Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

29 Nisan 2024 10:07

15

Alaattin Aktaş - Ekonomim: Doların geçen yıl haziranda yüzde 27.1 arttığını belirttim. Bu yıl için temel ölçü de buydu. Ama bu oranı dayanak alarak tahmin yapanlar öyle böyle yanılmadı!  Bu tahminleri yapanlar “Çok fena yanıldık” diye bir öz eleştiri yapıyor mu bilmem, yaptıklarını pek da sanmam ama bu tahminleri ciddiye alıp yola çıkan ve karar verenler fena halde zarara uğradı. Nisan ayını tamamladık sayılır ve seçimin üstünden bir ay geçti. Dolardaki artış yalnızca ama yalnızca yüzde 0.6 düzeyinde kaldı. Geçen ayın sonunda 32.26 olan dolar 32.45’e çıktı. Artışa bakar mısınız, yalnızca 19 kuruş. Dolar nisanda bir ara 32 liranın bile altına indi.

25

Naki Bakır - Dünya: Lokanta ve kafelerde tüketilen ürünlerin KDV oranının yükseltilmesine ilişkin son düzenlemenin yankıları sürerken, Maliye’nin yılın ilk çeyreğinde tahsil ettiği her 100 liralık verginin 60 lirası KDV ve ÖTV’den geldi. Aynı nitelikteki diğer kalemlerle birlikte toplam “dolaylı” vergi tahsilatının pastadaki payı yüzde 76,3’e ulaştı.

35

Erdal Sağlam - 10Haber: Kendimizi daha açık anlatmaya çalışmak bizim görevimiz. Dediğimiz; mevcut program başarılı olabilir ama bu ekonomideki sorunların çözüleceği anlamına gelmez. Bu program mevcut şekliyle gelir dağılımını düzeltecek, yoksulluğu azaltacak bir program değildir. Bu program bozulan makro dengelerin düzeltilmesine çalışan, girilen akıl dışı yoldan vazgeçildiğini gösteren bir programdır, sadece.

45

Murat Muratoğlu- Sözcü: Ekonomi yönetiminde tek emin olduğum konu Mehmet Şimşek'in iyi niyeti... Elinden geleni yapıyor ama tam işe yaramıyor belli ki... Göreve gelir gelmez haziran ayında kırtasiye, taşıt alımı-kiralama, taşınmaz alımı-kiralama, tanıtım-temsil ve ağırlama, iletişim-haberleşme gibi harcamalarda tasarruf talimatı içeren genelge yayınladı. On aydan fazla geçti, hiçbir iyileşme yaşanmadı. Kimsenin umurunda olmadı. Kendi çaldı kendi oynadı.

55

Barış Soydan - 10Haber: İlk olarak kamudaki israf ve verimsizlik tüm açıklığı ve somut verilerle gözler önüne konmalı, şeffaflık sağlanmalı; ardından da kalıcı ve kapsamlı bir dönüşüm için yapılacaklar kamuoyu ile somut adımlar ve uygulama takvimi ile paylaşılmalı.