Dünyanın dört bir yanından gizemi hâlâ çözülemeyen 7 antik yapı

Kadim zamanlarda inşa edilen bazı gizemli yapıların sırlarını açığa çıkarmak söz konusu olduğunda modern teknoloji bile yetersiz kalabiliyor. İşte, dünyanın dört bir yanından gizemi hâlâ çözülemeyen 7 antik yapı:

23 Mart 2023 13:47

18

Dünyanın dört bir yanından gizemi hâlâ çözülemeyen 7 antik yapı

28

1. Nazca Çizgileri: İnka öncesi bir medeniyet, günümüzden binlerce yıl önce Peru’daki Nazca Çölü’ne devasa şekiller çizdi. Şekiller, ilk ortaya çıktıklarından yıllar sonra Nazca Çizgileri olarak isimlendirildi. Çizgiler, ilk kez 1920’li yılların sonunda keşfedildi. Bugüne kadar bazıları yüzlerce metre uzunluğunda olan 1.000’den fazla çizgi ortaya çıkarıldı. Bazı çizgiler, farklı geometrik şekilleri andırıyordu. Ayrıca şekiller arasında örümcek, maymun, balina ve hatta insan tasvirleri de vardı. Son olarak 2022 yılında Nazca Çizgileri’ne 168 yeni şekil dâhil oldu. Fakat bu çizgilerin neden ve nasıl yapıldığı bugün dahi anlaşılabilmiş değil.

38

2. Thonis-Heracleion: Thonis-Heracleion, Antik Mısır’ın önemli liman kentlerinden biriydi. Milattan önce 331 civarında, henüz İskenderiye şehri inşa edilmeden önce görkemli bir liman ve ticaret kenti olarak varlığını sürdürüyordu. Ancak milattan önce 2. yüzyılda deprem, tsunami ve sel gibi afetler nedeniyle şehir, tarihin derinliklerine karıştı. Üstelik 2000 yılında, deniz arkeologları tarafından keşfedilene kadar varlığı dahi bilinmiyordu.

48

3. Kavanozlar Ovası: Güneydoğu Asya’daki Laos, oldukça ilginç ve bir o kadar gizemli bazı yapılara ev sahipliği yapıyor. Laos’un Phonsavan şehri yakınlarındaki dağlık bölgede bulunan, bazıları üç metre uzunluğa ve birkaç ton ağırlığı sahip çok sayıda “demir kavanoz,” görenlerde şaşkınlık yaratıyor. Kavanozlar Ovası ismiyle anılan bölgedeki bu yapıların Demir Çağı’ndan günümüze ulaştığı düşünülüyor. Ancak bu kavanozların hangi medeniyet tarafından, ne sebeple ve nasıl yapıldığı hakkında en ufak bir ipucu bile yok. Dahası yapıların, bugün bulundukları bölgeye nasıl getirildiği de büyük bir merak konusu.

58

4. Paracas Şamdanı: Peru’nun Pisco Körfezi’ne bakan bir yamaçta oldukça ilginç ve kadim bir figür yer alıyor. Yaklaşık 180 metre uzunluğundaki bu şekil, Paracas Yarımadası’ndaki bir yamaçta bulunduğu ve bir şamdanı andırdığı için Paracas Şamdanı olarak isimlendiriliyor. Şeklin hangi insanlar tarafından, ne sebeple yapıldığı onlarca yıldır yanıtı aranan bir soru.

68

5. Sacsayhuamán Kalesi: İnka medeniyetinin önemli eserlerinden biri olan kalenin kalıntıları, günümüze son derece sağlam bir şekilde ulaşmayı başardı. Bununla birlikte İnka işçileri, bazıları 125 tondan daha ağır olan devasa kayaları nasıl taşıdılar, yalnızca taş ve bronz aletler kullanarak bu kayaları nasıl şekillendirdiler ve hiç harç kullanmadan bir kale inşa etmeyi nasıl başardılar, bilinmiyor.

78

6. Yonaguni Anıtı: Bazı bilim insanlarına göre bu yapı, kadim bir medeniyete ait bir anıtın parçası. Bazılarına göre ise devasa yapının kendisi, başlı başına bir anıt olarak inşa edilmiş. Ancak kimilerine göre bu iki önerme de doğru değil. Yapı, oldukça büyük olmaktan başka bir özelliği olmayan, sıradan bir taş. Kısacası Yonaguni Anıtı’nın sırları, uzun zamandır açığa çıkarılmayı bekliyor.

88

7. Stonehenge: İnsanlık tarihindeki gizemli yapılar söz konusu olduğunda akla ilk gelenlerden biri de İngiltere’deki Stonehenge. Bölge hakkında yapılan uzun soluklu araştırmaların ardından, bilim insanları Stonehenge’in binlerce yıl önce bir “mezarlık” olarak inşa edildiği fikrinde birleşiyor. Ancak kadim medeniyetlerin bu sıra dışı mezarlıkta ne gibi dini veya kültürel ritüelleri canlandırdığı, büyük bir merak konusu olmaya devam ediyor. Kaynak: History, Listelist