Yaz aylarının gelmesi ve sıcaklıkların artmasıyla besin zehirlenmesi vakaları da artmaya başladı. Diyetisyen Salih Gürel, besin kaynaklı zehirlenmelere kimyasal maddelerin, doğal besin toksinlerinin, parazitlerin ve mikroorganizmaların neden olduğunu belirtti.
216
Uzmanlar, besin zehirlenmesinden korunmak için yapılması gerekenleri sıraladı.
316
Yemekler mümkün olduğunca servise yakın zamanlarda pişirilmeli ve pişmiş yiyecekler bekletilmeden tüketilmeli. Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler tezgâh veya ocak üzerinde 2 saati geçmeyecek şekilde soğutularak buzdolabında saklanmalı.
416
Et doğranan tahtada sebze doğranmamalı, çiğ ve pişmiş etleri hazırlarken farklı bıçak kullanılmalı.
516
Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler bol suda iyice yıkanmalı.
616
İçme suları güvenilir kaynaktan alınmalı.
716
Dondurulmuş besinleri satın alırken soğuk zincirin kırılmamış olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajının içerisinde buz kristalleri olanlar kesinlikle satın alınmamalı. Özellikle dondurulmuş yiyecekler orijinal paketlerinde -18 C ve altındaki sıcaklıklarda saklanmalıdır.
816
Donmuş gıdaları buzdolabında veya soğuk suda çözdürün. Oda sıcaklığında uzun sürede çözdürülen besinler hızlı bir şekilde bakteri üretebilir. Dondurulmuş ve çözdürülmüş besinler tekrar dondurulmamalıdır.
916
Konserve besin satın alırken alt ve üst kapakları şişkin olanları, kutusu hasar görmüş kapağı gevşemiş, kırık ya da çatlak olanları satın almayın.
1016
Yemeği karıştırmak için kullanılan araç gereçle yemeğin tadına bakmayın.
1116
Yemek yaparken el hijyenine dikkat etmelisiniz. Besinlerle çalışırken ojesiz olmaya ve yüzük gibi takılar kullanmamaya dikkat edin.
1216
Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurtaları satın almayın.
1316
Hazır kıyma almaktan kaçının, kendi seçtiğiniz etten kıyma çektirin.
1416
Aldığınız etin tazeliğini renginden anlayabilirsiniz. Sığır eti parlak kırmızı, koyun eti pembe olmalı.
1516
Taze tavuğu buzdolabında en fazla 1 hafta saklayın. Dondurucuda ise 1 yıla kadar bekletebilirsiniz.
1616
Tazeliği belirsiz tavuk etinden kaçınmak için tavuğu parça yerine bütün olarak alın. Bütün tavuk alırken tavuğun göğüs kısmına bastırdığınızda kırılma gerçekleşmesi tavuğun tazeliğini gösterir.