Kırmızı dudaklı yarasa balığından tersiyer'e, Glaucus Atlanticus hayvanından fil kulaklı ahtapota kadar işte dünyada yaşayan en tuhaf 20 hayvan ve özellikleri:
03 Eylül 2022 12:50
121
DÜNYANIN "EN İLGİNÇ" HAYVANLARI VE ÖZELLİKLERİ
221
Komondor köpeği: Macar çoban köpeği olarak da bilinen Komondor, uzun, kablolu bir ceketi olan büyük, beyaz renkli bir Macar hayvancılık koruyucusu cinsidir. Bazen 'paspas köpekleri' olarak anılan Komondor, çiftlik hayvanlarını ve diğer mülkleri korumak için yaygın olarak kullanılan köklü bir köpek ırkıdır.
321
Palmiye yengeci: Dünyanın en büyük karasal eklem bacaklısı olan ve “palmiye yengeci” olarak da bilinen “Hindistan cevizi yengeci”; Hint ve Pasifik Okyanusu'ndaki bazı adalarda yaşar. Ortalama 1 metre uzunluğa, 4 kg ağırlığa sahip tür, güçlü kıskaçları sayesinde ağaçlara tırmanabilir.
421
Derin Deniz Kalamarı: Atlantik Okyanusu'nda bir Alman araştırma gemisi tarafından keşfedilen bu ilginç türün, insan dişi gibi dişleri bulunuyor. Dünya üzerindeki en büyük gözlerden birine sahip olan dev kalamarın bir gözünün çapı 30 cm’yi bulmaktadır. Beslenirken avını yakalamak için kullandığı kollarının üzerinde yüzlerce vantuz bulunur.
521
Yaşayan Kaya (Livingston): Livingston, çiklit veya kalingono olan Nimbochromis livingstonii, bir Afrika Rift Gölü olan Malawi Gölü'ne özgü bir tatlı su ağız sulandıran çiklittir. Üst Shire Nehri ve Malombe Gölü'nde de bulunur. Gölün kıyı bölgelerinde kumlu yüzeyler üzerinde bulunurlar.
621
Balonlu Fok: Balonlu fok, Phocidae familyasından, Kuzey Atlantik'te yaşayan bir fok türü. Boz ve benekli bir deriye sahiptir. 3 m uzunluğa ve 400 kg ağırlığa ulaşabilirler. Bilimsel adı “kese taşıyan” anlamına gelen balonlu foklar, tehlike hissettiklerinde ve erkek foklar dişileri etkilemek için balonunu şişirir.
721
Fil kulaklı ahtapot: Grimpoteuthis, dumbo ahtapotları olarak bilinen pelajik şemsiye ahtapotlarının bir cinsidir. "Dumbo" adı, Disney'in 1941 filmi Dumbo'nun baş karakterine benzemesinden kaynaklanmaktadır ve her bir gözün üstündeki mantodan uzanan belirgin bir kulak benzeri yüzgeci vardır. Cinsinde tanınan 13 tür vardır.
821
Mavi deniz tavşanı: Glaucus atlanticus, Glaucidae familyasından orta büyüklükte bir deniz salyangozu türüdür. Glaucus atlanticusun bilinen isimleri arasında Mavi deniz salyangozu, Mavi okyanus salyangozu, Mavi ejderha ve Deniz kertenkelesi bulunur.
921
Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı: Adıyla vğ görünümüyle dikkat çeken bir balık türüdür. Dikkat çekici kırmızı renkte bir dudağa ve başının üzerinde parmaksı bir çıkıntıya sahiptir. Galapagos Yarasa Balığı olarak da bilinen bu balık türünün bilimsel adı Ogcocephalus Darwini'dir. Galapagos Adaları etrafında ve Peru ülkesi civarında yaşayan bu balıklar, 4 metreden 75 metreye kadar olan derinliklerde yaşamını sürdürür. Kosta Rika Pasifiği’nde ve Cocos Adası civarında yaşayan pembe dudaklı akrabaları ile bazen aynı ortamda yaşayabilirler.
1021
Tırmananbalık: Çamur zıpzıpı veya tırmananbalık, bir amfibi balık altfamilyası. Yüzgeçlerini kullanarak yürümesi ile bilinen bu balıklar karada çiftleşir, böcek, solucan ve küçük yengeçlerle avlanırlar. Ağızlarının içindeki kan damarlarınca zengin deri ile solurlar.
1121
Tarsiidae: Tarsiidae bir primat familyasıdır. Güneydoğu Asya'nın adalarında yaşayan, küçük, gece faal hayvanlardır. Sevimli görünüşlerinden dolayı Güneydoğu Asya'da ev hayvanı olarak da tutulurlar.
1221
Çamur zıpzıpı: Çamur Zıpzıpı suda yaşayan balıklar ile kara ve sularda yaşayabilen amfibiler arasındaki geçişin günümüzdeki kanıtıdır. Bu sebepten dolayı çamur zıpzıpılarına 'amfibik balıklar” deniyor. Aynı zamanda bir şaşırtıcı bilgi daha! Çamur zıpzıpı’ları balık familyasına ait bir türdür. Çamur zıpzıpıları ile karşılaşmak istiyorsanız Japonya’da suların karalarla birleştiği bölgelerdeki çamurlu topraklara gitmeniz gerekmektedir. Bu balık türü ömürlerinin çoğunu karada geçirmektedir. Karada sürünerek ilerleyen bu canlılar havada bulunan oksijenide soluyabilmektedirler.
1321
Proboscis Maymunu: Latince ismi Nasalis larvatus olan Proboscis Maymunu, Güney-Doğu Asya’daki Borneo adasında yaşamlarını sürmektedir. Endemik bir tür olan bu tür, Eski Dünya Maymunları'ndan Colobinae aile grubuna aittir. Sarkık burunlarını dişileri ve diğer maymunları etkilemek için kullanırlar. Proboscis Maymunlarının erkekleri 66 ila 72 cm arasında boya, 30 kg kiloya sahiptirler; dişileri ise en fazla 62 cm boyunda ve 15 kilogram ağırlığa sahip olurlar.
1421
Geoduck: Hiatellidae familyasına ait olan bu canlı tuzlu su midyesi türüdür. Panopea generosa olarak bilinen bu canlı istiridyeyi andırmaktadır. Yaklaşık olarak 140 yıl yaşayan bu canlılar 5000 dişiyi dölleyebilir.
1521
Kel Uakari: Görünüşü ile dikkatleri çeken Kel Uakari, diğer maymunların aksine sakin bir primattır. İnsanların avlanmaları nedeni ile nesli tükenme tehlikesi altındadır. Batı Brezilya’da bulunan üst Amazon’da ya da doğu Peru’da denk gelebileceğiniz bu cins, uyuyacağı zaman ağaç tepelerine tırmanmaktadır. Dişi Kel Uakari’ler 3 yaşında, erkek uakari’ler ise 6 yaşına geldiğinde ürerler.
1621
Zürafa biti: Zürafa bitlerinin görünüşleri uğur böceklerini andırmaktadır. Erkekleri dişilerinden 2-3 kat uzun daha uzun olan bu canlılar boyunlarını kavga etmek amacı ile kullanır. Renkleri ve şekilleri farklılık gösterebilir.
1721
Aksolotl: Aksolotllar (Ambystoma mexicanum) kaplan semenderi grubuna ait Meksika semenderlerinin en tanınmış üyelerindendir. Ait olduğu sınıfın diğer üyelerinin aksine aksolotllar başkalaşım geçirmez, bu yüzden suda yaşamak zorunda olan canlılardır. Diğer semenderler başkalaşımlarını tamamladıktan sonra (tamamen suyu terk etmeseler bile) karadaki yaşama da uyum sağlayabilirler iken aksolotllar bunu başaramazlar. Erişkin bir aksolotl (1.5 ya da 2 yaşında) genellikle 25 cm boyundadır, bununla birlikte 15 ila 45 cm uzunluklar arasında olabilirler; ancak 30 cmden uzun aksolotllar pek de bulunmaz. Aksolotllar vücut yapısı olarak tipik bir semenderle aynı olsa da, kafasının yanlarında bulunan solungaçlarıyla onlardan ayrılır. Göz kapakları yoktur.
1821
Sepet Yıldızı: Sepet Yıldızları okyanusun derinliklerinde yaşayan bir canlı türüdür. Derisi dikenler ya da Echinodermata familya grubuna aittir. Yüzeye yapışıp vücudunu hareket ettirerek ilerler. Ayakları tüp şeklindedir, ayakları ile boşaltım ve beslenme ihtiyacını karşılar. Avını kollarında bulunan mikroskobik kancalarla yakalayıp ağzına doğru yavaşça götürür.
1921
Mantis Karidesi: Stomatopoda takımı ya da diğer ismi ile Mantis Karidesinin gözünde 12 renk reseptörü vardır. Yumrukları ile tanınan bu tür avlarını yakalamak için yumruk atarlar ve bu özellikleri ile tanınırlar. Bu canlının yumruğu 10.000g gibi bir ivmeyle hızlanarak, saniyede 23 metre (83 km/h) hıza kadar ulaşabilir. Bu ani yer değiştirme hızlı suyun buharlaşmasına neden olacak kadar ivmelidir.
2021
Yılbaşı ağacı solucanı: Bilimsel ismi Spirobranchus giganteus’tur. Dünya üzerindeki tropikal resiflerde yaşarlar. Bu canlılara deniz bilimciler Noel ya da yılbaşı ağacı da demektedir. Bunun nedeni ise görünümleridir. Yılbaşı ağacı solucanlarının gövdesinde tüp şeklinde bulunan iki parlak renk çıkıntısı bulunur. Bu çıkıntılar merkez omurgasından yayılan radyollerden ya da saç benzeri uzantılardır. Çıkıntılar yani dokunaçlar solunum yapmak ve besin yakalamak için kullanılır. Mikroskopik bitkilerden ya da fitoplanktondan beslenirler. Bu canlıların boyutu 3 ya da cm uzunluğundadır.
2121
Semer sırtı tırtıl: Bu canlı, kelebek oluncaya kadar yırtıcılardan korunmak için rahatsız edici bir zehir salgılar.