Cep telefonunun mucidi açıkladı: Telefonlar gelecekte nasıl görünecek?

Martin Cooper’ın adını bekli duymamış olabilirsiniz. Ancak kendisi cep telefonu dediğimiz, akıllı telefonlar öncesinde aktif olarak kullanılan mobil cihazların mücidi olarak tanınıyor. Kendisine göre telefonlar gelecekte “cildimize gömülü” cihazlar olacak.

10 Nisan 2023 09:57

110

Cep telefonunun mucidi açıkladı: Telefonlar gelecekte nasıl görünecek?

210

1970’li yılların başında kablosuz şekilde taşınabilir ve aktif olarak iletişim kurabilen ilk telefonu üreten şirket Motorola olmuştu. 3 Nisan 1973’te mühendislerinden Martin Cooper’ın yoğun çalışmaları sonuç verdi. Tarihin ilk taşınabilir telefon görüşmesi böylece gerçekleştirilmiş oldu. Cooper’ın bu çalışmalarının sonucunda, ticari olarak geliştirilip satılacak ilk cep telefonunun çıkmasına daha 10 yıl vardı.

310

Bu süre zarfında 21. yüzyılda değeri daha çok anlaşılacak bir icat gerçekleştirmiş, emekleri sonuç vermişti.

410

1983 yılında ilk cep telefonu Motorola DynaTAC 8000X piyasaya sürüldü, tam 1,1 kilogram ağırlındaydı bu telefon.

510

23 santimetrelik uzunluğu ile birlikte, o dönemlerde daha çok arabalarda kullanılması pratik bir model olarak benimsenmişti. Fiyatı ise o dönemin ABD ekonomisine göre bile epey yüksek olarak, 3 bin 995 dolar şeklinde berlilenmişti. Günümüz ekonomisi ile bu fiyat, 10 bin doların üzerine çıkıyor.

610

Zamanla mobil telefonlar cep telefonu adını hak edecek evrim geçirdi.

710

Cep telefonunun mucidi açıkladı: Telefonlar gelecekte nasıl görünecek?

810

Peki ya gelecekte telefonlar nasıl görünecek? Martin Cooper cevapladı:

910

Cep telefonunun mucidi açıkladı: Telefonlar gelecekte nasıl görünecek?

1010

“Cep telefonu senin bir parçan olacak, şarj etmene gerek kalmayacak, çünkü vücudun mükemmel bir şarj cihazı”: Cooper’ın ortaya koyduğu bu yaklaşım her ne kadar popüler bir yaklaşım olsa da aslında Ray Kurzweil başta olmak üzere pek çok bilim kurgu yazarı ya da eserindeki “makineleşen insan” görüşünü destekleyecek bir bakış açısı çizmiş oluyor. Bir başka deyişle gelecekte sürekli elektriğe bağımlı olmamıza sebep olan, taşınabilir bir cihaza ihtiyaç duymadan iletişim kurmak mümkün olacak | Kaynak: Webtekno