Deniz kabuklarından neden ses gelir?

Deniz kabuklarının sesinin kaynağına dair birçok teori var. Çoğu insan bu sesin nereden kaynaklandığını merak eder. Konuyla ilgili birçok uzman, deniz kabuklarını kulağımıza koyduğumuzda neden ses geldiği sorusunu yanıtladı.

01 Haziran 2024 14:26

18

DENİZ KABUKLARINDAN NEDEN SES GELİR?

28

Deniz kabuklarının çıkardığı sesin kaynağı hep merak konusu olmuştur. Kabuktan çıkan sese dair birçok teori bulunuyor. Bunun denizin bir sesi olmadığını söyleyen Birleşik Krallık’ta bulunan Stanford Üniversitesi akustik mühendisliği profesörü Trevor Cox, "Ancak, kulağınıza bir deniz kabuğu tuttuğunuz için, insanların öyle olabileceğini düşünmesi mantıklı" dedi.

38

Oxford Üniversitesi Bütünleştirici Sinirbilim Merkezi Direktörü ve Oxford İşitsel Sinirbilim Grubu Başkanı Andrew King ise bu sesi, "Deniz kabuğunun fiziksel özellikleri sebebiyle genliği artırılmış ortam veya arka plan gürültüsü duyuyorsunuz" ifadeleriyle açıkladı.

48

Kabukların içerisindeki sert ve kavisli yüzeylerin ses dalgalarını yansıttığını aktaran King, dalgaların kabuğun içerisinde sekmesi nedeniyle ses duyulduğunu söyledi.

58

King, sekmelerin bir rezonatör görevi görerek belirli ses frekanslarını yükselttiğini, böylece seslerin kulağınızın yanında deniz kabuğu olmadan duyabileceğinizden daha yüksek çıktığını açıkladı.

68

Duyulan seslerin kabuğun boyutuna ve şekline bağlı olarak değişiklik gösterdiğini vurgulayan King, kabuğun düzensiz bir şekle sahip olması durumunda, muhtemelen birden fazla frekansta rezonansa gireceğini aktardı.

78

King’in yaptığı açıklamalar doğrultusunda deniz kabuklarından duyulan seslerin okyanus kökeniyle hiçbir ilgisi olmadığı anlaşılmış oldu.

88

Sonuç olarak deniz kabuğu, ortamın gürültüsünü içerisine alıyor ve yankı yaparak kabuk yapısından ötürü sesi farklı frekanslara çevirerek iletiyor.