Maraş merkezli depremlerin ardından Yunanistan’dan Ermenistan’a, İsrail'den Ukrayna’ya pek çok ülke Türkiye’ye arama-kurtarma ekipleri, köpekler, ekipman ve insani yardım gönderdi.
16 Şubat 2023 08:24
111
Dünyadan Türkiye’ye deprem desteği; hangi ülke, ne yardım yaptı?
211
Maraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremlerin onuncu gününde arama-kurtarma çalışmaları sürerken, uluslararası yardımlar da Türkiye'ye ulaşmaya devam ediyor. "Şu ana kadar yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 100, şu anda sahadaki arama kurtarma ekibi bakımından ülke sayısı 76, personel 7 bin 606, ekip göndermesi beklenen 2 ülke daha var. Yani aşağı yukarı 712 civarında ilave personel de yurt dışından gelecek” bilgisini paylaştı. Deprem bölgelerine yardım gönderen ülkelerden bazıları şöyle:
311
RUSYA: Rusya, depremzedeler için sahra hastanesi kurdu ve sahada 150'den fazla arama-kurtarma ekibiyle çalıştı.
411
FİLİSTİN: Türkiye ve Suriye'ye arama kurtarma ekipleri sevk eden Filistin'de 'Yardımlarına koşun' sloganıyla başlatılan kampanyada yaklaşık 1,5 milyon dolar toplandı. Söz konusu miktarla depremzedelere 20 bin uyku tulumu gönderilmesi planlanıyor.
511
SUUDİ ARABİSTAN: Depremlerin ardından 104 tonluk üçüncü yardım uçağını Adana Havalimanı’na gönderen Suudi Arabistan bugün Türkiye'ye 90 ton yardım taşıyan bir uçak daha gönderdi. Yürütülen kampanyalarda toplanan yardımlar şu ana kadar 350 milyon Suudi Arabistan riyalini (1 milyar 760 milyon lira) aştı.
611
KUVEYT: Kuveyt’teki yardımlar 100 milyon dolara yaklaştı. Devlet televizyonunda 12 saat boyunca yapılan yardım yayınına 130 bin insan katıldı ve 70 milyon dolar toplandı. Hükümet de Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere 30 milyon dolar gönderdi.
711
KATAR: Katar, depremlerin hemen ardından Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderdi ve ülkeden insani yardım taşıyan uçaklar geldi. Dünya Kupası'nda kullanılan 10 bin konteyner evi deprem bölgesine sevk etmeye başlayan Katar’da toplanan yardım 50 milyon dolara yaklaştı. Katar, deprem bölgesinin yeniden inşası ve acil müdahale gibi projeler için 11 milyon dolarlık fon ayırdı. Deprem bölgesine üç sahra hastanesi kuran Katar, 120 uzmanla enkazlardaki arama-kurtarma çalışmalarına katıldı.
811
TAYVAN: 130 uzmanın yer aldığı Tayvan arama-kurtarma ekibi, görevlerini tamamlayıp ülkelerine dönerken, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve yardımcısı bir maaşını depremzedelere bağışladı. Ülke ayrıca depremzedelere 2 milyon dolar gönderdi. Tayvan'dan Türkiye'ye gelen bir kargo uçağı da 10 bin battaniye, 600 çadır ve beş sahra hastanesi çadırı getirdi.
911
GÜNEY AFRİKA: Güney Afrikalılar, Johannesburg, Cape Town, Durban ve Pretorya kentlerinde belirlenen merkezlerine çadır, ısıtıcı, jeneratör, uyku tulumu, battaniye ve kışlık giysi gibi ürünler ile yardım yaptı. Her gün Güney Afrika'dan kalkış yapan bir uçak yardımları Türkiye'ye taşırken, bugüne kadar 650 çadır, 1150 uyku tulumu, 100 jenaratör depremzedelere ulaştırıldı.
1011
JAPONYA: Japonya’dan arama-kurtarma ekipleri ve sağlık ekipleri Türkiye’ye geldi. Japonya hükümeti de insani yardım uçaklarına kalkış emri verdi. 15 ton ilaç, tıbbi ürün, çadır, battaniye ve uyku tulumları taşıyan askeri kargo uçağı, İncirlik Üssü'ne indi.
1111
Balkan ülkeleri Bosna Hersek ve Sırbistan, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenenlerin yanında olmaya devam ediyor. Bosna Hersek'in başkent Saraybosna'daki yardım kuruluşu pomozi.ba, depremzedeler için yardım topluyor.