Ekmeği dondurmak onu daha sağlıklı hâle mi getiriyor?

Son dönemdeki birkaç TikTok içeriğinde, ekmeği dondurmanın aslında onu daha sağlıklı hâle getirdiği gündeme geldi. Bunlardan bazıları iddiaları destekleyen araştırmaların olduğunu belirtiyor.

29 Nisan 2024 16:48

111

Ekmeği dondurmak onu daha sağlıklı hâle mi getiriyor?

211

Fırının sıcaklığı hamurdaki suyla birleşerek unun içindeki nişastanın genleşip jelatinleşmesine neden olur. Aynı şey bir sosa un eklenip koyulaşana kadar pişirildiğinde de olur. Bu jelatinleşmiş nişastaların sindirimi daha kolaydır ve bu nişastaların içerdiği glikozun (şekerlerin) hücrelerimiz tarafından tutulmasını kolaylaştırır.

311

Bazı kanıtlar, hızla elde edilebilen bu tür glikozun, yemekten hemen sonra insülin düzeylerini artırabileceğini öne sürüyor.

411

İnsülin, hücrelerimizin enerji için glikoz kullanmasına yardımcı olduğu için önemli olsa da, çok fazla insülin kendinizi aç hissetmenize ve muhtemelen kilo almanıza neden olabilir. Ancak bu jelatinleştirilmiş nişastaları içeren gıdalar soğutulduğunda, genleşmiş nişastalar tekrar büzülür ve dirençli nişasta olarak bilinen şeye dönüşür. Bu çökmüş nişastaların sindirim sistemimizdeki enzimler tarafından parçalanması daha zordur; bu da hücrelerimizin bu nişastaların içerdiği şekeri tutmasının da daha zor olduğu anlamına gelir. Bu, dirençli nişastaların yendikten sonra kan şekerinde ve insülinde 'ani yükselişe' neden olma ihtimalinin daha düşük olduğu anlamına gelir.

511

Ayrıca araştırmalara göre, ekmeğin dondurulması suyu hapsederek onu buzdolabında saklandığından daha taze ve yumuşak tutar; böylece su kaybı ekmeğin sertleşmesine neden olur.

611

EKMEKLERİ DONDURMALI MIYIZ?

711

10 sağlıklı insan üzerinde yapılan bir araştırmada, beyaz ekmeğin dondurulmasının ve ardından kızartılmasının etkisi incelendi. Mağazadan satın alınan somunları ev yapımı ekmekle karşılaştırdılar. Ev yapımı ekmek örnekleri için, ekmeğin dondurulup çözülmesi, iki saat içinde kan şekerinin yükselmesini yüzde 31 oranında azalttı. İlginç bir şekilde, taze ekmeği kızartmak da glikozdaki artışı yüzde 25 oranında azalttı.

811

Bu etki, ev yapımı ekmek dondurulduğunda, çözüldüğünde ve kızartıldığında daha da büyüktü; kan şekeri tepkisi yüzde 39 oranında azaldı. Dondurulmuş ekmeği yedikten sonra glikoz ve insülin seviyeleri o kadar yüksek yükselmeyeceğinden, bu etki potansiyel olarak açlığa yardımcı olabilir.

911

Ancak ticari olarak mağazadan satın alınan beyaz ekmek kullanıldığında, kızartmadan önce dondurmak vücudun kan şekeri tepkisini iyileştirmedi. Kesin olmayan kanıtlara göre bu durum, ev yapımı ekmeğe kıyasla ticari ekmeğin farklı şekillerde üretildiğini yansıtıyor olabilir.

1011

Bu nedenle bazı çalışmalar, küçük olsa da ekmeği dondurmanın etkili gösteriyor. Bu bulgu laboratuvarda kapsamlı bir şekilde araştırılıyor. Ancak bu etkilerin ekmeği yedikten sadece birkaç saat sonra ortaya çıktığını belirtmekte fayda var. Bu nedenle, yemeden önce ekmeğinizi dondururken, bir öğünde kan şekeri seviyelerinin düşmesine, iştah, kilo alımı veya belirli hastalıkların (tip 2 gibi) üzerindeki uzun vadeli etkilerine yardımcı olabilir.

1111

Kaynak: Bu makale The Conversation'dan Creative Commons lisansı altında yeniden yayınlanmıştır.