hayatta kalmak. Duranın batacağı bu konkordato ikliminde iflas sağanağı gelmesin diye borç çevrimi yapmak zorunda kalan şirketler %73’e dahi razı oluyorlar.

25

Murat Muratoğlu - Sözcü: Ekonominin yumuşak karnı ülkenin cari açığı geriliyor. Kutlu bir haber bu... Sevinmek gerek... Zira aklıma takılan bazı ufak pürüzler nasıl yok edilecek? İlk üç aylık dönemde sadece 10 milyar 855 milyon dolar açık kötü mü? Değil gibi görünse de göründüğü gibi değil! Orta Vadeli Program'da cari işlemler açığının bu yıl sonunda 34.7 milyar dolar olması öngörülüyor. Mehmet Şimşek açığı 20-25 milyar dolar arasında beklediğini ifade ediyor.

35

Alaattin Aktaş - Ekonomim: Carry trade, çok basit olarak “Düşük maliyetli bir varlığı yüksek getirili bir varlığa yatırıp farktan kazanç sağlamak” olarak nitelenebilir. Türkiye’deki yüksek faizden para kazanmak için gelenlerin yaptığı da budur zaten. Buraya getirilen paranın bir maliyeti, en azından vazgeçilen bir getirisi var. Yurt dışında örneğin yüzde 5 kazanç sağlayacak bir paranın o getirisinden vazgeçilir, çünkü Türkiye’de çok daha yüksek kazanç elde edilecektir. Elinde hiç para olmayanlar da, çoğu o durumdadır zaten, yurt dışında düşük faizle borçlanıp Türkiye’de yatırım yaparak aradaki farktan para kazanır. İşte bizim vatandaşımız yaptığı da düşük getiriden vazgeçip daha yüksek kazanç sağlayacağı araca geçmektedir. Son dönemde olan budur.

45

Naki Bakır - Dünya: Hane halklarının yüzde 15,1’inin oturdukları konutun sahibi olmamakla birlikte kira da ödemediği ve yüzde 0,9’unun da lojmanda oturduğu belirlendi. Buna göre zorunlu kiracı durumunda 7 milyon 313 bin 994 hane bulunurken, ortalama hane nüfusu 3,14 olduğu dikkate alındığında kiracı konumunda yaklaşık 22 milyon 965 bin 942 kişilik bir nüfus olduğu dikkati çekiyor.

55

Erdal Sağlam - 10Haber: Piyasaların ve ekonominin beklediği; takvim ve etki analizleri içeren, geniş kapsamlı, yapısal tedbir ve reformların içinde bulunduğu "istikrar paketi" gibi bir programın açıklanmasıydı.