Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

08 Mayıs 2024 10:14

14

Alaattin Aktaş - Ekonomim: Türkiye İstatistik Kurumu denildi mi geniş kitlelerin aklına yalnızca enflasyon verisi gelir. Vatandaş geçim derdinde olduğu için bu gayet normaldir. Çünkü açıklanan oran vatandaşın gelirini doğrudan etkiliyor. Devlet memurları ve emekliler ile diğer çalışanların büyük bir kısmının maaş ve ücret artışı TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranına göre belirleniyor. TÜİK adeta ağzıyla kuş tutsa, inandırıcılığı olmayan bir kurum haline geldi. Açıklanan enflasyon oranını neredeyse kimse gerçekçi bulmuyor.  Herhangi bir hesaplamayı yanlış yapmak başka, özellikle kasıtlı düşük açıklamak başka! 

24

İbrahim Kahveci - Karar: Bakın, durumun izahı gerçekten çok zor. Hem fakiriz ama hem de yüksek fiyatta üzerimize yok. Bu acayip duruma nasıl gelmiş olabiliriz? Hani ekonomide sorun var denildiği zaman söyledikleri şey gibi… “Bütün lüks yerler dolu, neredeymiş kriz” açılımı yani. O zaman her daim sorduğumuz soruyu tekrar soralım: Kim bu fakirlik çektiğini söyleyen fakirler… Ve de kim bu zenginler? Türkiye’de fiyat dengesinin bozulması ve fiyatların Avrupa ile yarışmaya başlaması bu şımarık zenginlerden dolayı mı?

34

Erdal Sağlam - 10Haber: Merkez Bankası dün bankaları yüzde 50'nin altında faizle fonladı. Sebebi, sisteme yüklü miktarda döviz girişi. Banka, aşırı döviz girişi yüzünden TL'yi kontrol etmekte zorlanıyor. Bazı bankacılara göre dolar kuru hızla gerileyebilir.

44

Barış Soydan - 10Haber: Türkiye'ye ciddi tutarlarda sıcak para girişi başladı. Ancak bu koşullarda başlayan sıcak para girişi geçici bir rahatlama sağlayarak aslında ekonominin diğer alanlarında ve hukukta atılması gereken uzun vadeli adımları geciktirecek.