Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

23 Nisan 2024 10:07

13

Erdal Sağlam - 10Haber: MHP lideri Devlet Bahçeli, kendi onayının da olduğu IMF programı kapsamında, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in uyguladığı politikalara karşı çıkmış, koalisyonu bozup erken seçim çağrısı yaptığı süreçte en çok kullandığı argüman ekonomi politikaları olmuştu. Sonunda Kemal Derviş 2002 Ağustos ayında Bahçeli ile uzlaşmazlığının büyümesi üzerine istifa etmişti.

23

Murat Muratoğlu - Sözcü: Büyük şehirleri ne kadar çok istiyorlarsa kesenin ağzını açmışlar. Ocak-mart döneminde üç aylık bütçe açığını 513.5 milyar TL'ye ulaştırmışlar. Tüm zamanların bütçe açığı rekoruna isimlerini yazdırmışlar. Ah be Memedim... Kamu harcamalarında tasarrufa gidileceğini ve kamuda israfın önleneceğini anlattı bizlere... Hatta tasarruf genelgesi falan yayınladı. Demek kendisini kimse ciddiye almadı.

33

Naki Bakır - Dünya: Tüketici güven endeksini oluşturan değerlendirme ve beklentilerle ilgili alt endekslerin başında “Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde genel ekonomik durum” geliyor. Bu alt endeksin seçim ayı martta 49,9’la düşük düzeyde bulunan değeri, seçimlerin ardından nisan da yüzde 16,5’lik sert bir düşüşle 41,6’ya kadar indi. Başka deyişle tüketicilerin genel ekonomik duruma ilişkin görüşleri seçimin ardından daha da kötüleşti. Paralel bir seyirle “Geçen 12 aya göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu”na ilişkin alt endeks de nisanda yüzde 2,3 düşüşle 65’e indi. Buna karşılık gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisini yansıtan endeks yüzde 4,4 artışla 78,1’e, hanenin maddi durum beklentisine ilişkin endeks de yüzde 5 artışla 82,9’a yükseldi.