Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için derledik. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

03 Nisan 2024 10:19

14

Alaattin Aktaş - Ekonomim: CHP için bundan sonra çok daha zorlu bir süreç başlamaktadır. CHP’nin önce oturup sakin ve gerçekçi biçimde seçim sonuçlarını irdelemesi, masaya yatırması gerekmektedir. Tamam seçimde büyük başarı elde edilmiştir ama bunun altında yatan sayısal etkenlere bakılmazsa olmaz. Hangi seçim çevresinde seçime katılma oranı ne kadar değişmiştir, muhtemelen hangi partinin seçmeni sandığa gitmemiştir, onlar da oy kullansaydı sonuç ne olurdu? Bu sorular mutlaka yanıt bulmalı ki gelecek planlaması iyi yapılabilsin, yol haritası düzgün çizilebilsin.

24

Erdal Sağlam: Van'daki durum hem içerideki toplumsal tepkilerin büyümesini hem bu nedenle ekonomi programının başarısı için kilit rolü olacak yabancı sermaye girişini tehlikeye atabilir.

34

Murat Muratoğlu - Sözcü: Bugün başarı gelsin istiyorlarsa reçete apaçık ortada... İstatistik Kurumu'nu baştan aşağıya yenilenmezse, kurumun başında olanlar kapıya konulmazsa ne yapsalar inandıramazlar halka... Saraya söyle İstatistik Kurumu'na bir telefon açsın, enflasyon bu ay eksi yüzde 15 açıklansın. Hedefe haftaya ulaşalım. Sonuçta o da bu da gerçek olmayacak. Hedef tuttu dese kim inanacak?

44

Naki Bakır - Dünya: Merkez Bankası’nın “seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma” uyguladığı son yedi aylık dönemde bankacılık sektörünün büyüme ivmesi düşen toplam kredi hacminde reel bazda yüzde 15’e yakın bir daralma yaşandı. Uygulamadan en fazla olumsuz etkilenen sektörler finans ve eğitim ile savunma, kamu yönetimi ve zorunlu sosyal güvenlik sektörleri oldu.