Barış Pınarı Harekâtı | Sosyal medyada dolaşıma giren yanlış fotoğraf ve videolar

Barış Pınarı Harekâtı | Sosyal medyada dolaşıma giren yanlış fotoğraf ve videolar

17 Ekim 2019 12:04

111

Teyit.org, Barış Pınarı Harekâtı’nın ilk saatlerinden itibaren yayılan görselleri, videoları ve haberleri inceleyerek çeşitli analizler yayımladı. 

211

TSK tarafından vurulduğu iddia edilen aracı gösteren video | Sosyal medyada paylaşılan bir videonun, 9 Ekim 2019’da başlayan Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından vurulan bir aracı gösterdiği iddia edildi.  Görüntülerin Barış Pınarı Harekâtı kapsamında vurulan bir aracı gösterdiği iddiası doğru değil. Video, Harekâttan aylar önce Suriye ordusuna ait bir konvoya yapılan saldırıdan olduğu iddiasıyla paylaşılmış. 

311

Macaristan AB’nin Türkiye’yi Barış Pınarı Harekâtı’ndan dolayı uyardığı bildirisini veto etmedi |  Macaristan’ın AB’nin Türkiye’ye yönelik hazırladığı bildiriyi veto ettiği iddiası doğru değil. Macaristan, bildiriyi resmi olarak veto etmedi, ancak bildirinin kabulünün gecikmesine neden oldu. Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó’ın, hgv.hu isimli Macar bir haber sitesine verdiği röportajda kendisinin bir uyarı bildirisine olan ihtiyacı kabul etmediğini dolayısıyla da uzunca bir süre bildirinin yayımlanmasını engellediklerini ama sonuç olarak bildiri metninin yayımlanmasını onayladıklarını ifade etti. Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas ise yaptığı açıklamada veto kararının olmadığını, uyarı bildirisine Visegrad Dörtlüsü ve AB’nin birliğini bozmamak için onay verdiklerinin altını çizdi  

411

Videonun Türkiye tarafından yapılan bombalamayı gösterdiği iddiası | Paylaşılan bir başka videonun ise Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Suriye’de Türkiye tarafından yapılan bombardımanı gösterdiği iddia edildi.  Bahsi geçen görüntülerin orijinal halinin ilk olarak 8 Temmuz 2019’da video paylaşım sitesine yüklendiğini söylemek mümkün. Havadan atılan bir bombanın patlama anının yer aldığı videonun açıklamasında ise “İdlib’e bağlı Kafr Ein kentindeki cihatçı gruplara yapılan hava saldırısı” ifadesi yer alıyor. 

511

Fotoğrafların Barış Pınarı Harekâtı’ndan ve Suriye’den olduğu iddiası | İddia gönderide üstte yer alan iki fotoğraf daha önce sosyal medyada ve çeşitli internet sitelerinde farklı zamanlarda birlikte veya ayrı ayrı paylaşılmış. Zaman zaman paylaşıma sunulan fotoğraflardan ilki 2014, ikincisi ise 2015’ten itibaren farklı sitelerde de yer almış. Gönderide yer alan diğer fotoğraf ise Afrin Harekâtı sırasında da dolaşıma girmiş. Ancak görüntü Mısır’da 2015 yılında gerçekleşen bir patlamadan.  

611

  Fotoğrafın Barış Pınarı Harekâtı sırasında patlatılan bir binayı gösterdiği iddiası | Fotoğraf Barış Pınarı Harekâtı’ndan değil. Fotoğraf, 2016’da Cizre’de meydana gelen bir yangın sırasında kaydedildiği belirtilerek paylaşılmış.  Batman Rehber Gazetesi isimli haber sitesinde yer alan haberde, iddia konusu fotoğrafın Aralık 2015’te başlatılmış olan Şırnak’ta sokağa çıkma yasağı sırasında, belirlenemeyen nedenden dolayı meydana gelen bir yangında kaydedildiği ifade edilmiş.

711

  Barış Pınarı Harekâtı’nda askerin küçük çocuğa çikolata verdiği iddiası | Söz konusu paylaşımın yer aldığı video, 24 Ağustos 2016 ila 29 Mart 2017 tarihleri arasında süren Fırat Kalkanı Harekâtı’nda askerlerin sınırdaki küçük bir çocuğa çikolata verdiği belirtilerek paylaşılmış.

811

Çoklu roketatarın seri atış yaptığı video Barış Pınarı Harekâtı’ndan değil | video Barış Pınarı Harekâtı’ndan değil. Video, 14 Eylül 2018’de Rusya’nın Sibirya bölgesi yakınında bulunan Tsugol kentinde Uragan MLRS tipi çok namlulu roketatar sistemi ile yapılan “Vostok tatbikatını” gösteriyor.

911

Videonun Barış Pınarı Harekâtı sırasında top oynayan çocukları koruyan askeri gösterdiği iddiası | Sosyal medyada paylaşılan bir videonun Barış Pınarı Harekâtı sırasında Suriye’deki top oynayan çocukları koruyan askeri gösterdiği iddia edildi. Ancak video Barış Pınarı Harekâtı sırasında çekilmemiş. Video, askerin çocukları koruduğu belirtilerek 2017 senesinde paylaşılmıştı.  

1011

Video Türkiye’nin yaptığı hava saldırısında yaralanan kişileri göstermiyor | Videonun Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Türkiye tarafından düzenlenen hava Harekâtında yaralanan ve hayatını kaybeden insanları gösterdiği iddiası doğru değil. Video 2017 yılında IŞİD tarafından Mısır’daki bir kiliseye düzenlenen bombalı saldırının ardından kaydedilmiş. Barış Pınarı Harekâtı ise 9 Ekim 2019’da başladı. 

1111

  Barış Pınarı Harekâtı sırasında öldürülen sivilleri gösteren video iddiası | Videoun Barış Pınarı Harekâtı sırasında çekildiği iddiası doğru değil. Video, Ağustos 2016’da Suriye ordusunun Haseke’de yapmış olduğu hava operasyonundan.  Video BBC’nin Suriye ekibinden Riam Dalatti’ye ait.